I förra veckan besökte jag Bodega Quitapenas som är bland Málagas mest kända vinproducenter och den äldsta producenten när det kommer till det klassiska söta dessertvinet. Jag var där för att lära mig mer om kombinationen choklad & vin.

Måste erkänna att jag hart haft lite svårt för den mixen tidigare. Men Manu Balanzino, känd kökschef och sommelier som skriver för Gourmet Journal, var inbjuden för att hålla en provning. Jag och min kollega Johan Pettersson gick därifrån med ännu en bekräftelse: Ju mer man lär sig om dofter, utseende, smaker och vin desto mer förstår man hur lite man vet…

Chokladen var från Maychoco som hittar du på calle Campo de la Iglesia 12 i det lilla samhället Benajarafe i Vélez-Málaga kommun. Här tillverkas en av Spaniens bästa ”bean-to-bar”, det vill säga hantverksmässig tillverkad choklad, producerad från kakaoböna till choklad.

Mer tänker jag inte avslöja. Ett större reportage kommer i juninumret av Svenska Magasinet. Då får du veta mer om vilka kombinationer av vin & choklad som passar och som bidrar till ett fullständigt äktenskap i smakupplevelser.

Veckans vintips

Tachín Semi-dulce från Bodegas Quitapenas på 70% Moscatel Morisco och 30% Moscatel de Alejandría. Fräscht, fruktigt med blommiga aromer med nyanser av fläder, persika, citrus. Bra syra gör den mindre söt. Trevlig överraskning. 11,95 euro.

 

 

 

Vivanco 2019 Crianza från Vivanco i Briones i La Rioja på 95% Tempranillo, 3% Graciano och 2% Maturana. Fyndvin! 8,75 euro på Carrefour. 91 poäng i Guía Peñín. Fyllig, kryddig, torkade örter, bra mogen frukt, balanserad, mjuka tanniner.

Häromdagen hade vi en mycket trevlig arbetslunch på Restaurante Bad Ass Bistro i Fuengirola och bara ett stenkast från Svenska Magasinets redaktion. Vi brukar ha väldigt trevligt på våra arbetsluncher. Anledningen till det är att hela redaktionen gillar att prova vin.

På lunchen blev det en Condado de Almara Selección 2018 från Bodegas Macaya i Navarra på Tempranillo. Granatäpple och körsbär till utseende, doft och smak av mogen, kanderad frukt, tobak, fin kakao, kryddor, mogna tanniner, balanserad. Ca 18 euro på Restaurante Bad Ass Bistro. Ca pris i butik: 13 euro.

Fler vintips regelbundet under haschtag #spanskaviner

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.