Olivolja, den där härliga gyllene oljan vi använder i våra kök, har varit i nyheterna på sistone.

Priserna på detta flytande guld har skjutit i höjden! Och detta påverkar mer än bara våra dagligvarufakturor.

Kaspar Huijsman,
VD på Hugo Investing, brinner för investeringar på aktiemarknaden. Tel:+34 951 565 656

Den främsta orsaken till de stigande priserna på olivolja är, som vi vet, bristen på regn och värmen. Detta har lett till ett betydande hopp i kostnaderna för råvaror. Som ett resultat har olivoljan blivit dyrare, och du kommer troligen att upptäcka att servitörer inte lämnar flaskan på ditt bord längre! Den organiserade brottsligheten har också hittat in i olivoljeindustrin. De stjäl inte diamanter eller konst längre; de stjäl olivolja i stora mängder. I vissa fall har det blivit så allvarligt att tusentals liter olivolja togs från bönderna. Det har blivit en lyxvara!

Så, finns det en investeringsvinkel i allt detta?

Olivoljemarknaden har sina unika utmaningar. Det gjordes försök att etablera en framtidsmarknad för olivolja tidigare, men det varade inte länge på grund av hög volatilitet och låg volym.

Den största stora aktören på olivoljemarknaden, är DeOleo. De rapporterade nyligen sina ekonomiska siff- ror och tyvärr var de inte bra. På grund av höga priser och brist på råvara sjönk försäljningsvolymerna och deras nettovinst gick in i det negativa territoriet. Detta signalerar att även de största olivoljeproducenterna känner pressen.

Så, var lämnar detta oss som potentiella investerare? Tja, det är en knepig situation. Priserna är höga, men marknaden är inte så stabil eller okomplicerad som vi vill att den ska vara. Det kan vara bäst att vänta på mer gynnsamma förhållanden innan du dyker in på olivoljemarknaden.

Under tiden, låt oss hoppas på regn i Spanien för att få ner priserna! Tills dess, fortsätt att njuta av dina favoriträtter med lite mindre olivolja.

Om du är intresserad av att diskutera investeringar är du välkommen in på Hugos kontor i Marbella för en kopp kaffe.

Mer information om detta ämne? Se vår veckovisa vlogg på Hugos YouTube-kanal! Hugoinvestering