Tjurfäktningen Corrida Goyesca första helgen i september som drar till sig den spanska kändiseliten ställs in i år.

Anledningen är säkerheten då den gamla arenan i träkonstruktion måste förbättras och inte klarar de fullsatta läktarna.

Spaniens kanske mest kända Plaza de Toros ligger i Ronda. Det var här som de regler som gäller för tjurfäktning kom till på 1700-talet. Tjurfäktningsarenan invigdes 1785. Den blev K-märkt, BIC (Bien de Interés Cultural) 1993.

Men årets höjdpunkt för många ”aficionados”, tjurfäktningsfans, blir inställd i år. För Ronda blir det en rejäl förlust på omkring sex miljoner euro.

Den omtalade tjurfäktningen har haft många kända besökare under årens lopp som exempelvis Ernest Hemingway och Orson Welles.

Annons

Turismsektorn beklagar det inställda evenemanget och andra festligheter som ställs in i år på grund av arenans strukturella problem.

Ägaren till tjurfäktningsarenan, RMR (Real Maestranza de Caballería de Ronda) meddelade i onsdags att evenemanget ställs in på grund av brister med säkerheten. Det är bland annat de karakteristiska pelargångarna och andra delkar som måste åtgärdas.

RMR arbetar i nuläget tillsammans med en arkitektfirma för att slutföra en rapport över vad som måste åtgärdas.

Antonio Palma, sekreterare vid företagarföreningen i Ronda, uppskattar förlusterna till sex miljoner euro.

Läs mer: Fem skäl att besöka Ronda: ”På två klippor utskurna till en topp och åtskilda av en djup ravin”

Varje år i samband med Feria de Pedro Romero arrangeras en traditionell tjurfäktning, corrida goyesca, med klädsel som konstnären Francisco de Goya skildrar i sina välkända konstverk. Normalt är det första helgen i september.