Bodega Cuatro Vientos ligger på en platå i bergskedjan Sierra de La Contraviesa i provinsen Granada. Det är en prydlig och vacker vinanläggning i ett imponerande landskap med guidad tur och vinprovning.
Det har odlats vin på platsen sedan 1935. 2004 köpte fyra bröder i familjen Castillo upp bodegan och tillhörande markområde. 2011 byggdes anläggningen ut med konferenslokal, lagerlokaler, museum, ett mindre hotell och en tunnel under jord där viner lagras med plats för 200 fat.
Läs mer: Murtas – med bästa utsikten över La Alpujarra
Allt kunde göras tack vare ett visst ekonomiskt stöd från regionalregeringen Junta de Andalucía. Det har blivit en utmärkt anläggning i våra dagar med museum, restaurang och vinproduktion under vinmakaren Francisco Molina Castillo.
Varsam utveckling
Bodegan ligger vid Sierra de La Contraviesa i kommunen Murtas och har ursprungsmärkning Denominación de Origen Protegida Vinos de Calidad de Granada. De senaste 15 åren har utvecklingen i vindistriktet Granada tagit stora steg. Tidigare var området mest känt för bulkviner, numera produceras det kvalitetsviner som uppskattas på marknaden.
Utvecklingen har varit varsam. Tradition är viktigt och de har lyckats att anpassa den till dagens nya metoder för vinframställning. Nyplanteringar av druvsorter utifrån har anlagts samtidigt som man valt att förfina och behålla lokala druvor som Vijiriega.
Numera görs det både friska, doftande vita viner, goda röda kompletta viner och mousserande eleganta viner. Det finns ett 50-tal vinproducenter i Granadadistriktet, cirka 5.500 hektar vinodlingar och det skördas mellan 30 och 40 miljoner kilo druvor om året. Det blir cirka sju miljoner liter vin.
1.100 meter
De flesta vinodlingar ligger på hög höjd över 1.100 meter över Medelhavet. Det är ett mikroklimat. Kyliga vintrar med snö. Sommartid mycket sol. Varma dagar men svala nätter som gör att färg och smak behålls och konserveras i druvan.
Cuatro Vientos (de fyra vindarna) ligger på en platå med utsikt mot alla håll. Vinodlingarna på 30 hektar ligger vägg i vägg med anläggningen. Det är väl anpassat med tydliga skyltar över de olika druvsorterna. Det är för övrigt en fantastisk blomsterprakt i området med alla rosor.
Jag har tidigare belyst ämnet med rosor som är planterade vid ytterkanterna av raderna av vinstockar. Anledningen till detta vackra inslag är att skadeinsekter i första hand angriper rosor. Och först när dessa är drabbade sprutas vinstockarna.
Det gör att man inte behöver spruta i onödan. Först när rosorna är angripna behandlas vinstockarna. Vissa år behöver det överhuvudtaget inte sprutas mot ohyra eller skadeinsekter. Tack vare rosorna.
Skörden
Den mest intensiva perioden i Sierra de La Contraviesa är när skörden startar i september/oktober. Aktiviteten ökar i byarna och vi ser mulor under eftermiddagarna utrustade med korgar som används vid skördearbetet i den kuperade terrängen. Några motorfordon klarar inte det. De står parkerade på närmaste väg dit mulor för lasten av nyskördade druvor.
Redan i slutet på augusti startar vinskörden i grannbyn Albuñol som ligger på lägre höjd och närmare havet. På högre höjder pågår den större druvskörden i oktober i byar som Sorvilán, Polopos, Cástaras, Murtas och Cádiar.
Arbetet på vinodlingarna tar aldrig paus. Under övriga delen av året gäller beskärning, plöjning och ytterligare beskärning innan nästa skörd väntas. Det är ett hantverk. Allt görs för hand.
Du ringer och bokar guidad tur på tlf 630 236 244 eller 958 956 958. Lördagar, söndagar och helgdagar mellan klockan 12 och 18 är det guidade turer.
Här finns restaurang. Själv åt jag en fantastiskt tillagad kanin, grillad med färska kryddor som timjan och rosmarin från området. Till lunchen valde jag att prova några av producentens viner. Är ni ett större sällskap lämpar det sig att beställa in flaskor.
Det finns två restauranger, en mindre och en för större sällskap på upp emot 400 personer i samband med bröllop, konfirmationer eller andra högtider. Är ni ett sällskap på tio personer går det att beställa en vinprovning med vinmakaren Francisco Molina. Det kostar 15 euro per person och den pågår under tre timmar (tlf 630 236 244).
Ekologiska vintips
Jag fastnade för ett par ekologiska viner under mitt besök. Ungdomliga friska viner med karaktär. Bodegan började med ekoviner så sent som 2017 och det ska bli intressant att följa utvecklingen. Vinerna kan vara svåra att hitta på Costa del Sol men på Costa Tropical i Almuñécar finns vinerna på La Bodega del Jamón på Avda Europa 17 och vid Licoreria Olivares S L på avenida Juan Carlos 1.
Marqués de la Contraviesa Vijiriega ecologico
Ett ekologiskt spännande vin gjort på den lokala gröna druvan Vijiriega som har några fina egenskaper med hög syra, bra frukt, motståndskraftig mot sjukdomar och hög alkoholpotential. Druvorna vuxit på 1.250 meters höjd. Vinet håller 13 procent vilket är mycket för att vara vitt. Fermentering vid 15-16 grader i rostfria tankar under kontrollerad jäsning. Ett friskt och elegant vitt vin.
Marqués de la Contraviesa vino ecologico
Ett rött ekologiskt spännande vin på 60 procent Merlot och 40 procent Pinot Noir. En doft av solmogna röda bär. En mjuk, fruktig och medelfyllig Merlot-stil som bärs upp av Pinot Noir egenskaper med röda bär och tanniner. Även dessa druvor har vuxit på 1.250 meters höjd. Alkoholhalten ligger på 14 procent.
Druvor
Vid Bodega Cuatro Vientos växer Tempranillo, Syrah, Moscatel, Cabernet Franc, Merlot, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och den spännande lokala gröna druvan Vijiriega som bara växer på Kanarieöarna och i provinsen Granada på fastlandet. Den används i allt större utsträckning för att göra mousserande viner.
Bland röda viner görs både Roble och Crianza och det finns även några ekologiska viner att välja på (se vintips).
Här produceras totalt fjorton olika viner inom rött, vitt, mousserande och rosé. Priserna ligger på mellan sex till 14 euro.