Vi närmar oss de berömda grottorna i Nerja och precis innan svänger vi av och in på gatan där Elisabeth lever sin dröm och driver sitt ”gästhem” i sitt eget hem. Huset är helt fantastiskt och väldigt karismatiskt och fångar vår uppmärksamhet irekt, det är byggt i Mudéjarstil, och sticker verkligen ut bland alla typiska vitkalkade spanska hus.

Elisabeth tar emot oss på den otroligt vackra innergården och den stress vi kände över jobb och annat på vägen hit är som bortblåst, hon sveper ner för den vackra trappan från huset och tar emot med oss med en varm öppen famn som om hon aldrig har gjort annat, och vi känner oss varmt välkomna! Elisabeth och hennes man Johan köpte huset i Maro precis innan pandemin, på 20 minuter så var köpet klart och drömmen om ett eget B&B i toppklass hade blivit sann.

Elisabeth som jobbat inom flyget i över 30 år hade sen länge drömt om att skapa sin egna oas och att blanda alla de intryck och platser hon besökt under åren i sitt drömprojekt. Idag finns det fyra rum och det femte är snart klart för att ta emot gäster. Rummen är vackert inredda med genomtänkta detaljer i varje vrå, du får naturligtvis handduk, tofflor och morgonrock men även en strandkorg med badhandduk står i varje rum. Doftljus brinner överallt och en härlig musik spelas i perfekt volym i hela huset.

Precis utanför husknuten breder nationalparken med fantastiska vandringsleder ut sig upp i bergsmassiven, här väljer de flesta gäster en morgonpromenad innan frukost.

Annons

I hallen finns en otroligt vacker kaklad trappa som leder upp till den privata bostaden i övrigt delas alla utrymmen, terrasser och den vackra trädgården med gästerna. Elisabeth hade aldrig tidigare odlat eller varit intresserad av trädgård men när hon kom hit föll bitarna på plats och intresset är idag stort. Elisabeth kan skryta med en helt fantastisk fruktträdgård och naturligtvis är all mat hon serverar helt ekologisk. I sin trädgård kan hon plocka avokado, bananer, papaya, mango, citroner, lime, mandarin och apelsin, och det finns även en separat kryddträdgård. Minst två timmar per dag tillbringas i trädgården för omhändertagande av alla frukter och naturligtvis för att vattna. Elisabeth gör allt själv, och har hon tur är Johan hemma och kan avlasta lite.

Det är en fantastisk historia om hur hon lärt sig allt om odling, och blivit god vän med de som har lärt henne allt hon kan idag. Elisabeth hämtar spillning från mulåsnor hos en vän som är avokadoodlare, av den gör hon sin egen gödsel, en process hon stolt visar oss i en hörna av trädgården. För självklart måste en ekologisk trädgård ha en helt ekologisk gödning. Det är ett hårt arbete och långa arbetsdagar med mycket förberedelse.

– All saft, sylt och marmelad gör jag själv, i princip så är allt jag serverar från min egen trädgård eller från andra ekologiska butiker och gårdar i närheten, berättar Elisabeth.

 

– Vi har funnit vår drömtillvaro under den spanska solen, mellan bergen och havet.

Stoltheten när hon berättar om sin trädgård och trädet Moringa som är världens nyttigaste träd, går att ta på. Av trädets blad gör hon nyttiga små shots till frukosten åt sina gäster och låter oss smaka på bladen som är tunna och vackra och smakar gott.

Jag vet att jag alltid haft det i mig säger Elisabeth, och berättar om hur hon planerar allt i minsta detalj när det kommer till hennes mycket populära 4-rätters menyer som gästerna njuter av vid sin övernattning.

– Jag jobbar otroligt hygieniskt med små skålar och uppläggningar i små portioner som serveras på vackert porslin och genomtänkta dukningar. Terrassen med en underbar utsikt över medelhavet är vackert upplyst på kvällen och bjuder på en hänförande solnedgång under middagen. Det kastas ingen mat efter måltiderna utan allt tas om hand och används till sista smula.

Idag talar Elisabeth spanska som hon lärt sig under resans gång, ex av de hantverkare hon anlitat för den stora renovering huset genomgått för att fungera i verksamheten, samtidigt har det sparats mycket av det gamla i huset som i sig har en fantastisk historia….

Huset byggdes klart 1979 i Mudéjar arkitektur och har endast haft en ägare innan Elisabeth och Johan, José Luis Barbero de Miguel, som var ett av barnen som fann grottorna i Nerja 1959. Pojkarna var vid grottorna en kväll för att hämta ved och såg ett hål som det flög hundratals fladdermöss ur och det fångade deras nyfikenhet.

All saft, sylt och marmelad gör Elisabeth själv

Nästa dag gick de tillbaka och hissade sig ner med ett långt rep och fann de fantastiska grottorna som än idag är öppna för allmänheten och där det tidigare arrangerades välbesökta konserter, de är numera är utomhus. Varje pojke fick en bit mark att bygga sig ett hus på av staden samt en summa pengar som tack för sin upptäckt och det här huset är ett av dom. Det är en riktigt mäktig plats att vara på och vi parkerar vår bil precis vid grottorna och vi förstår att platsen fångade småpojkarnas uppmärksamhet för mer än 60 år sedan.

Elisabeth har lyckats renovera och reparera med en förstklassig touch och samtidigt bevarat känslan av historian om huset som som inte går av för hackor. Det är ibland lågt i tak och det lilla ovala murade rummet med en murad ugn, där äter man gärna middag när det är riktigt varmt ute under sommaren, rummet har målningar i taket som är en kopia av de målningar som finns i grottornas tak.

Elisabeth & Johan Stengård njuter av livet tillsammans i Spanien.

 

Gästvänligheten är slående och Elisabeth har hamnat på precis rätt plats för sin verksamhet, och för att leva i sin dröm med ett boende vid havet i solen och värmen. Här får du förstklassig service, lugn och ro för återhämtning, mat i toppklass och med fina viner till.

Har du sen extra tur så bjuds du på en privat konsert i trädgården av Johan som är en världsberömd saxofonist, men mer om det en annan gång…

Vi rekommenderar varmt ett besök hos Elisabeth och El Escondite The Hideaway. Ta med dig din käresta, boka med jobbet eller varför inte boka hela huset för ett speciellt firande.

Läs mer på deras hemsida thehideawayspain.com