Innan molnen kommer som drar in över bron Puente Nuevo i Ronda som binder ihop den gamla stadsdelen med den nya. Den kände åklagaren Florian Vega hittas död 120 meter ner i ravinen. Knuffad eller frivilligt? Deckardrottningen Mari Jungstedt utkommer nu med första boken i en svit som utspelar sig på Solkusten. Av Ola Josefsson

Foto: Sarah Saverstam

Mari Jungstedt kontaktade redaktionen i samband med research hur en svensk lokaltidning på Solkusten jobbar. Svenska Magasinet förekommer nämligen i Mari Jungstedts kriminalroman, Innan molnen kommer, som utspelar sig på kusten.

När jag når Mari för intervju inför bokutsläppet befinner hon sig på Gotland. Efter att tidigare varit bosatt ett och ett halvt år på Gran Canaria är författaren tillbaka i Sverige.
– Jag skulle egentligen varit tillbaka i Málaga i mars men så kom coronapandemin. Korret kommer i morgon och boken ska till tryckeriet om två veckor, berättar Mari som jobbar in i det sista.

Före intervjun på telefon har jag gått igenom bildmaterialet för pressen på Albert Bonniers förslags webbplats. Jag konstaterar att flera bilder på deckardrottningen är tagna i Málaga. På café El Jardin vid katedralen.

Mari Jungstedt har gjort noggrann research och besökt samtliga platser i provinsen Málaga som förekommer i boken.
– Jag har vänner i Salobreña på Costa Tropical. Jag har ofta besökt Solkusten därför har idén om en Málagasvit vuxit fram.
– Under ett års tid har jag besökt provinsen Málaga och Costa del Sol åtskilliga gånger för att etablera platserna ordentligt i boken.

Hon går på känslor, blir inspirerad av den miljö hon befinner sig i. Plötsligt bara händer det; hon kommer igång. Det var på en resa för att besöka vänner i Salobreña öster om Málaga som idén till första boken i Málagaserien kom till.
De var några stycken samlade när en av vännerna säger: ”Vi måste ner på stranden innan molnen kommer”.
– Det sa klick i mitt huvud! Det blir titeln på min nästa bok; Innan molnen kommer. Det är en rörelse i titeln. Också något hotfullt.

Hon pratar spanska obehindrat och har besökt nationalpolisen och mordroteln i Málaga.
– Jag har blivit mycket tillmötesgående hos polisen och fått erbjudande att följa med på obduktioner, berättar Mari Jungstedt som har fått god kunskap i polisarbetet på Solkusten genom Jerónimo Flores som är en av åtta mordutredare vid Málagapolisen.
– Han har förklarat hela provinsen för mig vad som ingår i polisens område.

Med Málagasviten som börjar med Innan molnen kommer så tar Mari Jungstedt ett nytt steg med ett eget projekt i Spanien. Den tidigare Gran Canaria-serien gjordes tillsammans med expojkvännen Ruben Eliassen.
– Det är en intrig som bygger på ett blödande sår i Spaniens historia från Francos dagar. En spännande tid som vi svenskar egentligen inte vet så mycket. En del har en diffus uppfattning om vem Franco var. Den perioden kommer in som en parallell berättelse i boken.

Miljöer, intriger, allt finns i närområdet runt Málaga.
– Och Andalusien. Det är en historiskt kulturell vagga och det finns så mycket att greppa. Så rikt, så spännande.

Huvudkaraktärer
En kontroversiell känd spansk åklagare från Málaga, gift med en svenska, hittas mördad i Rondas ravin på den spanska solkusten.
– Ernest Hemingway har skrivit om ravinen, hur fascister puttades ut från stupet av republikens anhängare, i Klockan klämtar för dig. Rondas spännande miljö är som gjord för en kriminalroman. Det händer att molnen kommer in i ravinen som delar staden.

Huvudkaraktärerna i boken är den spanske polismannen Hector Correa och lärarinnan Lisa Hagel, som har lämnat Stockholm och köpt ett hus i det lilla samhället Benagalbón ovanför Rincon de la Victoria öster om Málaga.
– Lisa Hagel är 55 år och undervisar i spanska på gymnasiet. Hon sätter sig på planet till Málaga efter att ha blivit dumpad av sin man efter trettio års äktenskap.
– Barnen är utflugna och Lisa var inställd på ett mysigt liv med sin man på ålderns höst. Så plötsligt meddelar maken att han vill sälja villan och skiljas efter att ha träffat en yngre kvinna. Lisa blir chockerad och reser till Solkusten, köper ett hus i en liten bergsby för att försöka börja om.

Jämfört med andra svenska kriminalromaner där huvudkaraktären normalt är polis eller journalist så är Lisa Hagel en lärare i 50-årsåldern.
– Det är lätt att känna sympati för henne. En kvinna i 50-årsåldern som blivit dumpad och vill börja om.
Det är en gammal dröm som Lisa Hagel vill förverkliga. Hon älskar Málaga och har burit på en dröm som spansklärarinna att flytta till Spanien.
– Det blir lite pengar över från villan och hon köper ett renoveringsobjekt öster om Málaga. Ett projekt vi får följa i boken.

Lisa har även en tolkutbildning bakom sig och har som mål att försöka hanka sig fram med småjobb. Bland annat börjar hon frilansa som skribent på ett känt månadsmagasin som heter Svenska Magasinet.
– Jo Svenska Magasinet har en plats i boken, berättar författaren Mari Jungstedt.

Väl i Spanien och Málaga träffar Lisa på en flamencokurs, polis -och änkemannen Hector Correa, 57 år. Som av sina barn blivit anmäld till en flamencokurs för att komma ut och träffa kvinnor.
Karaktären Hector Correa är bosatt på tredje våningen i en fastighet på Plaza de la Merced 19 i Málaga.
Jag måste bara få se utsikten från hans balkong, tänkte författaren Mari Jungstedt, när hon gjorde research till boken.
– Jag hittade porten. Jag ringde på och frågade om jag fick komma upp fem minuter.

