Efter julens alla frestelser passar det nu extra bra att införa några nya goda vanor och kanske till och med en reningskur på det nya året.

Då det framförallt är fettet som frestar på levern så är det detta vi först och främst bör skära ned på.

Text & Bild Charlotta  Östing, leg Naprapat. www.naprapatlotta.com info@naprapatlotta.com

Levern är vårt reningsverk och har tusentals funktioner. Med åren ansamlas det gifter i den genom allt vi äter, dricker och inandas. Detta leder till förutom övervikt, olika krämpor och sjukdomar. Följaktligen mår levern bra av en paus då och då, fast helst bör vi tänka på den hela tiden för att undvika hälsoproblem.

Det kan man göra genom en enkel förändring som innebär att man efter middagsmålet ej äter något som helst fett förrän nästa dags lunch. Detta för att ge levern ett vilofönster om minst 17 timmar då den ej behöver processa något fett alls. Så ingen choklad eller liknande efter middagen och heller inget smör eller någon ost/ korv/ pastej på frukostmackan. Däremot kan man äta en fruktsallad på kvällen och exempelvis havregrynsgröt med frukt till frukost.

Vill man lägga till ytterligare ett hjälpande moment så dricker man direkt vid uppvaknandet ½ – 1 liter rums tempererat vatten med lite färskpressad citron i. Detta för att skölja ut de gifter som levern gjort sig av med under natten. En halvtimma senare är det nu optimalt att införa nästa hälsosteg- sellerijuice. Det ska vara 4,7 dl juice för att ha effekt. Det motsvarar en stor färsk bunt selleri. Helst ekologisk förstås men är det svårt att hitta så överväger fördelarna med att få i sig sellerijuice även då den ej är ekologisk mot att låta bli. Man juicar och filtrerar sellerin för att avskilja fibrerna och bara få i sig den koncentrerade vätskan vilken har ört medicinsk effekt.

Sellerins mineralsalter hjälper till med att bygga upp saltsyran i magen. Körtlarna i magsäcken som producerar magsyran blir ofta uttröttade med åren vilket leder till mindre och sämre saltsyreproduktion. En bra syra balans i magen håller ställningarna mot virus, svamp och parasiter. 20 minuter efter sellerijuicen är Du redo för Din (företrädesvis fettfria) frukost.

Ditt nya liv har börjat och hälsoeffekterna är omedelbara! Verkar det besvärligt med att undvika fett en del av dygnet och att juica selleri -så drick i alla fall Ditt citronvatten på morgonen- Din lever kommer att tacka Dig!

För de som vill gå ”all in” finns jag tillgänglig för att leda en 9 dagars leverrening vilken börjar med fyra dagar hos mig på Finca Isidora (då ingår även yoga, promenader och meditation) och avslutas sedan i hemmet.

En leverrening innebär att man först laddar med rena lättsmälta kolhydrater (vissa frukter och grönsaker) som gynnar leverns energidepåer.

Därefter äter man frukt och grönt som löser upp och binder gifter (drakfrukt, brysselkål och sparris) och till sist de födoämnen som sköljer ut gifterna (mango, papaya, spenat och gurka ).

När kuren är slut införlivar man långsamt sina vanliga födoämnen och njuter av sin lättare kropp och klarare huvud.

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen