Slå till nu, eller vänta på att ekonomin stabiliseras och det blir lugnare.
Mäklarna är positiva, spända och förväntansfyllda.
En stor terrass, eller liten trädgård. Covid-19-pandemin förändrar köparnas krav.
Och trots alla röda lampor lyser solen över Spanien. Av Ola Josefsson
Covid-19-pandemin har orsakat ett trauma. Det gäller även bostadsmarknaden. I mars månad föll försäljningen med 17 procent enligt den spanska inskrivningsmyndigheten registradores, och 37 procent enligt notarierna. Mellan januari till april minskade försäljningen av bostäder på Solkusten med 22,36 procent.
Inte sedan 2015 har bopriserna stigit så svagt, 3,2 procent, som under våren 2020. Under första kvartalet steg bostadspriset per kvadratmeter med bara 2,26 procent till 1.808,9 euro på Solkusten.
Nattsvart eller? Nja, inte riktigt. Bostadsmarknaden i Spanien är tålig. Den har varit med förr. Som oberoende observatör kan sektorn beskrivas som att det finns en osäkerhet, men samtidigt en spännande framtid.
Ställer vi frågor till potentiella bostadsköpare/bostadssäljare framträder följande bild: Slå till nu, eller vänta för att se om priserna är lägre om några månader. Sälja nu, eller vänta på att ekonomin stabiliseras och det blir lugnare.
Ett intressant scenario, eller hur. Allt handlar om tålamod och is i magen.
Jerry Kyrk på Bjurfors Marbella, förklarar:
– I april, mitt under coronakrisen, talades det om prissänkningar på 20 till 25 procent. Det talades om kaos i marknaden som skulle rasa. När mäklarkontoren öppnade skulle det vara kö ut på gatan med säljare av bostäder.
– Nu har vi haft öppet sedan maj. Ännu har ingen besökt oss för att sälja…
I stället har intresset ökat, enligt Jerry Kyrk:
– Utbudet idag är faktiskt lägre än vad det var innan krisen. Antalet besökare på vår webbsida Bjurfors Marbella ökade under maj månad med 52 procent jämfört med samma månad ifjol. Det talar sitt tydliga språk.
– Således ett lägre utbud och en högre efterfrågan, indikerar att vi inte kommer se några större prisfall.
Hemmaplan
Branschen tror även att efterfrågan på hemmaplan kommer att öka.
– Vi kan dra paralleller till Sverige där efterfrågan för fritidshus ökar. Vi förväntar att samma sak inträffar i Spanien med spanjorer i inlandet som prioriterar bostadsköp på Costa del Sol för att spendera sommaren här.
De med positiva vibbar talar om en återhämtning med utseende som V. En marknad som tvärnitade – för att sedan ge full gas igen. Flera som Svenska Magasinet har talat med betonar att vi såg en avmattning på fastighetsmarknaden redan i mitten på fjolåret 2019. Så det bli knappast full gas igen.
Det bekräftas också av den erkände spanske ekonomen Santiago Niño Becerra som är författare till ett antal böcker. Han förutspådde krisen 2008. I en intervju nyligen i dagstidningen ABC förutspår han att Spanien kommer på fötter under hösten men situationen blir annorlunda jämfört med tidigare.
Återhämtningen av ekonomin får inget utseende som ett V. I stället har den formen som Nike-logan…, säger Santiago Niño Becerra.
Efterfrågan och pris
En återhämtning kan bli synlig först 2021. Allt beror på hur hårt covid-19-pandemin drabbar hushållen. En andra våg av pandemin, nya utbrott, minskade arbetstillfällen som ger sämre köpkraft påverkar återhämtningen.
Så vad tror experter och bedömare i Spanien rent generellt när det gäller bostadsmarknaden? De flesta är överens om att försäljning och pris generellt minskar. Hur mycket det blir, skiljer sig åt.
Värderingsinstitutet Tinsa tror att antalet transaktioner backar mellan 20 och 30 procent i år. Priserna faller fem till tio procent. Pisos.com tror på en minskad försäljning på 15 procent.
