Janne, som är hans smeknamn, kom hit för ett par veckor sedan efter att ha fått den utlysta tjänsten som diakon med inriktning på barn och ungdomar de närmaste två åren. Han kommer närmast från Huddinge församling Av Petra Sundqvist
Han flyttade hit med sin dotter Rebecka som går på svenska skolan. Resten av familjen kommer senare i vår – hustrun Monica samt sonen William.
Janne har sin bakgrund både inom kyrkan och inom socialvården. Han utbildade sig till socionom och diakon på Sköndalsinstitutet, söder om Stockholm och vigdes till diakon 1992.
Behandling
Med totalt 15 års yrkeserfarenhet inom socialvården, stadsmissionen samt församlingsarbete inom kyrkan har han specialiserat sig på barn och ungdomar. Han har även arbetat med behandling av ungdomar med drogmissbruk eller andra sociala problem. Så han är väl förberedd inför sina kommande arbetsuppgifter här i församlingen. Till sommaren är det meningen att han ska söka upp ungdomar utanför kyrkan.
Varför Spanien och Costa del Sol?
-Jag har alltid velat jobba inom SKUT (Svenska Kyrkan i Utlandet). Jag tror att det finns en annan syn från allmänheten på kyrkans arbete utomlands och dess sätt att arbeta. Vi är ett litet arbetslag och jag blev framförallt attraherad av att vara med och bygga upp ungdomsverksamheten samt få skapa nya rutiner.
Vad är ditt intryck hittills?
-Det finns stora behov.” Fler söker sig till kyrkan här. Kyrkan är en mötesplats för att ta en fika och läsa svenska tidningar. Många människor flyttar hit utan familj och då är kyrkan ett alternativ till att umgås i största allmänhet. Man vänder sig även hit för att lösa praktiska problem då man inte klarar språket med tillexempel myndigheter.
Janne är väldigt engagerad i barn och ungdomar. Här nere finns inte BUP och socialtjänsten fungerar inte såsom i Sverige. Janne själv är inte uppväxt i ett religiöst hem utan han och hans tvillingbror började sin resa som 14-åringar på Stiftgården i Rättvik som konfirmander, i slutet av 70-talet. Denna period var omvälvande och Janne fick där inspiration till att hjälpa behövande människor och han kände sig accepterad för den han var.
Ungdomscafé
Hittills har han tagit över ansvaret för ungdomscaféet på kyrkan och har även startat en killgrupp på svenska skolan. Det fanns behov och förväntningar även från skolans sida att man kom igång med denna. Ungdomscaféet i kyrkans lokaler i Tres Coronas är öppet på onsdagar klockan 19 och då gäller också alkoholfri zon.
Att lära sig språket är viktigt, och det är något som han lär sig allt mer för var dag som går. Det är en förutsättning för att kunna förstå befolkningen och klara sig i det spanska samhället, anser han. Senare i höst ska han ta kontakt med universiteten på hela Costa del Sol för att få kontakt med svenska ungdomar som kommer hit för att studera. Han gillar att jobba med ungdomar på deras villkor.
Efter sina första veckor här på kusten har han nu lärt sig allt det praktiska såsom att sätta upp flaggor, ta han om nyklar och hur kassan fungerar. Nu återstår att lära känna församlingen bättre och han ser fram emot sitt försatta arbete.