Svenska Magasinet 30 år: Januari 1991

av | jan 11, 2021 | Artiklar, Januari 2021, Reportage

”Ett nytt år betyder nya föresatser, förväntningar och ambitioner. Vi på Svenska Magasinet kan glädja våra läsare med att vi äntligen löst problemet med lokal, telefon och fax. Nu kan ni, som förgäves försökt, verkligen nås oss!” Av Ola Josefsson

Så inleddes Hej Läsare i januari 1991 av Svenska Magasinet. I oktober 1990 startade tidningen som då inte hade någon redaktion. En riktig tidning har ju en fast adress med redaktion och öppettider. I Centro Nórdico på Mijasvägen öppnades redaktionen.

Månadens porträtt ägnades åt Karin Linell som var vice borgmästare i Nerja. Karins morbror byggde hus på Solkusten och 1973 beslutade sig blonda Karin från Bollnäs att resa hit och lära sig spanska. Hon började också hjälpa till i morbroderns mäklarfirma.

Hennes uppgift var att ta med kunderna till stranden Burriana för att äta paella. Den som lagade paellan var Ayo. Det slutade med förälskelse och att de två gifte sig 1975.

Hälso- och miljöfrågor låg Karin varmt om hjärtat och hon började odla biodynamiska grönsaker som såldes i Nerja. När tidningens reporter Birgitta Terpstra intervjuar Karin Linell driver hon en hälsokostaffär.

Karin började engagera sig politiskt. Hon ”räddade” en gammal sockerfabrik från att rivas för att i stället bli ett kulturcentrum. Här inledde Karin och Ayo kurser från sport till konst, språkkurser,, hantverk och trädgårdsskötsel.

Efter fem år hade 500 barn deltagit i Karins kursverksamhet.

1986 blev Karin ombedd att ställa upp i kommunvalet för centerpartiet. Hon blev placerad på plats nummer 2 på partiets vallista. I ”koalitionsregeringen” blev Karin invald som en av två centerledamöter för att sedan ingå i kommunfullmäktige med ansvar för miljö- och naturfrågor inte minst inom parkförvaltningen.

Karin Linell beskrev ”hela kommunalfullmäktige som ett företag som inte fungerade”. Det fanns ingen kontroll på någonting. De 120 kommunalarbetarna hade aldrig fått någon styrning. De fanns bara till.

Hon tog in kvalificerat folk, bland annat en landskapsarkitekt och hon upprättade en inventeringslista över de parker och trädgårdar hon fick ansvaret över. Karin berättar i intervjun att hon hade beslutat sig för att inte ställa upp i kommunalvalet 1991. Tillsammans med sin bror och syster Karin hade de köpt ett gammalt fint vandrarhem i byn. Det ville hon vidareutveckla med målarkurser liksom den ekologiska by hon planerade uppe i bergen.

Karin Linell kom att göra ett stort avtryck i Nerja. Kvinnor i politiken vid det här tillfället var ovanligt. Karin berättar om ett större möte i Granada där sex kvinnor fanns representerade bland ett par hundra män. Hon var den enda utlänningen.

I januari 1991 hade Svenska Magasinet sitt första reportage från Sierra Nevada. Sedan dess har det blivit några knäck från den sydspanska alpina turistorten. Ena dagen sol och bad på en strand. Nästa dag skidåkning. För 5.000 pesetas som det kostade då med övernattning och liftkort under ett veckoslut.

Flera skidskolor har öppnat då behovet är stort då ”majoriteten av åkarna uppe i backarna är ganska okunniga och farliga” skriver reportern. ”Dagsljuset tillåter 6-7 timmars vistelse i backarna. Därefter samlas man på Plaza Pradollano, som centrum heter, och umgås över en varm vingrogg före middagen”.

I januarinumret fanns också en större artikel om jazzen som lever på kusten. Jazzentusiasterna träffades regelbundet på Bonanza Bar i Benalmádena. Gunnar ”Ankan” Almstedt förgyllde jazzlivet för många svenskar på kusten, dels vid Bonanza Bar, Magnum och på Brams Liszt pianobar i Calahonda.

Svenska musiker som Claes Crona, Lars Bagge samt pianisten Bernt Egerbladh gästspelade på kusten regelbundet. ”Ankans musikerminnen” publicerades i Svenska Magasinet under flera år. Han avled i november 2002.

Hästmannen, och dansaren Peter Kleinwichs berättade i ett reportage om ridskolor på kusten och nämner Churriana Hipica International, Rengo, Centro Ecuestre de Club de Sol i Calahonda, Alquiler de Caballos de Pedro Sanchéz i San Pedro, Marbella, och Lakeview Ecuestrian Centre i Guadalmina Alta.

Bland nyheterna i januari 1991 fanns en artikel om att Trygghetscentralen i Oslo köpt 16 lägenheter i Edificio El Rey på strandpromenaden i Fuengirola. En pensionärsanpassad vistelse skulle erbjudas genom Tryggheidsreiser som erbjuder ett komplett paket för 1 till 12 veckor.

Bröderna Jan och Ulf Telander hade fått idén att starta Club del Sol i Calahonda som de beskrev som ett socialt sportcentrum. En andra fas av Club del Sol beräknades stå klar i början på 1991.

Signaturen Carlos de Coín skrev om vinprovning och om hur ”vinet intar i människans medvetande ungefär samma inställning som konst, musik, litteratur med flera begivenheter där den personliga uppfattningen kommer till uttryck”. Uppmaningen är att lita till den egna smaken.

Jan Westerlund berättar i tidningen om kopior av Columbus Caraveler som hade besökt Málagas hamn. ”Den största bragden var kanske inte att segla till Amerika utan att komma tillbaka igen”.

Världsutställningen i Sevilla närmade sig och invånarna i Sevilla börjar oroa sig för att den inte ska bli färdig i tid, skriver Svenska Magasinet på nyhetsplats. Personliga motsättningar, byggnadstekniska problem och en byråkrati hotar att rent av knäcka hela projektet. Och inte blir det bättre av att polisen hos en häktad ETA-terrorist har funnit detaljerade planer på sabotage mot utställningsområdet.

TIPSA REPORTERN
Ola Josefsson

×
Popup Image Köp biljetter!