Vissa konsultfirmor hänvisar till riksbankens bedömningar att tillväxten minskar med 15 procent vilket även påverkar bostadsmarknaden. Andra tror att försäljningen tillfälligt minskar till knappt hälften, det vill säga 6 eller 7 procent, för att sedan landa på två eller fyra procent efter lockerbjudanden i höst.
Dessa siffror gäller begagnade bostäder, och de kan skilja sig åt mycket beroende på plats och läge.
Siffrorna är förväntade genomsnittssiffror. Det betyder att om priserna i vissa områden faller tvåsiffrigt i procent, kanske priserna bara faller med en eller två procent i Madrid, Barcelona eller Marbella.
De mest utsatta områdena är Spaniens soliga kuster. Här är marknaden känslig eftersom den utländsk efterfrågan är viktig. Rädsla och fruktan för nya utbrott av covid-19 kan påverka.
Om brittiska regeringen skulle få för sig att införa två veckors karantän för medborgare som besökt Spanien väljer troligtvis en stor köpgrupp att stanna hemma.
Potentiella köpare blir försiktiga. Därför kunde vi i juni månad se hur regionregeringar på Kanarieöarna, Balearerna och Andalusien talade om ”Europas säkraste stränder och områden”. Det är ett viktigt budskap att få ut.
– Största skadan är ovissheten, den skapar osäkerhet. Det krävs klara besked i hela EU. Andalusien har skött sig bra. På alla mäklarkontor och nybyggnation bärs munskydd, glasskärmar är uppsatta och det finns handsprit, säger Christoffer Fogelberg vid Start Group.
Nybyggnation
Nybyggnation påverkas i mindre grad jämfört med begagnade bostäder. Eller i mycket mindre grad, enligt Tinsa.
Vid nyåret fanns det i provinsen Málaga 6.310 osåld nyproduktion av bostäder. Det var 9,3 procent av det hela antalet i Andalusien eller 1,4 procent i Spanien.
En stor del av nyproduktionen är redan sålt. Även om det inte utesluts att det kan bli avbokningar av reserverad nybyggnation.
Det är något som Carlos Smerdou vid Foro Consultores bekräftar. 90 procent kommer att säljas i år. Och hälften av det som står klart 2021.
Det som byggherrarna har över, som är osålt, har de inte bråttom med att sälja. Ekonomin är god och de ser coronakrisen som en tillfällig parentes. Förutom mindre rabatter är inget större prisfall att väntar på nybyggnation.
– Det fanns en överetablering före covid-19 med många nya projekt. De bra projekten påverkas inte. Däremot nybyggnation i sämre läge, längre från centrum och med längre gångväg. De nya projekten blir färre, tror Jerry Kyrk vid Bjurfors Marbella.
De mörka molnen på himlen består i stället av byggherrar som kan ha svårt att få igång nya projekt. Det menar Christoffer Fogelberg vid Start Group.
– De senaste åren har det var mycket nybyggnation på kusten, runt hundra projekt. Så det finns gott om nybyggnation till salu. Under 2019 sänktes försäljningstakten på nybyggnation. Det som är halvbyggt, här kommer priserna inte att sänkas.
I mäklarbranschen har det väl aldrig varit mer spännande än vad det är nu. För att ta det positiva: Spanien finns kvar. Costa Blanca, Costa del Sol eller Mallorca har aldrig varit bättre. Livskvalitén existerar. Infrastrukturen är utbyggd. Detta är A och O.
Sedan gäller det att se möjligheterna. De mäklare som håller ut, har köpare. Troligtvis fler köpare då ett antal mäklare kommer att slå igen, och har så gjort.
Köpare kan fynda
Om semesterbostad står högst upp på listan beror på hur ekonomin ser ut hos den enskilde. Oavsett uppstår det alltid möjligheter för dig som köpare.
