Tennisanläggningen Equelite i Alicante fostrar morgondagens storspelare. Här bor runt 25 unga lovande talanger från hela världen. De har ett mål som fokus – att bli bäst i världen. Vi har träffat Elliot Carnello, en lovande tolvåring från Sverige Av Ola Josefsson

Under två intensiva veckor i maj tränade Elliot Carnello från KLTK på Equelite i Alicante. Han var yngst med sin 12år. På träningsanläggningen Equelite finns en bred tränarstab, bland annat den som har tagit Juan Carlos Ferrero till världstoppen.
Mellan bollträning, lunch, vila, fysträning och ännu mera bollträning får vi en pratstund med Elliot Carnello.
-I dag har det gått riktigt bra. Jag träningsspelade mot en annan svensk kille och vann med 7-1 i tiebreak.

Som Nadal
För 12-årige Elliot blir det 1,5 till 2 timmar tennis om dagen eller cirka 14 timmar i veckan. Och 6 timmars fysträning, det krävs en del för att ta sikte på världstoppen.
-Jag vill bli som Rafael Nadal, titta hur han rör sig på banan, med vilken kraft. Jag tycker att han rör sig bra på banan, det är svårt att nå honom. Ungefär så vill jag spela, säger Elliot.
Bland de svenska spelarna har han Magnus Norman som favorit.
-Jag spelar mot Magnus en gång i månaden. Han talar om vad jag ska träna på.

Gjort sitt val
Tolvåringar i Sverige brukar i regel hålla på med en mängd sporter. Senare i livet väljer de att specialisera sig. Elliot har redan gjort sitt val.
-Jag började med fotboll, och det gick bra i fotboll, men jag passar inte in i lagsporter, vill göra saker själv, hade lite svårt att passa bollen i fotboll.
Elliot har även spelat golf, som tioåring hade han 30 i handicap. Men golf går för långsamt, du slår en boll, sedan går du, sedan slår du, sedan går du, det är ingen fart i golf.
-Du ska bli svettig i sport, resonerar 12-åringen. Så det fick bli tennis.

Är du inte rädd för att bli utbränd eller tröttna på tennis redan i unga år?
-Jag känner inte att jag blir övertränad. Har jag spelat stenhårt, flera turneringar, blir det några dagars ledigt, då blir det bara löpning och stretching. Inför hardcourtsäsongen blir det några extra dagar ledigt.

Vad tror du krävs för att bli världsetta?
-Mycket kämpande och att aldrig ge upp. Stödet från föräldrar är viktigt och mina föräldrar stöttar mig alltid. Dessutom måste man ha ett bra tränarteam runt omkring sig och trivas med livet. Sedan gäller det att inte ha för bråttom, i min ålder handlar det mest om att få in tekniken, förbättra fysiken, vid 19 eller 20 år kan man koncentrera sig på att klättra på rankingen.
När inte Elliot ägnar sig åt tennisen umgås han med familjen, spelar en runda golf, badar i havet eller gör vad som helst. Däremot spelar han aldrig dataspel, det är för trist, säger han.

Vad säger dina kompisar när du inte är i skolan?
-Tidigare tyckte de att det var så konstigt att jag jämt reste iväg. En tjej i skolan som är duktig på att simma tyckte att hon också skulle få resa iväg utomlands, men hon vill inte bli världsbäst, det är skillnaden, tror jag. Satsa man så får man resa. Mina kompisar säger till varandra, vi ses i morgon. Till mig säger de alltid, vad du har varit borta länge, det låter som om jag varit sjuk…

Invandrare
Elliot saknar den rätta gnistan hos många av sina jämnåriga i Tennissverige.
-Det är många som inte vill kämpa och bli riktigt bra, det krävs mycket för att bli bra. Invandrare kämpar mer i Sverige, de vet att de har en möjlighet via idrotten. De vill mera, det är faktiskt stor skillnad mellan Stockholm och Södertälje.
Elliot trivs på Equelite i Alicante, hit kommer spelare från olika länder. Elliot får nya kompisar som satsar helhjärtat på sin sport.
Efter intervjun väntar lunch, vila på rummet innan gymmet och ytterligare bollträning framåt kvällen. Kanske det blir lite fotboll också, säger Elliot.
I höst väntar ett nytt utlandslägger på Bel Air tennisanläggning i Estepona på Solkusten.