Elisabeth Küntzel driver sitt paradis El Escondite ”The Hideaway” och bjuder oss här på några av sina favoriträtter. En av mina favoriter att bjuda på är Boeuf bourguignon som jag aldrig tröttnar på, och till dessert, prova min ljuvliga citronmarängpaj. Hoppas det ska smaka!
Elisabeths citronmarängpaj
6 personer ca 30 minuter
Ingredienser:
12 st digestive kex
75 g smör
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg separerade
1,8 dl socker
1,25 dl citronsaft
Citron zest från 1 medelstor citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret och smula kexen till pajskalet.
Blanda det smälta smöret med smulorna.
Tryck ut dem i en form med löstagbar botten och ställ in i frysen en stund.
Blanda kondenserad mjölk med äggulor, citronsaft och citron zesten. Vispa och häll i pajskalet.
Vispa äggvitor och socker tills det blir styva toppar. Häll marängen över citronblandningen.
Täck formen med folie så att inte marängen bränns. Baka den i 15 minuter, ta av folien och låt marängen få litet färg någon minut. Låt den stå till sig kallt några timmar innan servering.
Går bra att frysa.
Boeuf Bourguignon
6 portioner
Ingredienser:
1 kg högrev, gärna ekologisk
200 g rökt sidfläsk
3 vitlöksklyftor
3 morötter
2 schalottenlöka
4 msk smör
1 1/2 msk tomatpuré
1 1/2 dl vatten
5 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 msk soja
2 timjankvistar eller torkad
timjan (1/2 tsk torkad)
2 msk vetemjöl
3 lagerblad
En fint upphackad röd chili utan kärnor
Salt
Svartpeppar
Potatismoset:
1 kg potatis
1 riven vitlöksklyfta
30 g smör
1 dl full mjölk
2 dl vispgrädde
2 tsk finrivet citronskal – zest från en normalstor citron
Svamp fräst i panna: 250 g rödlök, 400 g färska champinjoner.
Gör så här:
Skär köttet i stora bitar och skär sidfläsket i mindre tärningar och skala schalottenlöken, vitlöken och morötterna och skär sedan schalottenlöken och morötterna i större bitar. Skiva vitlöken tunt.
Fräs schalottenlöken i hälften av smöret tills löken mjuknar, tillsätt vitlöken, morötterna, ca hälften av fläsket i en stor gryta. Tillsätt därefter tomatpurén och finhackad de chillin.
Värm upp en stor stekpanna där du bryner köttet i resterande smör tills det blir gyllenbrunt. Häll på vattnet och låt småkoka en kort stund. Flytta över till grönpannan och pudra sen med mjölet och rör försiktigt om. Sen häller du försiktigt på vinet, fonden, timjan, lagerblad och sojan.
Låt koka upp och sedan på svag värme ett par timmar men håll grytan under uppsikt och ta en gaffel och se att köttet är så mört att det faller isär. Då är det färdigt.
Potatismos
Skala och koka potatisen mjuk i blygsamt saltat vatten tills den är kokt. Använd gärna Celtic Sea Salt genom hela tillagningen. Häll av och mycket viktigt att ånga av noggrant. Nu är det dags att fräsa vitlöken i smör. Tillsätt grädden och mjölken och koka upp. Föreslår att stompa potatisen ihop med lökgrädden och citronzesten och smaka av med salt och svartpeppar.
Svamp
Skala rödlöken och skär i stora bitar och skär champinjonerna i stora bitar. Stek löken, champinjoner och resten av fläsket i smör tills de får färg och löken är mjuk.
Glöm inte att, som alltid, smaka på det du har tillagat innan servering och kanske behövs något mer av saltet och peppar. Lägg på en klick med röran bestående av champinjonerna, löken och fläsket.