En ny forskningsstudie lyfter fram hälsofördelarna med ett par glas vin om dagen tillsammans med Medelhavsdiet. Färre sjukhusvistelser och ett längre liv, tacka Medelhavsdieten för det. Flera studier visar lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, neurologiska sjukdomar och depression. Och även minskad inflammation, minskad allmän skörhet och högre poäng på kognitiva tester. Av Ola Josefsson

I marsnumret av Svenska Magasinet publicerade vi en stor artikel om Medelhavsdietens positiva fördelar. Det är en komplett diet som bidrar till god fysisk och mental hälsa.

Nu har ännu en studie publicerats som bara bekräftar det som tidigare var känt.

Det är en grupp mikrobiologer från universitet i Frankrike, Storbritannien, Polen, Italien, Irland och Nederländerna som bedrivit forskning för att se hur kosten påverkar vår tarmflora.

Resultaten publicerades nyligen i The British Society of Gastroeneterology, Gut, och återges av Dagens PS. Forskarteamet har undersökt kostens inverkan på hälsa och åldrande.

Den medelhavsinspirerade dieten bestående av grönsaker, frukt, nötter, baljväxter, olivolja, fisk, skaldjur och vin i måttlig mängd. Enligt forskarna är den balanserade kosten nyttig och resultaten är anmärkningsvärda.

Fördelarna inkluderade lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, neurologiska sjukdomar och depression. Dessutom ledde det till färre sjukhusvistelser och ett längre liv, skriver Dagens PS.

Totalt deltog drygt 600 personer i åldern 65 till 79 år i studien. Indelade i två grupper fick den ena gruppen äta medelhavsdiet under ett års tid.

Den andra gruppen förblev en kontrollgrupp som inte förändrade sina kostvanor.

Resultatet visade att den första gruppen som höll medelhavsdiet oavsett nationalitet hade en närapå identisk förbättrad tarmflora och oberoende av kön, BMI eller ålder.

Flera studier kring medelhavsdieten visar lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, neurologiska sjukdomar och depression. Och även minskad inflammation, minskad allmän skörhet och högre poäng på kognitiva tester. Liksom färre sjukhusvistelser och ett längre liv, skriver Dagens PS.

Det kan tilläggas att en studie som publicerades i samband med kongressen Wine and Health 2017 visade att vinet står för 25 procent av Medelhavsdietens hälsofördelar.

Vintips:
Museum 2015 Reserva
Från Bodega Museum och vindistriktet Cigales nordväst om Madrid. Vinet är gjort på Tempranillo eller tinta del país som druvan heter här. Kryddigt och mustigt. En doft och nyanser av choklad och rostade örter från bergen. Bra struktur. 91 poäng i vinguiden Guía Peñín. 12,50 euro på Carrefour.

Chuvia Discovery Godello 2019
Från distriktet Monterrei nära Ourense i nordvästra delen av Spanien strax norr om Portugal. Jag har tidigare skrivit om druvan Godello som kanske är Spaniens bästa vitvinsdruva som ger komplexa viner med fyllig karaktär, aromatiskt och fruktigt med inslag av persika, äpple och citrus. Fyndpriset 3,75 euro på Carrefour.

Las Reñas Ecológico 2018
Detta ekovin har producerats vid Bodegas del Rosario i vindistriktet Bullas på druvan Monastrell som är den vanligaste druvan runt Murcia i sydöstra Spanien. Ett trevligt ekovin, mogna frukter, elegant och bra balans. Det blir fler inköp. 5,50 på Carrefour.

Tarima Hill 2017
Producenten Bodegas Volver ligger i Sierra de la Sima i hjärtat av Alicante. Ännu ett vin framställt på druvan Monastrell. Det här är riktigt trevligt vin. 91 poäng och betyget exelente i vinguiden Guía Peñín. 9,95 euro på Carrefour. Detta är glädje och full harmoni.