Om den politiska situationen redan nu befinner sig nära kokpunkten så lär temperaturen öka ytterligare under de lite mer än två månaderna som väntar.

Fram till den 9 juni kommer tre val att hållas i Spanien som får stor betydelse för fortsättningen.

Regionala val i Baskien och Katalonien följs av EU-valet i början på juni.

Det har gått knappt 40 dagar sedan senaste valet i Galicien där Partido Popular fick absolut majoritet. Centralregeringens Pedro Sánchez (PSOE) drabbades av ett hårt bakslag och står nu inför tre ödesval.

Annons

De baskiska och katalanska regionvalen den 21 april och 12 maj kommer också att få betydelse för landets bräckliga koalitionsregering.

I Baskien står avgörandet mellan högerpartiet PNV:s och vänsteralliansen EH Bildu. Eftersom dessa inte kommer överens lär det baskiska socialistpartiet PSE troligen att avgöra vilka som bildar regionsregeringen i Baskien.

Socialisterna har upprepat sitt tidigare löfte att de inte kommer att stödja den nationalistiska baskiska vänstern på grund av deras tidigare koppling till vänstergerillan ETA. Det hindrar dock inte PSOE att förlita sig på deras stöd i kongressen. Hur långt Bildus tålamod sträcker sig återstår att se.

I Katalonien är läget mer komplicerat även om opinionsmätningarna förutspår en klar seger för PSOE:s katalanska del PSC. Partiledaren Salvador Illa måste dock ha stöd av antingen av republikanska ERC eller den katalanska högeralliansen Junts för att kunna bilda regering i Katalonien.

Både ERC och Junts är katalanska separatistpartier som vill utlysa val om Kataloniens självständighet.

Den 9 juni väntar EU-val. Hur långt centralregeringen och regeringschefen Pedro Sánchez kommit i budgetförhandlingarna och efterspelet till regionvalen i Baskien och Katalonien återstår att se.

Det kommer att få betydelse i EU-valet.