Forskare vid universitetet Santiago de Compostela har påträffat antibiotikaresistent ”Escherichia coli” ofta förkortat som E. coli i 40 procent av allt kött som säljs i Spanien. Det gäller både kyckling, kalkon, nötkött och fläskkött som säljs i i större livsmedelsbutiker som supermercados.
Som grund till studien ligger slumpvis utvalda livsmedelsbutiker där superbakterien påträffats som orsakar allvarliga infektioner hos människor. Undersökningen inleddes 2020 och presenterades i förra veckan vid Europakonferensen Klinisk mikrobiologi och infektionssjukdomar.
Förutom E. coli behandlades även bakterien Klebsiella pneumoniae som ofta förekommer i tarmsystemet och som i vissa fall ge upphov till olika former av infektioner hos människor, såsom urinvägsinfektion.
– Provtagningar har utförts i livsmedelskedjor över hela Spanien, säger Azucena Mora, ansvarig vid Centro de Biomedicina y Veterinaria på Santiago de Compostela universitet.
De flesta produkter hade ”säkra nivåer” av E. coli. Men i nästan hälften av dessa fall handlade det om antibiotikaresistent bakterie vilket oroar forskarna. Problemet är när E. coli blir resistens mot antibiotika, det är inte köttet i sig som är problemet.
Mest oroande var att en liten andel (1%) var resistenta mot Kolistin eller Colistin, även känd som polymyxin E, som är ett antibiotiskt läkemedel som används som en sista utväg för multiresistenta gramnegativa infektioner inklusive lunginflammation.
En sådan superbugs kan orsaka hjärnhinneinflammation eller urinvägsinfektioner. Det uppskattas att cirka tio miljoner människor kommer att dö av dessa resistenta bakterier år 2050 om åtgärder inte vidtas, varnar författarna till studien.
Av de drabbade köttprodukterna var majoriteten kalkon och kyckling och i mindre utsträckning nöt- och fläskkött.
Det är känt sedan tidigare att länder i Sydeuropa använder mer antibiotika. Cypern använder mest, 453,4 milligram per kilo djur, och är ett av få länder som ökat förbrukningen. Tätt efter kommer Spanien med 362,5 milligram följt av Italien med 294,8.
E. coli-infektioner orsakar svåra magkramper som kan utveckla sig till blodig diarré.