Nytt år, nya möjligheter. Ny bostad? Eller är det nu det är dags att släppa den älskade semesterbostaden i solen? Så här precis i början av ett nytt år så passar det väl bra att blicka tillbaka och försöka sammanfatta året som gått och försöka sätta på pränt vilka förväntningarna är inför det nya året.

Vi vill börja med att tacka alla kunder, såväl köpare som säljare, för ert förtroende. En fastighetsaffär är en stor sak och än större när man kanske inte behärskar språket och inte vet exakt hur det går till att köpa eller sälja fastighet i ett annat land. Speciellt för år 2022 har varit att flera av våra kunder har sålt för att köpa en ny bostad här nere på kusten. Det ökade trycket på fastighetsmarknaden har bidragit till att bostäder inte ligger ute lika länge på marknaden och det gör det lättare att kunna planera för ett byte av bostad. Fler och fler letar också efter en andra bostad på kusten för att kunna hyra ut den då även trycket på hyresmarknaden är stort.

Är det korttidsuthyrning man har tänkt sig så är det viktigt att kolla upp att ägarföreningen som bostaden tillhör inte har förbjudit s.k. semesteruthyrning. Under år 2022 fortsatte priset att stiga på fastigheter i Spanien och rapporter visar att priserna på andrahandsbostäder nu stiger mer än priserna på nybyggnation. Prognoserna inför 2023 är goda.

Av Lisa Nilsson – Åsa Pettersson Real Estate Costa del Sol. lisa@asapettersson.com. Tel. +34 952593132

Turismen har återhämtat sig till nivåerna innan pandemin vilket gör att ännu fler upptäcker härliga Costa del Sol. Våra kunder är fortfarande i stor majoritet svenskar men flera av våra kunder har under detta år varit av annan nationalitet och det är också fler än tidigare som vill flytta till Spanien mer permanent medan vi tidigare har sålt mest semesterbostäder. Förhoppningen inför 2023 är att vi ska få ett minst lika bra år som 2022. Vårsäsongen som traditionellt är vår bästa säsong på året är strax igång.

Tillväxten spås fortsätta om än något långsammare än 2022. En slutsats från 2022 är också att antalet andrahandsobjekt på marknaden har varit färre än tidigare år. Det tillsammans med att objekten inte ligger ute lika länge till salu gör att många mäklare har brist på bra objekt. Om du som läser går i tankar att köpa eller sälja så är ni välkomna att kontakta oss. Vi guidar er gärna genom processen och svarar på de frågor ni har. Vi står redo för att ta tag i ett nytt år!

Välkommen 2023!