Spaniens bostadspolitik är ett eget kapitel. Det är sällan politiker med ansvar för bostäder är synkade med samhällets behov. Hög efterfrågan driver upp priserna när utbudet inte är tillräckligt.

Klimatmässigt brukar vi använda uttryck som mikroklimat. Exempelvis Torrox Costa, östra delen av Axarquía och Costa Tropical har mikroklimat varför frukter som cherimoya, mango och avokado trivs där.

Även när vi talar om bostadsmarknaden finns det platser och kustremsor med mikroklimat. Ett extra gynnsamt klimat för fastighetsbranschen med en ständig efterfrågan.

Du har kanske själv gjort den erfarenheten. Frågat en mäklare på Solkusten om det är rätt tid att köpa. En fastighetsmäklare på Solkusten svarar alltid: ”Det är rätt tid att köpa”.

Annons

Det kan vara finanskris, covid-19-pandemi, vattenbrist, terrorattentat, ja, vi har upplevt det mesta på Solkusten, men ”köp nu” utropar mäklaren.

Fastighetsbranschen på Spaniens soliga kuster lever i ett mikroklimat. Ett gynnsamt klimat med många soltimmar om året som drar köpare från många länder.

Det finns uppgifter som tyder på att bostadspriserna i Málaga har stigit 62 procents på tio år. Málaga är glödhett bland turister vilket också har gjort att antalet registrerade turistlägenheter räknas till 4.778 enbart i Gamla stan. Det finns fler turistbostäder än registrerade invånare som är 4.500.

För ungdomar och infödda malagueños är det på gott och ont. När landet håller lokalval den 28 maj har bostadsfrågan blivit en het potatis i Málaga. Det har blivit allt svårare för tusentals unga människor och familjer att hitta en bostad, att köpa eller hyra, till ett överkomligt pris.

Medellönen och årslönen i Málagaprovinsen ligger på 17.468 euro eller 1.247,71 euro per 14 månadsutbetalningar som tillämpas ibland. Málagaborna tjänar 3.407 euro mindre jämfört med det spanska årsgenomsnittet på 21.519 euro.

Man behöver inte vara Nobelpristagare för att räkna ut att det är svårt att få ekonomin att gå ihop då det är omöjligt att hitta en bostad i Málaga för under 800 euro per månad. Lägg till galopperande räntor som påverkar bolånen.

I kapitel 47 i den spanska grundlagen eller konstitutionen står det att alla spanjorer har rätt till en värdig och lämplig bostad. Myndigheterna tillskrivs både ansvar och skyldighet att lagfästa villkor och bestämmelser för att göra detta möjligt.

Myndigheterna har ett ansvar att se till att det finns bostäder. Men här brister det, och därför har vi situationen med bostadsbrist i Málaga.

Under 37 år med socialisterna som i teorin gör så mycket för de sämst ställda byggdes det bara 98 lägenheter. Under de senaste fem åren med Partido Popular i regionregeringen har inte några skyddade bostäder byggts, så kallade VPO.

Enligt stadsplanen har Málaga kommun projekterat för 5.286 skyddade bostäder. Men en trög lagstiftning bromsar upp och i dagsläget vet ingen när spaden sätts i marken.

Så här i valtider så har bostadsfrågan seglat upp på dagordningen när politiska ledare tar på bygghjälmar med vallöften.

Som när oppositionspolitikern Dani Pérez (PSOE) lovar 10.000 bostäder eller 9.900 fler bostäder än de som den tidigare PSOE-ledda regionregeringen lyckades bygga på 37 år…

Borgmästaren Paco de la Torre talar om 9.000, både offentligt skyddade nya bostäder till ungdomar samt de som byggs i privat regi. Något besked om när dessa ska byggas får vi inte veta.

Oppositionspolitikern Dani Pérez pekar på turistlägenheter som boven i dramat. Om jag blir borgmästare tänker jag sätta stopp för turistlägenheter. Det blir inga fler, sa Pérez två månader före kommunalvalet. Pérez hade låtit bjuda in borgmästaren José Hila från Palma de Mallorca för att berätta att de införde förbud 2018.

Att kriminalisera turistlägenheter, göra dem till syndabockar och införa förbud och stopp är fel väg att gå, det bidrar till turismfobi. Marknaden med turistlägenheter har sedan tidigare blivit reglerad av det skälet att det inte ska bli illojal konkurrens till hotellen. Det är utmärkt. Dessa ”mikrohotell” har höjt kvalitén då det gäller att uppfylla en rad krav för att bli kallad turistlägenhet.

Om politikerna gjorde jobbet och godkände mark för skyddade bostäder så kallade VPO och samarbetade med den privata sektorn skulle vi inte ha det breda gap som nu finns mellan utbud och efterfrågan.

Dessutom bör det tilläggas att bostadspriserna ökar trots att myndigheterna begränsar turistuthyrning. Det är erfarenheten från både Barcelona och Balearerna.