PSOE:s partiledare Pedro Sánchez vill vända blad och föreslår en amnestilag för tidigare dömda katalanska separatister. Men förslaget kritiseras av flera tunga socialdemokrater.

PSOE:s tidigare regionala ledare i Baskien, Nicolás Redondo Terreros, har varit fränast i kritiken och nu utesluts han från partiet.

Det stormar i spansk inrikespolitik. Det senaste valresultatet gör att separatistpartier i Baskien och Katalonien har blivit vågmästare.

Pedro Sánchez försöker på alla sätt att stryka separatisterna medhårs.

Bland annat att de för uppvigling och uppror dömda katalanska separatisterna ska få amnesti och släppas fria.

Nicolás Redondo Terreros som tidigare var partiets regionala ledare i Baskien skrev tidigare i månaden en debattartikel med temat ”Dignidad”, värdighet. Efter att tidigare varit indragen i disciplinärenden var debattartikeln droppen som fick bägaren att rinna över.

”Att godkänna en juridisk resolution av denna natur, för politiker som har flytt från den spansk rättvisan, gör det parti som jag gick med i för mer än fyrtio år sedan oigenkännligt”.

Efter att PSOE inlett ett uteslutningsärende i måndags meddelade man under gårdagen att Nicolás Redondo Terreros utesluts från partiet efter ”upprepad förakt för partiet PSOE”.

Men Nicolás Redondo Terreros är inte ensam om att rikta kritik mot Sánchezadministrationen förslag till amnesti.

Läs mer: Felipe González varnar för att urholka grundlagens principer

Det är något som den tidigare partiledaren Felipe González också har gjort liksom Alfonso Guerra, Ramón Jáuregui, Virgilio Zapatero och den nuvarande regionpresidenten i Castilla-La Mancha, Emiliano García-Page.

Madridregionens president Isabel Díaz Ayuso skriver på det sociala nätverket X, tidigare Twitter:

”När medlemmar av Bildu kidnappade och dödade, kämpade Nicolás Redondo för frihet och fred i Spanien. Idag Sánchez omfamnar Bildu och utvisar Nicolás”.