Det är världens bästa vin med en enorm hög lägstanivå och högstanivå. Och jag tycker själv mycket om vinerna från Jerez de la Frontera. Det säger Johan Franco Cereceda som är Sveriges främsta kännare av spanska viner. I över 30 år har han arbetat som vinskribent, vinlärare och föreläsare. 2018 utkom hans lovordade bok Vino! – älskade spanska viner. Och nu är det dags för nästa bok. Av Ola Josefsson

– Jag älskar vinerna från sherrytriangeln. Det är världens bästa viner och det behövs en bok på svenska om sherry.
Det säger Johan Franco Cereceda när Spañien Magasinet ringer upp för en intervju.

”Sherry är matens bästa vän” fastslår en av de klassiska spanska krögarna i denna välmatade bok om sherryns historia. Fino! är en fascinerande skildring om denna drycks oanade hemligheter, där den odlas och produceras på den spanska Atlantkusten, i den sydvästra delen.

Författaren redogör initierat för alla sherrysorter som finns, vilka som tillverkar sherry, av vilka druvor och hur skörden går till liksom om hur den bäst lagras och mognar.

Varför en bok om sherry?
– Det behövs en bok om sherry. Många är rädda för sherry, tycker det är krångligt och att sherry är många typer av viner. Det behöver inte vara så krångligt. Det är gott och fantastiskt till mat
– Första skälet till att jag skriver boken är min egen kärlek till sherry.

Precis som den tidigare boken Vino! – älskade spanska viner så blandar författaren återigen fria avsnitt där han berättar om sina upplevelser om vinet. Sedan följer kapitel om tillverkning, faten, solerasystemet och vintyper.
– Boken påminner om den förra men här har jag lagt till tekniska partier som förklara vad sherry är med all den mångfald vinet står för.

Längre fram i boken finns ett avsnitt om vinifikation.
– Kalla det för sherry för nybörjare. Många tycker vinifikation är svårt så jag tycker att det är bra att börja med det avsnittet.
– Resten av boken en fördjupning. Jag har en utbildningsidé med boken och att vi måste börja prata om detta fantastiska vin,.

Johan Franco Cereceda säger att det har blivit lite trendigt med sherry i vinkretsar. Det finns ett stort intresse, speciellt den torra sherryn. En del vinkonsumenter har nu också börjat snegla mot de andra varianterna, som amontllado och oloroso.

– Men rent generellt i Sverige så tappar de söta i försäljning medan den torra ökar.

En del förknippar sherry med en söt dryck i blå flaska som dricks av äldre damer
– Men sherry är så mycket mer. Den söta sherryn är marginell om vi ser till konsumtion och produktion.

Det blir mycket tekniskt när vi pratar vin och sherry med sitt säregna solerasystem eller lagringssystem. Kom ihåg att sherry även är en livsstil.

– Här finns ytterligare ett steg. Jag hävdar att sherry är gott inte bara till oliver.
Det går utmärkt till smörstekt torsk, högrev eller kalops. Eller varför inte en torr sherry fino till sill eller Manzanilla som har en lite nötig ton som passar till sill.
– Eftersom sherry är ett alkoholstarkare vin jobbar den bra med fetman i sillen.

Boken Fino! – Om sherry, världens bästa vin innehåller många delar. Precis som den förra boken så sätter författaren in vinet i ett sammanhang. Det handlar inte bara om smak och doft.
– Varför vinet är som det är. Det finns mycket kultur och ett socialt liv kring sherry. En livsstil som skapat ett väldigt socialt vin.

Cereceda har varit på plats, besökt vingårdar och producenter, samtalat med och intervjuat odlare och kännare, testat de olika sorterna och maten därtill. Han älskar sherry för dess komplexitet och unikhet och förmåga att matcha allt man har på tallriken.

– Jag började skriva boken för fyra år sedan och har under den tiden besökt sherrytriangeln 12 till 15 gånger. Första gången var tidigt 80-tal, så jag har följt det här länge.

Spanien är sherryns hemland med mycket noggranna bestämmelser, en lång tradition och en stolthet över vad landet och dess regioner åstadkommer.

– Jag skriver historien om sherry i årtalform. Det är en fascinerande historia som har kopplingar till freden i Utrecht 1713, säger Johan Franco Cereceda som har semesterlägenhet i Almuñécar på Costa Tropical.