När en studie genomfördes av 41 olika livsstilsmodeller kom Medelhavsdieten på första plats. Vad är det som ingår i dieten och vad är inte Medelhavsdiet? En av Spaniens främsta forskare i ämnet besökte nyligen Málaga. Medelhavsdieten är en komplett diet som bidrar till god fysisk och mental hälsa. Av Ola Josefsson

Miguel Ángel Martínez González besökt nyligen Málaga och Solkusten för att föreläsa vid konferensen ”Ciencia y salud” Vetenskap och hälsa, som organiseras av stiftelsen Fundación Unicaja och dagstidningen Diario SUR.
Konferensen fortsätter under 2020 med föreläsningar i ämnet. Målet är att nå ut med vetenskaplig kunskap och göra det tillgängligt för alla.

Kalkon före rött kött. Fisk före kött. Torkad frukt i stället för lösgodis. Jungfruolivolja som fettkälla. Vin i stället för öl, och sju glas vin i veckan. Vi talar om Medelhavsdieten, vad det är och inte är, lite förenklat.
Med Medelhavsdieten följer många fördelar, som att jungfruolivolja minskar antalet hjärt-kärlsjukdomar med 30 procent vilket bekräftas av olika epidemiologiska studier. Kardiovaskulära sjukdomar, förmaksflimmer, kognitiv försämring, diabetes, cancer och demens kan förhindras av rätt kost.

-Medelhavsdieten är en komplett diet som bidrar till god fysisk och mental hälsa.
Få känner till och kan beskriva Medelhavsdieten som Miguel Ángel Martínez González som till vardags är verksam vid Navarras universitet. Han har utgett flera böcker i ämnet och är en uppskattad föreläsare.
Han presenterades av Francisco Tinahones som är president i SEEDO (Sociedad Española para el Estudio de la Obesidad) som kartlägger fetma och övervikt.
-Miguel Ángel Martínez är en universal Málagabo som är erkänd över hela världen. Han är forskare inom näringslära och är bland de främsta. Det finns få personer med hans kunskap som forskar så mycket i ämnet.

Överviktsepidemi
-Tyvärr har delar av mänskligheten slutat äta förståndigt vilket har gett upphov till en tidigare otänkbar överviktsepidemi. Vi har gått från färre än 100 miljoner överviktiga 1975 till mer än 700 miljoner idag. Det tycks som att mänskligheten inte har en aning om problemet med fetman. En osund livsstil fortsätter.
Enligt professor Martínez González är recept för att bekämpa denna farliga situation att återvända till den Medelhavsdiet människor åt i Spanien, Italien och Grekland på 1950-och 1960-talet.

På spanska finns frasen ”Menos plato y más zapato”, vilket fritt översatt betyder mindre tallrikar och mer skor. Förklaringen ligger i att vi ska äta mindre och röra på oss mer. Ett överskott av kalorier och en stillasittande livsstil är förödande.
Martínez González varnar för ohälsosamma livsstilar. Medelhavsdieten däremot gör människor både friskare och lyckligare. Nyligen besökte han Solkusten för att föreläsa under temat: ”Medelhavsdieten och hälsa: Myter och verklighet”.
För den som är intresserade av bra föreläsningar så kan stiftelsen Fundación Unicaja rekommenderas. Vid deras kulturcentrum på plaza del Obispo mitt emot katedralen i Málaga arrangeras regelbundet intressanta föreläsningar. Föreläsningarna som är på spanska är öppna för allmänheten.

Svårtolkat
Begreppet om hälsosam kost och vad Medelhavsdieten egentligen är kan vara svårtolkat. Runt Medelhavet äter folk vitt bröd, potatis, pasta och ris samt även pizza. Kan det räknas in i Medelhavsdieten? Vi säger ofta vad Medelhavsdieten är men inte alltid vad det inte är.
Det blir ofta fel när lekmän ska tolka vad Medelhavsdieten är. Den verkliga Medelhavsdieten är den som våra morföräldrar åt under 1950-eller 1960-talet. När allt kombineras i rätt proportioner blir det som en väl avstämd orkester ur mikroorganismernas synvinkel: vitaminer och mineraler.

Enligt Miguel Ángel Martínez González ingår inte pizza fylld med ost och på vitt mjöl i Medelhavsdieten. En stor del av den spanska befolkningen lider av övervikt och fetma och är dessutom stillasittande. Av den orsaken rekommenderas inte vitt bröd som är mer raffinerat och riskerar utveckla insulinresistens och diabetes. Vi måste byta från vitt bröd till fullkorn. Det är ett enkelt steg som ger många fördelar.
Hur är det då med alkoholhaltiga drycker som öl? Faktum är att öl inte ingår i Medelhavsdieten något som däremot en måttlig konsumtion av vin gör som måltidsdryck.

Studier
I en större undersökning i USA av 41 olika livsmedelsmodeller placerade sig Medelhavsdieten på första plats som den främsta.
Martínez González hänvisar till två stora studier utförda i Spanien, Predimed och Predimed Plus, som visar att Medelhavsdieten förutom att bidra till en hälsosam vikt även hjälper oss att vara friskare och lyckligare.
Studien Predimed Plus som anses vara den viktigaste i Spanien för att förebygga en god hälsa med Medelhavsdieten rekommenderar att vi ersätter den vanliga pastan med fullkorn. I stället för vitt ris väljer vi brunt ris eller råris. Vitt ris är ett av de livsmedel som ökar blodsockret mest på kort sikt. Så paella på vitt ris är alltså inte att rekommendera till en diabetiker.
Raffinerade spannmål och vitt bröd bör konsumeras mindre än tre gånger i veckan. I stället bör vi välja bröd och pasta på fullkorn och brunt ris fem gånger per vecka.
Och glöm att potatischips ingår i Medelhavsdieten. Det innehåller osunt stora mängder av salt. Rött kött, smör, grädde och glass kan inte heller beskrivas som hälsosam mat.
Som efterrätt är alltid färsk frukt det som gäller i Medelhavsdieten.

