Ropa Vieja (gamla kläder) – en spanska pyttipanna. Ropa vieja (känt från Sällskapsresan) är Spaniens ”andra” svar på pyttipanna, jag vill hävda att paella är det första. Precis som pytt i Sverige så baserar man denna rätt på rester, men där slutar nog egentligen likheterna.
Av Lars Hedin, kock och konstnär
Du behöver:
800g Köttbitar (gärna kokt kött från gryta eller så)
4 st färsk chorizo
200g kikärtor (blötlägg i vatten med lite salt under ett dygn om du inte har färdigkokta)
4st tomater, finhackade
1st grön paprika, finstrimlad
2st gula lökar, finhackade
3st vitlöksklyftor
6msk olivolja
1msk rökt paprikapulver ( pimenton dulce)
1pkt saffran
1tsk timjan
1st lagerblad
1dl vitt vin
4st svartpepparkorn
150g bladpersilja, finhackad
1msk socker
salt
500g friterad potatis (gärna klyftpotatis)
Metod:
Strimla vid behov köttbitarna och stek dem tillsammans med chorizon i lite olivolja i en stekpanna.
Stek i en större panna gul lök och vitlöksklyftorna på låg värme i lite olivolja.
Tillsätt de finhackade tomaterna och de strimlade paprikorna och sedan kryddorna (pepparkornen, timjan, saffran, lagerblad, persilja och paprikapulver).
I med vinet, därefter köttet och chorizon och till sist ärtorna och potatisen. Fyll på med vatten tills ingredienserna precis täcks.
Låt skjuda på låg värme tills vätskan försvinner och kikärtorna är mjuka.
Klart att avnjutas.
Sopa de patata y almendra – Potatis & mandelsoppa
Till min stora glädje så älskar min dotter soppor av alla dess slag, vilket är ganska tacksamt för det är lätt att laga.
Detta är en klassisk spanska soppa som kan serveras varm eller kall, och så här i vintertid så föredrar jag denna soppa varm.
Du behöver:
700g potatis (gärna mandelpotatis)
100g sötmandel
1st gul lök
1st vitlöksklyfta
1,5L grönsaksbuljong
1dl vitt vin
1st lagerblad
salt, svartpeppar
olivolja till stekning
TILL SERVERING
150 g gröna vindruvor
150 g fetaost
olivolja till servering
Färska örter tex.persila, körvel eller gräslök
Metod:
Skala potatisen.
Koka vatten i en liten kastrull för att skålla och skala mandeln.
Finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en stor kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme.
Tillsätt potatisen, mandeln, buljong, vin och lagerblad.
Koka soppan i cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk.
Ta bort lagerbladet och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.
Späd med mer buljong eller vin om soppan blir för tjock.
Dela och kärna ur vindruvorna, hacka fetaosten.
Toppa soppan med fetaost och vindruvor.
Ringla över olivolja och garnera med örter.
När soppan kallnar tjocknar den och tappar lite smak.
Om du servera den kall behöver du nog både krydda den lite extra med salt och peppar och späda med buljong.
Pisto Manchego – En spansk motsvarighet till Ratatouille
Det är en färgglad och smakrik maträtt där det är din fantasi som sätter gränser.
I Spanien ätar man pisto manchego oftast med stekt ägg till eller kanske en stekt choritzo. Själv brukar jag ha den som tillbehör till ungsbakad eller stekt torsk.
Du behöver:
2st zucchini
3st gröna paprikor
1st röd paprika
1kg tomater
1st gul lök
3msk olivolja
salt och peppar
Metod:
Skär löken i bitar, kärna ur paprikorna och dela dem i små bitar eller strimlor.
Häll olivoljan i en kastrull och värm upp till medelvärme.
Fräs löken, sedan paprikorna, tillsätt salt och rör om ofta så det inte bränns.
Skär zucchinin och lägg i kastrullen. När grönsakerna mjuknat tillsätter du tomaterna.
Låt det sjuda i några minuter sa att alla smaker kommer fram ordentligt, rör om då och då.
Pisto Manchego går att servera som sidorätt till det mesta och kan ätas både varm och kall.
Smaklig spis!
MER SPANSK MAT- OCH VÅRA RESTAURANGTIPS:
La Locanda del Paradiso en äkta italiensk restaurang
Prisvärd mat för dig som gillar Asiatiskt
PLANKSTEK -Något för alla smaker
Lätta luncher
Curry Leaves – Sizzler TEX MEX
Spanska julrecept