Svenska Magasinet - Din Svenska tidning i Spanien
EspañolEnglishDanskNorsk
Annons - Svenska magasinet

Konsumera närproducerat har aldrig varit viktigare

Annons - Svenska magasinet
Svenska Magasinet i Spanien

Konsumera närproducerat har aldrig varit viktigare

2020-06-09

Det utlysta nationella nödläget i Spanien blev ett hårt slag mot den lokala vinnäringen. Restauranger och tapasbarer är normalt de främsta kunderna. När de har varit stängda har omsättningen för många producenter legat på noll de senaste månaderna.


Skicka till en vän

Av Ola Josefsson

Vill du verkligen stödja näringslivet och skapa arbetstillfällen ska du köpa närproducerat och närodlat. Aldrig någonsin har det varit viktigare att stödja den lokala handeln. Och det gäller även vin.

José María Losantos är sedan 2016 direktör för Consejo Regulador och DO Málaga y Sierras de Málaga som är ursprungsmärkningen för den lokala vinnäringen i provinsen. Losantos är också ägare till Bodegas Doña Felisa i Ronda.

I en intervju för Diario SUR säger José María Losantos att det bara är ett fåtal producenter som har legat på mellan 10 till 15 procent av det normala. I övrigt har försäljningen helt stannat upp.

Vinnäringen i provinsen saknar en tydlig färdplan. Utan besökare och turister finns det inga köpare. Nära 90 procent av de viner som produceras konsumeras av turister och besökare, i huvudsak utländska turister.

Under våren och försommaren pågår normalt stora högtider som Semana Santa, feriafestligheter, El Rocío och blommande patios som visas upp i Córdoba och romerías som lockar besökare och turister. Det är vid sådana tillfällen som försäljningen av lokala viner skjuter i höjden. Men i år har varje festival och högtid varit inställd.

En majoritet av provinsens vinproducenter är små familjeägda. Totalt finns det 46 vingårdar med ursprungsmärkning Málaga. Hälften av dessa ligger i Ronda-området och cirka 20 av dessa är mindre producenter. Lagringskapaciteten är liten och det uppstår problem om försäljningen ligger nere under fyra månader.

Från juli till oktober väntar nästa skörd, har marknaden inte kommit igång då har vi ett problem, säger José María Losantos.

Provinsens vinmakare har de senaste 25 åren tagit stora steg framåt och nått framgångar även på den stora världsscenen. De klassiska Málagavinerna har fått en pånyttfödelse samtidigt som röda och vita viner har vunnit marknadsandelar och blivit uppmärksammade.

-Trots att marknaden stått still sedan 15 mars har inte kvalitén försämrats. Vi står kvar på samma punkt kvalitetsmässigt. Allt som krävs är att vi återgår till det normala livet, hoppas José María Losantos.

Näthandeln bland provinsens vinproducenter är dåligt utbyggd och nådde under fjolåret bara en procent av försäljningen. Att sälja online idag ses bara som en nödlösning snarare än en möjlighet.

Virtuella vinprovningar och information om närproducerade viner har publicerats på sociala nätverk under Covid-19-pandemin bland annat under temat ”VinoMálaga live” på Instagram där journalister, vinmakare och experter berättat om provinsens utmärkta viner. Flera av inslagen är på engelska.

Det går att utmärkta lokala viner i de flesta matbutiker på Costa del Sol och Costa Tropical.

Här är några vintips (går att hitta på Carrefour):

Finca los Frutales 2017
Från Bodega Joaquín Fernández som bara producerar ekologiska viner. Det här vinet är framställt på Merlot och Syrah som vuxit på vingården med samma namn, 700m över havet, utanför Ronda. Lagrat 15 mån på franska/amerikanska fat. Fasta tanniner, pepprig med mineraltoner, fylligt med öppen, generös struktur. Pris: 11,95 euro.

Barbazul 2017
Från Huerta de Albalá i Arcos de La Frontera i provinsen Cádiz på Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon och den lokala druvan Tintilla de Rota. Kryddig, välsmakande, mogen med toner av vilda örter. Bra syra och fin frukt. 7,95 euro.

Rectoral de Amandi 2018
Från Bodegas Gallegas i Ribeira Sacra på min favoritdruva Mencia. Kanske Spaniens bästa blå druva. Härlig friskhet, hög syra, elegant strävhet. Liknar Cabernet Franc. Prisbelönt, bra betyg i Guia Peñín. Pris: 5,25 euro. Mycket vin för de pengarna!

Mara Martin Godello 2018
Från Bodegas Martín Códax och vindistriktet DO Monterrei i Verín i nordvästra Spanien nära gränsen till Portugal. Vinet är gjort på druvan Godello, kanske Spaniens bästa vitvinsdruva. Komplexa viner, fyllig karaktär, aromatiskt, fruktigt. 7,50 euro i matbutiken El Jamón.
 

Barbazul 2017

Barbazul 2017

Rectoral de Amandi 2018

Rectoral de Amandi 2018

Mara Martin Godello 2018

Mara Martin Godello 2018

Svenska Magasinet i Spanien


Finca los Frutales 2017

Finca los Frutales 2017


Axplock av ÄLDRE ARTIKLAR ur Svenska Magasinets stora arkiv:


Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Vittsjö
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
Annons - Svenska magasinet
LÄS SENASTE SvM
Senaste numret av Svenska Magasinet
PRENUMERERA PÅ Svenska Magasinet

Annons - Svenska magasinet
AKTUELLA TEMPERATURER
© 2021 Svenska Magasinet - Ditt Svenska Magasin i Spanien

Kontor / Oficina

Öppet/Horario:
Besökstid: 10:00-14:00
Telefontid: 10:00-18:00

Adress/Dirección:
Calle Quemada 6
29640 Fuengirola

Kontakt / Contactar

Telefon: (+34) 952 665 007

Distribueras GRATIS

På över 250 ställen utefter Solkusten som frekventeras av svenskar. Bland annat: Advokater, Banker, Frisörer, Föreningar, Golfbanor, Konsulat, Kyrkan, Köpcentra, Läkare, Resebyråer, Restauranger, Supermercados, Skolor, Tandläkare, m. fl.

Upplaga: 8-10.000 ex per mån
Webbesök: mer än 200 000 per månad, över 7 000 unika om dagen
© Eftertryck endast tillåtet efter avtal
© Reproducción total o parcial sólamente permitida tras autorización

Svenska Magasinet i Spanien

Utgivare/Editor: Melkerson and Nott S.L.
Annonser/Publicidad: (+34) 952 665 007
Depósito legal: MA 143-94
ISSN: 1579 - 9255