Den torraste och varmaste aprilmånaden på 60 år. Nog märks det också vad som ställs fram på bordet. Kalla, friska, fruktiga vita spanska viner. Juliväder redan i april. Fram åker de vita buteljerna.

Besökte nyligen casitan i Nueva Andalucía där trevliga föreningen Club Nórdico Cultural samlas regelbundet för föreläsningar, sammankomster och vinupplevelser.

Den här kvällen pratade vi vita viner och provade fyra vita viner från olika distrikt i Spanien. Även om vi kanske tänker rött i först hand när vi hör uttrycket ”spanska viner” så börjar vita viner hämta in på röda viner när det gäller konsumtion och produktion.

Kvalitén har ökat på vita spanska viner samtidigt som turister och besöker fattat tycke för dem vilket i sin tur genererar exportframgångar till utlandet.

Annons

2002 exporterade Spanien 73 miljoner liter vitt vin till utlandet. En siffra som 2021 hade ökat till 232 miljoner liter, vilket är en uppgång på 291 procent!

Spanska vita viner nådde ut till den internationella marknaden senare än franska och italienska. Nu har spanjorerna ökat tempot vilket gör att deras viner redovisar en snabbare ökningstakt än vita viner från övriga länder.

Veckans vintips

Ett klassiskt bra Verdejovin är Beronia 2021 från Rueda och Valladolid för 7,49 euro på Alcampo i Marbella. Druvan Verdejo har vunnit i popularitet mycket på grund av att vinerna utvecklats och förfinats. Friska, fruktiga och balanserade med inslag av gröna äpplen, citrus, lite fläder, rabarber och någon mineralton. 89 poäng i Guía Peñín.

 

 

Bara för att bryta av med något annat provade vi en Flor Floris Seco från Álora (Málaga) på Moscatel (Muscat) och Pedro Ximinez. 6,99 euro på Alcampo. Mindre fruktsyra än en Verdejo men aromatisk och fyllig. En aning parfymerade med inslag av söt frukt som russin och apelsin.

 

 

 

Barbazul 2021 produceras av Huerta de Albalá i Arcos de la Frontrera i Cádizprovinsen på druvan Chardonnay. 8,50 euro på Alcampo, Marbella. Överraskande bra Chardonnayvin för att vara producerat i den spanska södern. 90 poäng i Guía Peñín. Bra syra, torkade örter, lätt blommighet, friskt, fruktigt och lättdrucket som det bästa Chardonnayvin.

 

 

Ruchel 2022 från producenten Adegas Ruchel i det lilla men spännande vindistriktet Valdeorras i nordvästra Spanien. På min gröna favoritdruva Godello. 7,95 euro på Alcampo, Marbella. Titta gärna på vinhyllorna efter Godello-viner från Valdeorras. Finns 42 producenter och 87 procent av produktionen säljs i Spanien. Främst i skaldjursparadiset Galicien. Godello blandas i regel med albariño. Du kommer inte att bli besviken.

Här är ett vin, fylligt, smakrikt med aromer som citrus, gul frukt och mineral, och perfekt till smakrika rätter av fisk och skaldjur. Godellodruvan kom upp på tapeten redan 1531 men var ganska anonym. Tack vare ett projekt i Valdeorras fick druvan ett lyft.

Häromdagen besökte jag Casares på västra Costa del Sol och käkade lunch på Restaurante Venta Victoria som ligger vid Carretera de Casares, kilometerplats 8. Till vänster om vägen på väg upp till Casares finns en liten vinodling med 70-åriga vinstockar av Moscatel. Bodega Cuesta La Viña i Ronda producerar vinet Victum på druvorna som vuxit här. Överraskande bra med en härlig doft av en våräng i Andalusien. Torr och fruktigt Moscatelvin. Finns att köpa på Venta Victoria för nio euro.