Denna månad vänder vi blickarna än längre österut i Málaga. Vi kikar på en mycket populär vandringsled som är perfekt för den som vill röra på sig lite efter julledigheten men samtidigt söker nya destinationer att upptäcka. Vem gillar inte vacker utsikt och historiska hamnstäder?

Det är inte svårt att hitta platser för motion eller olika sätt att hålla igång kroppen här i Andalusiens huvudstad. Du hittar massor av moderna gym, tennishallar, kommunala fotbolls – planer och sporthallar som kan hyras med ett kompisgäng. I stort sett allt det man förväntar sig av en modern storstad.

Men gymmet är långt ifrån för alla och många slipper gärna tävla om poäng eller jaga mål i någon bollsport. Som tur är erbjuder Málaga med dess stränder och kringliggande berg flera vandringsleder och stigar med vackra och dramatiska vyer. Perfekt för den som hellre blickar ut över Medelhavet under motionen än att se sig själv i spegeln på ett svettigt gym.

Denna månad tänkte jag tipsa om en vandringsled som visar kusten från sin bästa sida. För att hitta den får du bege dig en bit ifrån stadskärnan men det är det värt. Hoppa på buss 3, 8 eller 11 och kliv av i El Palo, ta sedan en snabb promenad ned till vakttornet vid La Araña. Därifrån börjar en av regionens mest populära leder, El Candado. Hela vägen är asfalterad och iordninggjord så att du slipper investera i dyr utrustning som kan krävas för många av områdets tuffare stigar. Den är dessutom bred nog för att fotgängare, löpare och cyklister enkelt ska komma fram utan att störa varandra. Tack vare detta kommer du att möta många olika typer av motionärer längs med vägen. Oavsett om du själv förbereder dig för ett maraton eller bara känner för en mysig söndagsutflykt.

Du kommer inte att hitta några kiosker eller restauranger längs vägen så det är en bra ide att ta med sig dryck. Men det finns mängder av mysiga platser att stanna till vid, du kommer att se flera familjer som umgås under en picnic på de utställda borden. Vägen är också kantad av bänkar så att du kan stanna till för att vila eller bara för att njuta av den fantastiska utsikten. Är det tillräckligt klart syns Atlasbergen i Marocko på andra sidan vattnet. Naturligtvis finns det också flera platser där du kan stanna till för ett dopp.

Men vart leder vägen?

Slingan som utgår från El Palo är inte superlång. De flesta borde utan problem kunna avverka den på mindre än två timmar till fots. Vid stigens slut hittar du den mysiga lilla staden Rincón de la Victoria. Det är en egen kommun, du har alltså lämnat Málaga stad, med en lång sandstrand som blickar ut över havet. Här bor knappt 50 000 personer och dess långa historia innebär att det finns intressanta saker att se. Platsen tros ha varit bebodd i ca 3 000 år och blev en viktig handel – sport för romarna strax före Jesus födelse. Du kan hitta arkeologiska lämningar.