Nyårsmeny på El Castillo

av | dec 10, 2010 | Artiklar, December 2010, Mat & vin

När jag tänker tillbaka på nyåren som gått och vad jag har gjort kommer mina tankar alltid tillbaka till mat och snö. Vi har firat jul i Sälen under många många år. Snön yr utanför fönstren och det är iskallt, inne tänder vi ljusen och börjar redan dagen innan nyårsafton att förbereda maten. I år blir det jul i Spanien men inspirationen hämtas från mina nyår i Sverige Av Pernilla Gavrell

När jag blev tillfrågad att ge tips till nyårs middagen av Svenska Magasinet, ville jag skapa en meny som kan förberedas dagen innan och under kvällen bara kan värmas på eller läggas upp när det är dags så att alla runt bordet kan njuta även värden och värdinnan.

Vad är ett nyår utan hummer?! Här i Spanien kan du hitta färsk hummer för 9-10 euro styck. De är fiskade i Kanada och flygs levande hit till solkusten, så varför inte unna sig lite extra lyx.

Börja dagen innan med att koka en stor kastrull med vatten. Häll i gott om salt, lite öl och dillfrön i en tekapsel eller skapa en själv med tyg och snöre. Koka hummern i ungefär 15-20 minuter under lock och låt den kallna i spadet i kylskåpet över natten.

Morgonen därpå skalar du hummern och sparar allt kött i en skål, försök att behålla klon och svansen hel. Det ser extra läckert ut när du serverar. Skalen lägger du i en kastrull tillsammans med lök, morot, purjolök, smör. Fräs några minuter. Häll på torrt vitt vin så att det täcker skalen, tillsätt några matskedar tomatpuré och låt det koka i 15 minuter och sedan lämna fonden sjudande i någon timme tills den har reduceras till hälften. Sila ifrån skalen och grönsakerna. Nu har du fått en kraftig fond att spädas med grädde till angenäm styrka och smak. Själv smaksätter jag gärna med lite congac/brandy och kryddar med salt och peppar. Så långt kan du förbereda. När soppan sedan skall serveras lägger du hummerbitarna i sopptallriken, värmer upp soppan och simsalabim har du en härlig förrätt.

Så kommer vi till varmrätten. En klassisk rätt som alltid är populär är Oxfilé Wellington. Bli nu inte rädd, det är inte så svårt som det låter. Det är en rätt som går att förbereda. Skär oxfilén i portionsstora bitar och stek 2-3 minuter på varje sida. Ställ dem att svalna.

Nu skall du göra en Duxelles massa. Skala och finhacka lök. Finstrimla skinka. Finhacka svamp. Börja med att steka löken mjuk och lägg sedan i skinka och svamp och låt puttra i 5 minuter. Rör ner tomatpuré, oxfond, peppar, salt och tillsätt lite vatten. Koka blandningen i 10 minuter. Mixa grovt med mixerstav. Ställ åt sidan och låt kallna.

Nu skall vi göra Madeirasåsen. Stek schalottenlök tillsätt en matsked av Duxelles-massan, lite rött vin, lite Madeira, buljongtärning, timjan, tomatpuré och lite vatten. Låt koka i 10 minuter. Sila sedan av grönsakerna och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar. Red såsen. Hit kan du förbereda.

Sätt på ugnen på 225 grader. Lägg filébitarna på en plåt med bakplåtspapper. Bred på Duxelles-massan . Sporra ut sidoremsor och lock ur smördeg och klä filébitarna. Fäst med ett uppvispat ägg. Stek dem i ugnen i cirka 12 minuter eller 57 grader. Låt stå i 10 minuter före servering. Under tiden värmer du såsen och klickar i lite smör. Till denna rätt räcker det med en sallad eller klyftpotatis från ugnen som ändå är varm.

Mums! Nu är det dags för efterrätten. För min del tycker jag en svensk kladdkaka med färska bär som nu finns i butikerna och sen med grädde till som smaksätts med vit choklad är ett bra alternativ. Du kan ställa fram det på bordet. På senare tid har det blivit populärt att lägga upp men jag kan tycka att ska man göra en kaka, ställ fram den, det blir lite lyxigare och finare på bordet och sen kan alla ta så mycket de vill.

Smaklig måltid och GOTT NYTT ÅR!

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!