Är du redan nu övertygad om vad du vill köpa är det bara att studera marknaden. Det är knappast troligt att priserna sjunker så mycket att det är ”värt att vänta”. Dessutom flockas köparna runt de eftertraktade objekten.
De som har det svårast är säljarna. Så är det alltid i kristider. De som sitter på lägenhet eller hus och av någon orsak måste sälja, här och nu. De är helt bundna till efterfrågan.
Måste de sälja på studs så medför det i regel sänkt pris. Så det går att fynda genom att köpa av privatperson som behöver pengar omedelbart.
– Här finns det möjligheter att fynda. Har du pengar och vill köpa så kommer det att dyka upp erbjudanden. Vi talar om isolerade affärer, inte den stora majoriteten, men det kommer att dyka upp guldkorn här och där, menar Jerry Kyrk.
Viktigast i livet
Nu finns det större skäl än tidigare att se över sitt liv. Livet i karantän har gjort oss medvetna om saker vi tidigare tog som självklara. Kanske vi har omvärderat vad som är viktigast i livet. Det finns ett annat liv än ekorrhjulet, som en mäklare nyligen uttryckte det.
God hygien, ett friskt sunt liv, bra hälsovård. Det är många bitar i livet, som vi tidigare har tagit som självklara, som vi har lärt oss att uppskatta än mer.
På försommaren under det nationella nödläget i Spanien arrangerades Webinaret ”Promoción Inmobiliaria en tiempos post Covid-19!” av REBS, Real Estate Business School. Medlemmar vid GIPE (Gestores Inmobiliarios en Promociones de Edificaciones) och branschfolk från olika mäklarföretag i Spanien närvarade tillsammans med tolv föreläsare.
GIPE är en sammanslutning av yrkesverksamma inom fastighetssektorn och med kontor över hela Spanien.
Och alla var överens. Livet och livsstilen finns kvar i Spanien. Och solen lyser fortfarande.
I Spanien lever vi utomhus i högre grad än på andra platser. Därför upplevdes karantänen extra jobbig. Vi är vana att leva ute, men så satt vi inne tills beslutet om det ”gradvisa kosläppet” genomfördes.
Infrastrukturen är utbyggd. Det är rent och snyggt. Dessutom går det att bila mellan Sverige och spanska fastlandet. När flyget stängde ned valde många att ta bilen.
Så hur ser framtiden ut efter covid-19?
Det finns byggherrar med stora projekt. Trots världsläget är mäklarna positiva, spända och förväntansfyllda på vad som kan komma ut ur detta.
Några veckors karantän och nedstängning påverkade byggbranschen som låg nere. Det innebar fördröjningar inom nybyggnation.
Den säljande delen påverkades också. Branschen har å andra sidan lärt sig att använda den nya tekniken och planerat ny marknadsföring.
Enda möjligheten att organisera visningar under nedstängningen var genom den digitala tekniken. Möten via Zoom eller andra kanaler har fungerat när inte potentiella köpare har kunnat vara på plats fysiskt.
Branschen tror att covid-19-pandemin kan påverkat de beslut som köparna i framtiden gör vilken bostad de vill ha.
Den som satt i karantän, i en liten trång lägenhet, upplevde inte dessa veckor så trevliga. Den som satt i karantän och samtidigt kunde njuta av en altan eller större terrass, eller trädgård upplevde nog inte det nationella nödläget så jobbigt, jämfört med de som satt i små, trånga lägenheter.
Även om lägenheten i sig är fin och ligger på en mysig liten gata i Gamla stan i Málaga. Men sitta i karantän, vecka efter vecka, då får det kvitta. Och kanske är det så, att vi måste förbereda oss på nya utbrott, pandemier och ett liv stundtals i karantän.
Stor terrass eller trädgård
– En stor terrass, eller liten trädgård. Covid-19-pandemin förändrar köparnas krav och mål i framtiden, tror Daniel Holmqvist, Property Agent, vid Estate Stockholm – Costa del Sol.
