Rödvin ger ett visst skydd mot coronaviruset enligt en ny studie. Personer som dricker fem glas i veckan riskerar 17 procent lägre risk att drabbas av viruset. Experter tror att det beror på polyfenolhalten har en viss hämmande effekt.
Visst, det låter för bra för att vara sant. Kan verkligen rödvin skydda mot coronaviruset? Låt oss reda ut begreppen.
Polyfenoler
Känt sedan tidigare är att polyfenoler är en typ av antioxidanter som kan förhindra att virus får fäste på mänskliga celler. Det inkluderar även flavanoler liksom tanniner. Det har konstaterats tidigare att flavanoler hjälper till att hålla blodkärlen elastiska vilket bidrar till en normal blodcirkulation.
Forskning och laboratoriestudier från Taiwan visar att tanniner i vin kan hämma aktiviteten hos två nyckelenzymer i covid-19-viruset, skriver dagstidningen La Razón.
Forskningsresultat visar att personer som dricker mer än fem glas i veckan skulle ha en 17 procent lägre risk att drabbas av coronaviruset. Och det är polyfenoler som finns i vin som hämmar påverkan av viruset.
Och de som väljer mellan ett till fyra glas vitt vin i veckan skulle ha åtta procents lägre risk att drabbas av viruset jämfört med de som inte drack vin överhuvudtaget.
Laboratoriestudier
Nu handlar detta om laboratoriestudier till skillnad från resultat som är baserade på människor vilket gör att resultaten i ett första skede bör tas med en viss försiktighet. Det säger Nicolai Worm, professor i näringslära och verksam i ett tyskt universitet inom förebyggande hälsovårdshantering.
Bevisen hittills är inte tillräckliga. Det krävs större studier som upprepas där människor ingår, menar Worm som saknar en ordentlig studie som visar hur polyfenoler i vin fungerar mot covid-19 hos människor.
Tanniner
Webbplatsen Vin och covid-19: Fakta och Fakenews skriver att det finns bevis för att stödja tanken att tanniner i vin möjligen kan förhindra infektioner av virus. Vissa studier på djur har visat att fenoler kan blockera ett enzym i influensavirus.
Tanniner (garvsyror) och antocyaniner tillhör en grupp av föreningar kända som fenoler. Forskning har tidigare visat att ett måttligt intag av rödvin som innehåller fenoler kan bromsa Alzheimers.
Oavsett tveksamheterna kring forskningsresultaten att rödvin skyddar mot coronavirus så gläds vi åt att ta ett gott glas vin till maten.