På torsdagen röstade Europaparlamentet för att Spanien gör en grundlig utredning om en eventuell rysk inblandning i den katalanska självständighetsrörelsen och Puigdemont som befinner sig i Belgien.

Europaparlamentets resolution har antagits med 433 ja-röster, 56 emot och 18 nedlagda röster. Utredningen gäller kopplingar mellan katalanska självständighetsrörelsen och ryska tjänstemän samt om det skulle vara en del av en plan som Vladimir Putins regim ligger bakom för att destabilisera demokratin i EU, skriver El País.

Europaparlamentet känner oro kring de frekventa och nära kontakter som uppges ha varit mellan katalanska separatister och Moskva och som avslöjades av den amerikanska tidningen The New York Times i september 2021, baserat på information från den amerikanska underrättelsetjänsten.

Det handlar även om en storskalig desinformationskampanj som arrangerats av Moskva samtidigt som nära kontakter och möten har skett mellan ryska agenter och självständighetsrörelsen.

Annons

På torsdagen publiceras dessutom nya uppgifter om Puigdemonts relationer till tyska och italienska extremhögerpolitiker och med Putins ”hemliga underrättelsetjänst”.

Katalanska separatister som partiet Junts Toni Comín beskriver anklagelserna som falska och att självständighetsrörelsen inte har någon koppling till Ryssland.

Spaniens vänsterregering med regeringschefen Pedro Sánchez är i behov av stöd av partiet Junts för att få majoritet i parlamentet. PSOE-regeringen är villig att få igenom en amnestilag som frikänner tidigare dömda och misstänkta katalanska separatister för brott som går under terrorlagstiftningen.