Elisabeth Küntzel driver sitt paradis El Escondite (”The Hideaway”) i Nerja och ger oss här sina bästa tapastips inför sommarens trädgårdsfester.

Elisabeth Küntzel på El Escondite i Nerja

Tonfiskröra med kapris

12 tapas portioner

Ingredienser 

ca 320 tonfisk inlagd i vatten på burk

Annons

5 matskedar kapris

citron eller lime cest, ca en halv, smaka dig fram

5 stycken selleristjälkar

limepeppar på kvarn ca 3-4 varv

Hellmans majonäs knappt 2 deciliter

Hjärtsallad passande storlek

Läs mer: Att leva sin dröm

Gör så här

Tonfiskröra med kapris

Låt tonfisken rinna av ordentlig i durkslag, pressa ut överflödig vätska.

Dela selleristjälkarna på längden i fyra delar, hacka sedan i små bitar.

Blanda tonfisken för hand med en sked med sked med övriga ingredienser.

Kyl ner i kylskåpet.

Lägg tonfiskröran i önskad mängd på härtsalladsbladet. Servera kylskåpskall.

El Escondite Spain avokado och laxrulle

12 tapas portioner

El Escondite Spain avokado och laxrulle

Ingredienser

3 ägg

1 morot

ca 10 gram gräslök

1 liten tesked salt

Philadelfiaost med örtsmak

1 halv större avokado

ca 100 gram rökt lax i tunna skivor

några varv svartpeppar och Chiliflakes

Gör så här

Ungsform ca 23 X 23 cm

Blöt bakplåtspapperet under kran, skrynkla ihop och krama ur så att vätskan försvinner.

Lägg i bakplåtspapper i formen.

Speja på försiktigt på lite olja.

Skär zucchinin i tunna skivor. Lägg de runda skivorna tätt bredvid varandra så att formen täcks.

Skala moroten med potatisskalare och lägg strimlorna ovanpå zucchinin, endast den nedre fjärdedelen av formen.

Vispa lätt upp äggen, blanda ner den finhackade gräslöken tillsammans med salt, svartpeppar ch chiliflakes.

Häll ner äggblandningen i formen så att grönsakerna täcks.

Gräddas ca 30 minuter i 175 grader, i mitten av ugnen.

Ta ut och låt svalna.

Bred sedan på ett lager filadelfiaost på hela omeletten.

Lägg på den rökta laxen så att den nedre fjärdedel täcks där morötterna är.

Lägg sedan på skivad avokado på samma yta och pressa några droppar citron på.

Rulla försiktigt från den nedre delan. När rullen är färdig, täck den med gladpack.

Låt vila en stund i kylen.

Skiva upp så många bitar som behövs för serveringen i ca 1 cm tjocka skivor. Spar den delen som inte behövs i gladpack i kylskåpet, så håller den ihop och är fin att servera ytterligare ett par dagar.

Önskar man flörta med sushi, servera med lite wasabi och japansk soya.

El Escondite Spain Pruschetta med tomat och olivröra

12 tapas

Ingredienser

12 skivor lantbröd/baguette

24 körsbergstomater skurna i små tärningar

Olivröran:

3 dl svarta urkärnade oliver

6 sardellfiléer inlagda i olja

6 tsk små kapris

3 klyftor vitlök

3 tsk färsk timjan, repad

6 stjälkar basilika

ca 12 msk olivolja

1,5 msk färskpressad citron saft

1,5 krm peperomcino (chilli)

salt & svartpeppar

olivolja till pensling

basilikablad

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 C

Hacka oliver, sardeller, kapris, vitlök, timjan och basilikan med en mixerstav eller i en matberedare.

Tillsätt 6 msk olivolja dropvis under mixning.

Rör om och smaka av med citronsaften, salt och peppar.

Skär körsbärstomateran i små tärningar.

Skiva brödet och pensla på båda sida med resterande olivolja.

Smaksätt med en nypa peperomcino (chilli).

Lägg bröden på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och rosta de i den övre delen av ugnen tills de fått lite färg.

Fördela olivröran jämnt på bröden och toppa med tomat tärningarna.

Garnera med basilikablad

El Escondite Spain Heta laxspett i shotglas

Heta laxspett i shotglas

10 tapas

Ingredienser:

600 gr rimmad laxfile utan skinn

1 citron

1 kruka persilja

2 tsk chiliflakes

Yoghurtsås:

1 kruka citronmeliss

1 lime

5 dl matyogurt

2 msk flyrande honung

salt & peppar

20 små träspett

Gör så här:

Börja med såsen. Plocka och skölj citronmeliss bladen.

Skölj limen, riv skalet, dela och pressa ut juicen.

Mixa citronmeliss, yougurt, honung, lime zest och juice.

Salta och peppra

Skär laxen i ca 3 X 1 cm stora bitar och trä upp 2 eller 3 laxbitar på varje spett, skölj och zesta citronskalet, hacka persiljan, rör ihop citron och chiliflakes och rulla spetten i detta.

Bottna små glas med såsen och ställ laxspetten i glasen. Såsen går utmärkt att göra ett par dagar i förväg och spara den i kylskåpet. Spetten kan göras en dag innan servering om de plastas in ordentligt och förvaras i kylskåp.

Läs mer: Tips på bra tapasviner