Bland de gripna finns fyra personer som arbetar på socialtjänsten. 

De ska ha godkänt falska förfrågningar om ekonomiskt stöd. 

Rikspolisen har gripit 25 personer som misstänks för att ha lurat den spanska socialtjänsten på pengar. De ska ha kommit över mer än 4 miljoner euro genom att skicka in förfalskade förfrågningar om arbetslöshetsersättning. 

Bland de gripna fanns fyra anställda på socialtjänsten samt fyra som jobbar på bank. Polisens tillslag skedde på flera olika platser i Madrid under förra veckan. Utredningen började 2022 och de påstådda bedrägerierna ska ha pågått mellan 2020 och i år. 

Annons

De anställda på socialtjänsten använde sina befogenheter för att godkänna flera falska anspråk till nätverkets medlemmar. 

Enligt Europa Press källor inom den regionala finansmyndigheten upptäcktes en oegentlighet i socialtjänstens databas (SEPE) i oktober 2022. Därefter gjordes en granskning rörande en anställd som under tiden var sjukskriven och dennes aktiviteter i databasen. Kort därefter tog rikspolisens gren för cyberbrottslighet över utredningen. 

Underskott

Förra veckan publicerades en rapport som visar att socialtjänsten hade ett underskott på 363 miljoner euro under årets två första månader. Detta trots att de dragit in 8,1 procent mer än samma period 2023 och 33,8 procent mer än 2019. 

I samma veva publicerades siffrorna för hela 2023. Då blev det offentligt att den totala summan som betalats in till socialtjänsten steg med 10,3 procent jämfört med 2022, den största årliga ökningen sedan 2004.