Det visade sig att i den lägenhet där karaktären Hector Correa bor i boken så är det i verkligheten ett brittiskt par bosatta.
– När jag ringer på hör jag att mannen bryter på spanska. Han säger att han ska fråga sin fru som just då står i duschen. Jag får komma in och följer marmortrappan upp till tredje våning.

Det visar sig att mannen är en känd arkitekt som även ritat byggnader i Sverige.
Från balkongen får Mari Jungstedt se hela utsikten över plazan. Det är här karaktären Hector har bott i 30 år. Änkemanen, som inte har kunnat gå vidare.
– Även han har ett sargat förflutet och tillsammans med Lisa börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren.

Åklagaren, Florian Vega, som knuffas ut för stupet vid ravinen i Ronda, är nämligen gift med en svensk kvinna, Marianne. Åklagaren är en kändis på kusten och syns ofta på fester. Paret är bosatt i fashionabla stadsdelen El Limonar i östra delen av Málaga.
– De besöker Ronda en dag tillsammans med sina svenska vänner Eva och Peter som bor i Pedregalejo. Men så drar det in låga, tunga moln som omsluter Ronda.

Marianne och vännerna Eva och Peter beslutar sig för att vända om till bilen medan Florian Vega väljer att fortsätta ett stycke till ensam, ut på bron som förbinder de olika delarna av Ronda. I ravinen hittas han senare död.
Polisutredningen får alltså kopplingar till Mariannes vänner Eva och Peter. Och Lisa Hagel dras in som tolk.

Snart inträffar ännu ett mord. En 80-åring gasas ihjäl. Närmaste grannarna, som är svenskar, tipsar polisen om händelsen.

Polisen misstänker snart att det finns kopplingar mellan de båda mordfallen. Spåren leder tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.

– Eftersom svenskar i huvudsak är mina läsare så är det också svenskar som förekommer bland karaktärerna i boken. Och att Svenska Magasinet skulle ingå har varit aktuellt hela tiden.

Mari Jungstedt har besökt och gjort research även på platser som Granada, Capileira på sydsidan av Sierra Nevada i La Alpujarra. Guadix, Antequera, Marbella, Mijas, Torremolinos, Puerto Banús och Almuñécar är andra platser.
– El Palo i östra delen av Málaga har en stor betydelse i boken.

Vilken relation har du till Spanien?
– Jag var på Ibiza när jag var 16 år. Jag har alltid haft lätt för språk och ville tidigt bli journalist och guide. Jag började som guide och körde under Stockholms broar.

I 20-årsåldern åkte Mari runt med utländska turister i Skandinavien. Hon lärde sig spanska och blev auktoriserad Stockholmsguide. Vid 28 års ålder kom hon in på journalisthögskolan. Sedan följde Rapportredaktionen vid Sveriges Television och Sveriges radio Ekot.

– Författarlivet lockade och jag började skriva på Gotlandsserien. Böckerna blev populära i Spanien som jag besökte i samband med presentationer och boksläpp. I början hade jag tolk. Men tolken fick mindre att göra och satt till sist helt tyst. Jag hade börjat plocka upp spanskan igen.

Mari började praktisera balkongmetoden.
– I stället för att sitta i ett vinterkallt Sverige reste jag till Kanarieöarna under vintern och skrev böcker. Jag träffade en ny man och vi hyrde hus i Arguineguín på södra Gran Canaria.

Numera är Mari Jungstedt bosatt i Stockholm. Gotlandsserien fortsätter parallellt med den nya Málagaserien. Hon vill inte släppa kontakten med Spanien som hon älskar. Hon drömmer om att köpa ett hus här.
– Jag är spanjorska i svensk kropp. Min livsstil är latinsk och jag känner samhöriga med människorna i Spanien. Min son heter Sebastian döpt efter San Sebastián.

Den första boken i Málagaserien, Innan molnen kommer, utkommer 1 juni. Sedan väntar nästa bok i serien om två år. Däremellan en ny bok i Gotlandsserien.

Totalt 18 böcker på 18 år. Hur orkar du?
– Jag får ofta den frågan. Jag tycker bara det är så kul.

Känner du dig nöjd med slutresultatet av Innan molnen kommer?
– Jag är helt fokuserad på boken under själva skrivandet. Sedan kommer man till slutet av boken då allt ska knytas ihop. Då känns det alltid lite extra. Det gäller att få ihop slutet. Den här gången är jag väldigt nöjd, eller extra mycket nöjd, vilket känns kul.
– Sedan öppnar sig nya fönster i huvudet. Nya idéer. Den här gången kom de tidigt.

Huvudkaraktärerna Hector Correa och Lisa Hagel fortsätter i kommande bok. Persongalleriet blir desamma och nya händelser byggs upp kring dessa.
Mari Jungstedt berättar också att det finns filmintresse för första boken i Málagasviten.

Visste du…

Mari Jungstedt är en av Sveriges mest framgångsrika spänningsförfattare med över 5,6 miljoner sålda böcker bara i Sverige och med sina böcker utgivna i över 20 länder världen över.
Mari arbetade som journalist, bland annat på Ekot och som nyhetsankare på SVT, innan hon började skriva kriminalromaner.
Debuten kom 2003 med Den du inte ser, där kommissarie Anders Knutas och hans kolleger vid Visbypolisen för första gången presenterades.
Sedan dess har hon skrivit ytterligare fjorton böcker i Gotlandsserien och två i Gran Canaria-serien.
Tidningen The Times har kallat henne ”One of Scandinavia's best crime writers”.