Denna gång tar vi upp ett kärt gammalt ämne och en ofta ställd fråga: Varför man ont i huvudet efter bara ett eller två glas rödvin?

Nu har vetenskapen hittat svaret på frågan. Det handlar om en antioxidant som finns i rödvin och som heter quercetin.

Nära halva befolkningen i Spanien, eller 46 procent, lider av huvudvärk, enligt Sociedad Española de Neurología. En av de vanligaste orsakerna till huvudvärk är alkohol. Huvudvärken kommer några timmar efter konsumtionen och är känd som baksmälla.

Men det finns en annan form av huvudvärk som kommer bara efter 30 minuter utan att personen druckit för mycket. Och det handlar inte om själva alkoholen eftersom samma person kan konsumera andra alkoholhaltiga drycker utan större problem – så länge han eller hon inte dricker för mycket.

Både tanniner, sulfiter och histamin har fått skulden då det är en konserveringsprocess och kemisk förening som kan ge huvudvärk.

Antioxidant

Nyligen presenterades upptäckten att det är en antioxidant som finns i rödvin och som heter quercetin som är orsaken. Den kan nämligen blockera den enzym som bryter ner alkohol. Enligt forskarna bildas giftig acetaldehyd i blodet när enzymen som bryter ner alkohol blockeras.

Resultatet blir att man får huvudvärk, illamående, ansiktsrodnad och svettningar.

Boven i dramat är alltså quercetin, en flavanol, som finns i grönsaker och frukter så även vindruvor. Quercetin anses vara en hälsosam antioxidant. Problemet uppstår när den kombineras med alkohol då enzymen och metabolismen som bryter ner alkoholen blockeras, säger Andrew Waterhouse, en av författarna till studien som nyligen publicerades i Scientific Reports som ingår i koncernen Nature.

Går det att komma runt problemet?

Ju mer solsken desto mer quercetin. Det betyder att billiga viner som är producerade på druvor från vinstockar som inte har tuktats från löv får mindre sol.

Det är ju känt att solsken påverkar både smak och kvalitet. Men det är just mängden solsken som är avgörande för mängden quercetin.

Så det kan alltså vara en god idé att pröva ett billigare vin samtidigt som forskarna fortsätter med ytterligare tester på människor som dricker vin.

Visste du att…

Vinbranschen hjälper till att bekämpa avfolkningen på spanska landsbygden. Under de senaste 20 åren har befolkningen i kommuner med färre än 2.000 invånare som ägnar sig åt att odla druvor ökat med upp till 35,8 procent.

I byar med motsvarande invånarantal men utan vingårdar har befolkningen minskat med 9,6 procent.

Vinproduktion är en viktig näringsgren som finns i 40 procent av landets kommuner. Där det finns vinproducenter finns det jobb.

En färsk rapport visar vinsektorn står för 1,9 procent av landets BNP (20,3 miljarder euro) och skapar 363.980 arbetstillfällen.

Vintips

Med tanke på de nya vetenskapliga rönen så får det bli unga billiga vintips denna gång. Och det kan inte bli så mycket yngre, nämligen årets vin.

16 november startade försäljningen av årets första Beaujolais Nouveau, ”Il est arrivée”, som fransmännen utropar medan de inmundigar nypressad gamay. Händelsen går under namnet ”Fête du Beaujolais Nouveau” och hsar varit en del av livet i Frankrike sedan 1951. Mer naturnära vin kan det inte bli. Glädje i gomseglet. På Solkusten kostar vinet 4,99 euro och du hittar det bland annat på Al Campo, Marbella.

Finns det då någon spansk motsvarighet till Beaujolais Nouveau? Jo i Aragonien ligger vindistriktet Cariñena och producenten Care som har gjort det till en spansk tradition med Care Nouveau. Det första rödvinet från säsongens skörd på Tempranillo, Cabernet-sauvignon och Garnacha. Ett ungt och fräscht vin, trevlig känsla i munnen som funkar som aperitif och även till måltiden med fågel. Pris: 6 euro.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.