2024 kommer ny konst upp längs gatorna i lilla mysiga Genalguacil. Samtidskonst ställs ut alla jämna år. Fram till dess studerar vi och njuter av de fler än hundra konstverk som artister från Spanien och andra länder lämnat efter sig under nästan tre decennier.

Telereal (verklig tv) av Ralf Kiwus från 2010 hittar du vid calle de los Castañales

Det var 1994 som den dåvarande borgmästaren Fernando Centeno tog initiativet för att motverka landsbygdens avfolkning. Det har sedan dess kopierats av andra byar.

Initiativet gick ut på att konstnärer från olika konstfack under två veckor skulle producera konstverk som sedan skulle lämnas kvar. I utbyte skulle de få mat, logi och visst arbetsmaterial. Det blev målningar, tavlor, skulpturer, väggmålningar och andra verk.

Tack vare initiativet och konstnärernas generositet har Genalguacil i den vackra tallskogen vid Los Reales i Sierra Bermeja blivit en unik landsbygds- och kulturdestination i Spanien.

Annons

På vägen upp ser vi korkek, trädljung och mandelträd som kantar vägen, med bergen som kuliss är magnifik.

522 invånare

Förutom de 522 invånarna i byn som i huvudsak ägnar sig åt jordbruk, kastanjeproduktion, korktillverkning och byggkonstruktion finns det en och annan konstnär.

När vi strosar genom byn i långsamt tempo ser vi konstverken. Vi stannar upp och betraktar allt från katter, till märkliga figurer avbildade på husväggar och murar. En kvinna, modell större, har vi en bit ovanför huvudet. Det gäller att vara uppmärksam och titta uppåt och neråt för att inte missa något.

Det lokala museet heter Museo de Arte Contemporáneo Fernando Centeno och har fått namn efter borgmästaren som kom med initiativet att locka konstnärer till byn. Här träffar jag den nuvarande borgmästaren Miguel Ángel Herrera (PSOE) som styrt i kommunen sedan 2011.

Borgmästaren i Luleå

Borgmästaren Miguel Ángel Herrera besökte Luleå i juni i samband med EU-projektet ESPON.

Det är några dagar in i augusti och byn förbereder sig för årets höjdpunkt. Arte Vivo, levande konst, hålls under tio dagar första halvan av augusti varje år.

Miguel besökte Luleå den 14 och 15 juni. Det gällde EU-projektet ESPON där Genalguacil knöt kontakter i Luleå.

ESPON är EU:s territoriella satsning för att hitta innovativa lösningar som hjälper lokalsamhällen att växa och blomstra.

Miguel Ángel Herrera var i Luleå för att föreläsa kring behovet av att skapa decentraliserad politik och att utveckla innovationsprojekt som utgår från invånarna inom hållbarhet och för Europas framtid.

Museet samarbetar med invånarna som får komma med förslag om olika projekt. Även barnen är med.

När vi träffar borgmästaren väntar byns största kulturfest för året, Arte Vivo.

– Vi har många hemvändare i augusti under semestern. Museet samarbetar med invånarna som får komma med förslag om olika projekt. Arte Vivo pågår under tio dagar. Många kommer hit av den orsaken plus alla andra turister och besökare.

– Det är fullt program från morgon till sent in på natten, berättar Miguel Ángel Herrera.

Inflyttning

Alvaro Gross är skomakare och tillverkar handgjorda skor, så kallade ”artesano”.

Initiativet från 1994 har till viss del burit frukt. Under besöket i museibyn möter jag Alvaro Gross och Francisco Rubio. Alvaro är från Málaga och Francisco från Sevilla. De jobbar numera i Genalguacil.

Alvaro Gross är skomakare och tillverkar handgjorda skor, så kallade ”artesano”. Han visar stolt upp sina skapelser som kostar mellan 250 och 1.000 euro.

Francisco tillverkar korgar och andra tillbehör av gräset ”esparto”. Han använder sig även av olika sorters sockerrör. Hans butik ligger strax intill museet.

Och fler väntas flytta hit.

Under lunchen på Bar El Refugio kommer vi i samspråk med Julian från Bilbao. Han är gift med en kvinna som är född i Genalguacil. Han har kört kranbil hela livet men är numera pensionär medan frun fortsatt jobbar.

