En sockertopp på Costa Tropical kan väl Salobreña kallas som ligger på berget med vita hus och sockerodlingar nedanför.
Text: Britt-Marie Ekman
Foto: Lennart Ekman

Kustvägen Málaga- Almería bjuder på kringvägar runt större orter, men närmare Almuñecar har man än så länge samhällena nära. Inlandet står för bergsmassiven och vägen slingrar sig hisnande runt kustklippor. Öster om Almuñecar utbreder sig en kustslätt med odling av sockerrör och tropiska frukter, och mitt på slätten ligger en klippa som en sockertopp med en stad på – Salobreña.
Salobreña är väl värd ett besök, eller varför inte se staden som en blivande bostadsort. Priserna på lägenheter har ännu inte nått Solkustens nivåer. Vill man hyra här finns många förslag på internetsajter.

Costa Tropical
Salobreña ligger på Costa Tropical med underbart klimat, fina stränder och i stort sett spansk befolkning. Man har bara drygt sju mil till Granada och lite längre till Sierra Nevadas vintersportort. Golfbana, Los Moriscos, än så länge 9-håls, finns i Motril 6 km bort. Gamla staden ligger på berget som är krönt med en stilig borg, den bäst bevarade på kusten.
Stränderna El Peñon och La Punta del Rio är utrustade med duschar och förstahjälpen, man kan hyra solsängar, parasoller och småbåtar. Bukterna Caletón el Pargo och Cambrón har mindre service. Här kan man fiska med spö.

Kulturprogram
Mellan juni och september har man ett brett kulturellt program, konserter i borgen, teater, sporttävlingar och utställningar.
Kustens klippor har en rik och varierande flora och havet erbjuder dykare och snorklare intressanta upplevelser Milda vintertemperaturer skapar bra luftströmmar för hänggliding och turistbyrån föreslår cykelturer eller vandringar av olika svårighetsgrad.
Turistbyrån ligger nedanför berget. Där fick vi karta och i ett internationellt trespråkigt magasin mängder av information om Salobreña.

Annons

Historia
Salobreñas ursprung bygger på jordbruk, och som så många andra orter i området har staden sedan feniciernas tid varit en viktig handelsort. Alla erövrare har satt sin prägel på den antika Selambina som fenicierna kallade staden.
På romarnas tid låg den på en viktig handelsväg mellan Malaka och Castula och då bodde många människor här. Det var dock araberna som satte sin prägel under 800 år på Xalubania, arabernas namn på staden. De branta slingrande gatorna med sina vitmenade hus och inte minst borgen är minnen från denna tid.
Araberna kom 713 , blev kvar och utvecklade staden till huvudort i ett större område. Från 1100-talet finns uppteckningar om odling av bananer och sockerrör, man hade terrassodlingar, fisket var rikt och ekar växte på höjderna. Man talade då om borgen, den magnifika moskén, befästningar och runt borgen växte staden upp, omgiven av en mur. Borgen tjänade som sommarresidens åt kungen av Granada, men även som fängelse dit man deporterade avsatta sultaner.

Försvar
Under kristen tid har den varit ett strategiskt fort för kustens försvar. Man byggde då till bevakningstorn och på moskéns plats uppförde man kyrkan Nuestra Señora del Rosario vars torn är en ombyggd minaret.
På 1800-talet och i början av 1900 fick Salobreña nya impulser då odlingen av sockerrör och den tillhörande sockerindustrin kom igång på allvar. Nu är det turismen och odlingarna av tropiska frukter som gjort att staden utvecklats. Det finns ännu några fabriker som tillverkar socker, sprit och sockerrörshonung. Fisket har också en viss betydelse.

Konsthantverk
En promenad runt Salobreña på de smala branta slingrande gatorna är väl värt besväret. Från borgen har man en underbar utsikt. På väg upp kan man besöka stadens museum och kanske Centro Artesania, konsthantverkshuset som ligger vid det gamla marknadstorget. På kanten av berget strax nedanför borgen finns en vacker promenad, Paseo de las Flores. Här har man funnit lämningar efter den allra tidigaste bebyggelsen från 2500 f Kr.
Kommunhuset är nybyggt. Där finns ett auditorium, en hörsal. Den nya delen av staden ligger förstås nedanför berget. På Plaza de Goya hittar man turistinformationskontoret och intill finns en gammaldags trevlig bar, där man kan få något för törst och hunger.
Vi åt en god lunch på en liten restaurang på Strandpromenaden vid Playa del Peñon och tittade ut över den i april nästan tomma stranden.
Källor: Pueblos de España.Editiones Rueda IMSA, Salobreña. International Magazine.