– Det påverkar även byggherrar när de i framtiden ritar nya projekt på Solkusten.
Gemensamma grönområden, en större terrass i syd-väst-läge kommer att gälla i framtiden. Det är krav som byggherrar på nationell nivå tar till sig.
Jerry Kyrk på Bjurfors Marbella bekräftar bilden:
– Corona har fått människor att inse värdet i att ha stor terrass, privat trädgård och pool. Det kommer bli större konkurrens gällande sådana bostäder.
Det spekuleras en hel del i hur pandemin kommer att påverka prisbilden.
– Det är många siffror som slängs till höger och vänster. Faktum är att priserna sedan den ekonomiska krisen inte hade gått upp så mycket fram till att pandemin slog till. Marginalerna är inte så stora, menar Daniel Holmqvist.
Förväntade prisnedgångar 2020
Real Estate Business School och RR Acuña & Asocs. har granskat fastighetsmarknaden i Spanien 2020. Så här kommer priset generellt att sjunka i procent:
Provinsen Málaga med Costa del Sol: -4,93
Provinsen Granada med Costa Tropical: -6,16
Provinsen Alicante med Costa Blanca: -7,03
Balearerna: -4,79
Provinsen Las Palmas: -5,92
Provinsen Santa Cruz de Tenerife: -5,93
Provinsstaden Málaga: -8,00
Provinsstaden Alicante: -8,90
Palma de Mallorca: -8,10
Madrid: -5,40
Barcelona: 5,20
Valencia: -7,10
Efterfrågan på hyresmarknaden återvänder
På jakt efter bostadsköp i Spanien? I regel startar det med att man ”bor in sig” genom att först hyra några månader. Eller så finansierar man en del av sitt bostadsköp med att hyra ut när man inte är på plats.
Hyresmarknaden i Spanien är en verksamhet som intresserar de flesta. De senaste åren har det varit ett hyresrally i Spanien med skenande priser. Med covid-19-pandemin blir det en prisstabilisering.
2018 ökade hyran generellt i Spanien med 18,35 procent. 2019 med 8,54 procent enligt pisos.com.
I maj låg genomsnittspriset i Andalusien på 861 euro. I Valenciaregionen och Costa Blanca låg det 881 euro. Balearerna registrerade 1.432 och Kanarieöarna 832 euro.
Prisbilden kommer att stabiliseras och hyran att sjunka.
– Det finns hyresvärdar som inte har några val. Antingen justera hyran nedåt eller riskerar att stå utan hyresgäster. Marknaden får helt enkelt anpassa sig till efterfrågan, säger Fernando Rodríguez de Acuña, vid Acuña & Asociados.
Konsultfirman CBRE förväntar att hyresmarknaden fortsätter att växa de närmaste åren. 2018 var det 24 procent av landets befolkning som hyrde sin bostad. 2024 väntas den siffran öka till 26,3 procent för att om fem år nå 33 procent.
I samband med covid-19-pandemin minskar efterfrågan. Men det blir på kort sikt. Det beror på att många turistlägenheter har blivit omregistrerade till vanliga hyresrätter under våren 2020. Det finns uppgifter som säger 16,5 procent har registrerats om. Turistlägenheter hyrs ut upp till fyra veckor.
Här finns ett varningens finger. De som registrerat om turistlägenhet till vanlig hyresrätt kan mycket väl tänka sig att göra en omregistrering igen när tiderna återigen är goda. Därför blir det vanligare med bara ettårskontrakt. Så räkna inte med långtidskontrakt med din hyresrätt.
Utbudet av hyresrätter ökar under 2020 vilket gör att priset för att hyra på längre sikt troligtvis minskar. Det menar Beatriz Toribio, chef vid Asval, sammanslutningen för Spaniens hyresvärdar.
Ferrán Font vid Pisos.com föreslår att ägarna anpassar sina förväntningar till den nya marknadssituationen och öppnar upp för lägre priser. Hyresmarknaden är i regel mer flexibel i att anpassa sig till efterfrågan.