Teneriffa, Kanarieöarnas största ö, har länge varit ett resmål för mängder av turister, både svenska och många andra. Det första man tänker på är kanske de vackra sandstränderna, poolerna, hotellen och drinkarna men det finns så mycket mer att utforska på denna paradisö.

Text & Foto av : Robert Leonardsson

Oftast går resan till Teneriffa södra flygplats (TFS) och därifrån kan man enkelt ta bussen västerut till de mer turisttäta områdena men vi börjar med att åka norrut. Vill du inte hyra bil rekommenderar jag bussarna. Man laddar på ett bonobusskort som man köper på busstationer och på vissa bussar eller betalar direkt på bussen.

”Playa Jardin i Puerto de la Cruz med sin svarta lavasand”

Det tar lite mindre än en timma till huvud- staden Santa Cruz. En stad blandad med gamla byggnader och moderna köpcenter. Något av det första du kommer att se när bussen rullar in mot staden är kongress och konserthuset Auditorio de Tenerife som in- vigdes 2003 och som påminner mycket om operahuset i Sydney, bara lite mindre. Skulle man behöva ta sig ett dopp efter bussresan så finns poolområdet Parque Maritimo som ligger nära intill ”operahuset”. Det är annars inte långt till en av öns vackraste stränder men det kommer jag till lite senare.

I staden finns marknader, butiker, restauranger, parker att vandra i och du gör lätt en heldag. Mercado municipal Nuestra Señora de Africa är en marknad du inte får missa när du är på plats, små butiker där färsk frukt och fisk med fördel kan inhandlas. Men att gå och titta och insupa dofterna är en upplevelse bara det.

Busskortet gäller även för spårvagnen
i stan som tar dig till San Cristobal de la Laguna, öns ursprungliga huvudstad innan 1822. Den tillhör Unescos världarvsorter och det finns mycket fina byggnader att
se här, missa inte katedralen som är en av Teneriffas viktigaste religiösa byggnader. La Laguna är också universitetsstaden nummer ett med sina sex campus.

Är du på humör att resa vidare med buss så tar det bara lite mer än en halvtimma till Puerto de la Cruz, en mycket populär ort

”Konserthuset Auditorio de Tenerife i Santa Cruz som invigdes 2003.”

Inte minst hos ditflyttade svenskar. Reser du med barn kanske djurparken Loro park är huvudmålet men jag kan säga att vi vuxna också har stor glädje i allt som finns där men annars är stranden Playa de Jardin ett måste att uppleva med sin svarta lavasand. Ligger du där och njuter har du även en fantastisk utsikt upp över vulkanen Teide, Spaniens högsta berg. Det anordnas resor till Teide nationalpark från fler platser på ön, där finns även en linbana som går över kratrar och ger dig en hisnande upplevelse. Denna stängs dock ned vid hård blåst så var noga med att kolla upp först.

 

Den här delen av Teneriffa är grönare och växtligheten tätare på grund av att det lite oftare kommer regn här än i södra delen. Du kommer bland annat passera åtskilliga bananodlingar när du reser i området.

Du passerar också öns norra flygplats, denna är till största del en inrikes flygplats och om du vill besöka någon av de andra Kanarieöarna så går flyget därifrån.

”KORT OM TENERIFFA
Med endast 275 km till Afrikas kust är Teneriffa Kanarieöarnas största ö, där även Spaniens högsta berg, Teide, reser sig
3718 meter över havet. Befolkningsmängden är 933 419 varav 200 000 bor i huvudstaden Santa Cruz. Närmare 5 miljoner turister besöker ön varje år. Medeltemperaturen dagtid ligger på drygt 23 grader året om.”