Det är så härligt att bo härnere, där solen aldrig sviker, och man kan gå i sommarkläder nästan året runt. Det är något, vi från norden verkligen värdesätter. Vi vet alltför väl, vad en kall, mörk och våt vinter gör med humöret. Men allt har en pris, vilket jag som hudläkare på Costa del Sol är allt för van att se. Av Hudläkare Sara Simonsen Tel 681 661 525 www.nordicmedicalcenter.es

För solen ger inte bara värme och gott humör, de ultravioletta strålarna är den primära orsaken till rynkor och hudcancer. De flesta är i dag helt klara över sammanhanget mellan solbränna och cancer i födelsemärken (melanom) – den farligaste formen av hudcancer. Få är dock uppmärksamma på risken för andra former av cancer; former som också kan ha allvarliga konsekvenser.

Två typer av icke-melanomt hudcancer
Grundläggande finns det två andra former av hudcancer. Det är skivepitelcancer och bascellcancer. De är mindre aggressiva än cancer i födelsemärken, men är mycket mer vanligt förekommande. De ses typiskt hos folk, som befinner sig mycket i solen utan att nödvändigtvis bli solbrända. Det ses oftast som sår, som inte vill läka, eller knutor på huden. De ska alltid undersökas av en hudläkare.

Förstadiet till skivepitelcancer heter solkeratos (aktinisk keratos). Typiska symtomen är grova, rodnade och fjällande fläckar på huden. De finns på de ställen, som har utsatts för mycket sol – speciellt ansiktet, öronen, händer och i hårbotten hos män. De upptäcks lätt när man med fingrarna stryker över huden. Hittar man en grov, svullen fläck, bör den kontrolleras av en läkare. Om man väntar med behandling för länge, kan det utveckla sig till skivepitelcancer.

Behandlingen av solkeratoser och cancer i ett mycket tidigt stadium består av frysning eller speciella krämer. I de allra flesta fallen av skivepitelcancer och bascellcancer är det dock nödvändigt med en operation, vilket oftast botar cancern.

Förebyggande goda råd
Använd en dagkräm med faktor 50 till ansikte och hals varje morgon året runt. Det skyddar mot cancer, men är också den bästa antirynkkrämen.
Håll dig i skuggan från 12 till 16.
Använd en solkräm med faktor 50, och glöm inte att smörja in öron, näsa och läppar.
Använd en hatt eller keps, helst en som täcker öronen.

Använd aldrig ett solarium
Tänk i övrigt på att solen inte är något som tar bara på stranden. Jag får ofta besök av patienter som undrar över att de har fått hudcancer, fast de aldrig är på stranden. Kom ihåg att solens strålar är lika kraftiga på havet, på berget, på uteserveringen eller på vägen till affären.

Varningssignaler på huden – självkontroll
Det är viktigt att du kontrollerar din egen hud regelbundet, helst varannan månad. Du bör gå till hudläkaren om du ser följande:
ALLA förändringar i ett födelsemärke
Små utväxter eller knutor på huden
Ett sår som inte läker inom några veckor
Små, grova fläckar
Har man födelsemärken är det alltid en god idé att låta sig kontrolleras en gång om året – det är livsavgörande att ta bort ett sjukt födelsemärke så fort som möjligt

Njut av solen, men överdriv inte
Vår nordiska hud är helt enkelt inte genetiskt byggt till att kunna motstå all den strålning som vi får här på solkusten. Ett UV-index på över 3 innebär en risk, och i detta området ligger indexet nästan aldrig under 3, inte ens på vintern. Man behöver inte vara rädd för solen, men njuta av den med måtta, om man vill minska risken för hudcancer.