I helgen säljs biobiljetter för första gången till ett högre pris än 10 euro i två av provinsens biografer. 

Efter pandemin sänkte biograferna sina biljettpriser för att locka tillbaka besökare till salongerna. Sedan 2021 har kostnaden dock ökat och ökat. De dyrare priserna beror på inflationen samt ett tapp i antal biobesökare. Under förra året sköt de i höjden och nådde nivåer som aldrig tidigare skådats i Spanien. 

Nästa helg spräcker premiärerna av två storfilmer för första gången barriären på 10 euro i Málaga. Det gäller ‘Ferrari’ med Penélope Cruz och Adam Driver i huvudrollerna, och den spanska filmen ‘El Correo’. På biograferna Plaza Mayor och Vialia kostar en biljett 10,40 euro per person. Hos provinsens tredje populäraste biograf, Rincón de la Victoria, kostar en biljett 8,90 euro. 

I och med detta är Málagaprovinsen nästan uppe på samma nivåer av priser som i Madrid och Barcelona. Där kostar en genomsnittlig biljett 12,40 respektive 11,40 euro. 

Annons

Málagaprovinsen är däremot inte den med tredje flest biobesökare. Där kommer man först på femte plats efter Madrid och Barcelona, samt Valencia och Alicante. Där ligger biljettpriserna i helgen på 9,90 respektive 9,40 euro. 

Málaga har länge varit den provins i Andalusien med högst biopriser. En bit före Sevilla som är den med flest besökare tack vare att man sänkt priserna för att locka folk. Med denna senaste höjning ökar klyftan ytterligare. Förutom de ovan nämnda Plaza Mayor och Vialia ligger flera av provinsens biografer över Andalusiens snitt. Tre andra biografer har priser över 9 euro. De är Kinépolis La Cañada (€9,5 ) och Red Dog Puerto Banús (€9,2) – i Marbella – och Mk2 Miramar i Fuengirola (€9). Mk2 El Ingenio de Vélez ligger också väldigt nära, med ett pris på 8,9 euro.

Skillnad på kust och inland

Inom provinsen finns dock en stor skillnad i pris. De mest befolkade städerna vid kusten kostar betydligt mer än de som ligger längre in i landet. Där kostar flera biljetter till helgens premiärer 7 euro eller mindre. Detta gäller på Pixel Coín (€7), Ronda (€6,9) och La Verónica de Antequera (€6,5).