Ett möte har hållits mellan stadens myndigheter och utställningens kommite. Malagas bud handlar om att lyfta fram FNs hållbarhetsarbete och skulle hållas mellan 5 juni och 5 september 2027. 

Under onsdag denna vecka upprepade den lokala regeringen i Andalusien sitt stöd för Malagas kandidatur för Expo 2027 (även känd som Världsutställningen 2027). “Malaga har alla förutsättningar att bli ett vinnande och framgångsrikt alternativ för utställningen 2027,” sa regionens president Juanma Moreno. Han lyfte också fram Malaga som entreprenörsstad och dess vilja till innovation. 

Om Expo 2027 hamnar i Malaga kommer den ha titeln The Urban Era: towards the sustainable city och enligt Moreno vill man visa upp frukterna av att lägga om till en mer hållbar produktion. Moreno förklarade att budet för att få utställningen handlar om mer än att bara visa upp staden för världen. Projektet ska även skynda på den gröna omställningen som regionen redan genomgår då man siktar på att Andalusien ska bli ledande inom förnybar energi. Denna omställning menar han är direkt nödvändig för klimatet och kommer skapa flera nya arbetstillfällen. 

Stort stöd från stadens näringsliv

260 företag och institutioner har gett sitt stöd för utställningen och under denna vecka kommer en delegation från Bureau International des Expositions (BIE), som överser Världsutställningarna, att titta närmare på Malagas bud. 

Fem andra städer har ansökt om att stå som värd för Expo 2027. Malaga tävlar mot Minnesota, Phuket, Belgrad och San Carlos de Bariloche. Spanien har varit värd för Världsutställningen vid fyra tidigare tillfällen. Den har då hållits i Barcelona (1888 och 1930), Sevilla (1992) och Zaragoza (2008).