Flaggskeppet inom Medelhavsdieten är aceite de oliva virgen extra eller extra jungfruolja rakt av översatt till svenska. I Medelhavsdieten ingår även två portioner per dag av färska grönsaker varav en av dessa portioner består av sallad. Dessutom ingår tre olika frukter per dag i dieten. Minst en eller två dagar i veckan utan kött.
När vi talar om kött så är det fågel eller kanin i stället för rött kött som gris, nöt eller lamm. I Medelhavsdieten ingår självklart inte heller sockerhaltiga drycker eller färdigpaketerade fruktjuicer.

Vin före öl
Så till detta med vinets hälsofördelar framför öl.
Miguel Ángel Martínez González betonar att vissa uttalanden måste man vara försiktiga med då det mer handlar kommersiell propaganda än hälsofördelar. Han nämner bland annat ölproducenter som har flyttat fram sina positioner och publicerat information om öls positiva verkningar.

Faktum är att rödvin går före öl i ett hälsoperspektiv tack vare betydligt högre andel Polyfenol (antioxidant och antiinflammatoriska ämne) och har gynnsamma effekter och ingår i Medelhavets dietmönster.

Öl är fetmabildande och Miguel Ángel Martínez González nämner en undersökning där över 15.000 personer ingick. Då vatten fick ersätta öl så minskade antalet fall med övervikt och fetma med 20 procent.
Ölmagen har alltså en vetenskaplig grund. Dessutom har öl betydligt färre polyfenoler än vin. Ingen av oss har ju hört talas om vinmage.

Baljväxter
Andra livsmedel som ingår i en hälsosam kost är baljväxter som rekommenderas att vi äter tre gånger eller mer per vecka. Det är linser, bönor och kikärter. Fisk, både vit och blå, har många fördelar. Fisk får det gärna bli tre gånger eller mer i veckan. Blå fisk dit lax, tonfisk och öring räknas har mer av den nyttiga fettsyran omega 3.
Nötter, hasselnötter, mandel eller pistaschnötter räknas också som nyttigt. På samma sätt ingår tilltugget sofrito till tapas eller fredagsmyset. Det är en blandning av lök, vitlök, peppar och tomat som innehåller mycket antioxidanter.

Hur är det då med pescaíto frito, det vill säga friterad fisk som vi njuter av på någon strandbar chiringuito en varm och skön sommardagar med fötterna i sanden? Det är helt okey att äta pescaíto frito, dessutom trevligt och gott. Men det får inte bli för ofta.

Fler föreläsningar under 2020 under ämnet ”Vetenskap och hälsa”
Under 2020 är flera föreläsningar inplanerade vid stiftelsen Fundación Unicaja på plaza del Obispo.
Läs mer på fundacionunicaja.com under agenda

Nordvästspanska Ourense har flest hundraåringar
Enligt den senaste statistiken hade Spanien 16.387 hundraåringar. En undersökning vid Washington universitet spår att Spanien kommer ha världens högsta medellivslängd 2040 och därmed passera Japan och Schweiz. 2066 väntas Spanien ha 220.000 hundraåringar.
Japanska Okinawa pekas ofta ut som platsen där människor lever längst i världen. Men då glömmer man bort Ourense i Galicien i Spaniens nordvästra hörn.
Jag läser en intervju med Eustaquio Pérez, 99 år, och bosatt på landet utanför Ourense.
”Det är en gåva att bli gammal. Jag går upp tidigt och tar ut mina får på bete. Jag håller efter bergssluttningen för att motverka skogsbränder. Jag lever”, säger Eustaquio Pérez och tillägger att han helst inte går till läkaren.
Enligt siffror från Galiciens statistiska institut (Instituto Gallego de Estadística) från juli 2019 hade Ourense 230 personer över 100 år. Det gör 75 hundraåringar på 100.000 invånare. Ett år tidigare hade Ourense 78 hundraåringar på 100.000 invånare och låg med det före Okinawa (76/100.000).
Tittar vi på samhällen ute på landsbygden vid Ourense imponeras man över Tierra de Celanova (252/100.000) det vill säga sju gånger fler hundraåringar än Spanien som helhet (34/100.000).

Det märkliga är att Ourense inte ens betraktas som en ”blå zon”, platser där människor lever lyckliga och är friska till över 100 års ålder. Hit räknas Okinawa, Sardinien (Italien), Loma Linda (USA), Icaria (Grekland) och Nicoya (Costa Rica).

Så vad gör Eustaquio Pérez för att vara en vital 99-åring? Som de flesta som lever länge har han haft få dåliga år med sjukdom. Han lever i en positiv cirkel och är aktiv vid 99-års ålder.
Jag är inte lat. Jag gillar att gå snabbt.
Jag äter allt och dricker ett glas vin till maten.
Min fru gör buljong på grönsaker från min trädgård.
Sedan tittar jag på en Vilda Västernfilm.
Jag går i säng tidigt.
Jag använder huvudet och håller koll på räkningar.
Oro? Nej jag gillar livet.

Forskare som har studerat livet runt Ourense säger också att de gamla har bra gener, äter näringsrikt och har en traditionell livsstil. De har så att säga lite av allt, en utmärkt kombination. Det som också bidrar är den lantliga miljön runt Ourense och frånvaron av stress. Och här finns mycket småjordbruk.
Civilsamhället poängteras före det offentliga. Solidaritet och ett mänskligt omtänksamt klimat hjälper till.
Samhället är familjen och grannar, dit socialtjänsten inte når.