Augusti tillbringar de i hennes födelseby.

– När hon blir pensionär flyttar vi hit. Det är varmare och skönare här än i Bilbao, säger Julian.

Moriskt uppror

Efter lunchen fortsätter vi vår stilla vandring genom byn. Genalguacil har många inslag från den moriska epoken. Det syns på fasader, konstverk och blomkrukor.

Precis som i de flesta byar finns det en kyrka. Den heter San Pedro de Verona Mártir och ligger mitt emot kommunhuset på Plaza de la Constitución.

Den ursprungliga kyrkan brändes ner och jämnades med marken under det moriska upproret som pågick i Sierra Bermeja i mitten på 1500-talet. Senare byggdes kyrkan som i våra dagar ligger vid torget som också är en naturlig utsiktspunkt.

Namnet Genalguacil härleds från ”Genal al Visir”, visirens trädgård. Visir var benämningen på en minister under den muslimska epoken.

4 februari är en festdag då man tänder eldar till ära för Virgen de la Candelaria, Ljusets Jungfru. Eldarna är säkert sköna att värma sig vid i denna by på 517 meters höjd. 

Fakta/Genalguacil:

Museo de Arte Contemporáneo Fernando Centeno moderniserades 2013 och är nu på tre våningar.

Museo de Arte Contemporáneo Fernando Centeno: Museet som visar konst av lokala invånare. Den invigdes 2004 för att moderniseras 2013 och bli tre våningar högt. Inträde: 2 euro. Öppettider vinter: onsdag till söndag 11-14 och 16-19. Sommar: torsdag till söndag 11-14:00 och 16-20:30.

Konstverk i gatumiljö: Längs fasader, gator och på torg hittar du över ett hundratal konstverk som artister lämnat kvar.

Iglesia de San Pedro de Verona Mártir: Kyrkan är byn äldsta byggnad.

Var äter vi: Bar El Refugio ligger strax intill Plaza de la Constitución. Utmärkt Gazpacho och carillada (griskind). Venta Las Cruces ligger vid byns infart västerifrån, de är specialiserade på kött.

Var sover vi? Vandrarhemmet La Posada del Recovero strax intill torget mitt i byn.

Los Reales de Sierra Bermeja

Från Estepona tar du landsväg MA-8301 och MA-8304 för att komma till Genalguacil.

På vägen dit passerar du naturparken Los Reales de Sierra Bermeja där totalt 1.200 hektar är skyddade på grund av sitt stora ekologiska värde.

I september 2021 drabbades området av en större brand. Det tog en och en halv månad innan branden var släckt och den drabbade ett 9.581 hektar stort område. I juni 2022 drabbades området av ännu en skogsbrand som dock var mindre i omfattning.

Sierra Bermeja (1.450 meter) har ett viktigt ekologiskt värde och en biologisk mångfald typisk för Spanien och Medelhavet. Mellan kommunerna Genalguacil, Estepona och Casares på cirka 90 hektar växer det sällsynta barrträdet Abies pinsapo som är unik för Málagaprovinsen.

Enligt tidigare uppskattningar finns det 38 endemiska arter inom fauna och flora. Det kan jämföras med nationalparken Sierra Nevada som har 66 och Sierra de Cazorla med 34.

Flest pinsapoträd finns i nationalparken Sierra de las Nieves och Grazalema. Det finns även några enstaka områden med pinsapo nära Coín. Den är väldigt motståndskraftig och överlever global uppvärmning, svamp och skadeinsekter.

Det finns pinsapoträd vid området Escalereta nära Parauta på vägen mot Ronda som är 457 till 660 år.

I Sierra Bermeja kan du se berguv, kungsörn, iberisk stenbock, vildkatt och rådjur.

Sierra Bermeja har även en stor koncentration av mineralen Peridotit som är av vulkaniskt ursprung. Färgen går åt granatäpple vilket gör att Sierra Bermeja har en skiftning åt det röda.

Många naturälskare besöker Sierra Bermeja och vandrar längs leden Paseo de los Pinsapos.

På toppen, Los Reales de Sierra Bermeja, finns mängder av antenner. Härifrån har du en skön utsikt mot Gibraltar och Nordafrika.