Från att göra lönsamma affärer inom mediebyråer, byggbolag, restaurangrörelser och hotellverksamhet till att bli framgångsrik vinodlare i Sydspanien är steget ganska långt. Med passion för vin har Gaucín hamnat på världens vinkarta. Tack vare ”den galne svensken”. Av Ola Josefsson
Det är en 33,5 kilo lättare Rickard Enkvist som möter.
– Med rätt diet går det att minska vikten, säger Rickard som brukar lyckas med det han planerar.
När Enkvist köpte mark i Gaucín för 30 år sedan frågade kommungubbarna oroligt vad han tänkte syssla med. Området ligger granne till en av världens största sammanhängande naturparker med korkekskogar, Alcornocales.
Jag tänker odla vin, svarade Enkvist, varpå kommunledningen drog på mungiporna. Ingen har ju odlat vin här på 2.000 år, inte sedan romarna var här.
Han blev kallad för Den galne svensken i byn.
Världens vinkarta
Den glade skånepågen har blivit poppis i byn. Efter att vinet Sueños (drömmar) fått utmärkelser både i Spanien och internationellt har idylliska Gaucín och Bodegas Cezar hamnat på världens vinkarta.
Det tog inte lång tid förrän vinerna fick utmärkelser på hemmaplan. Ultimos Sueños fick guldmedalj vid vintävlingen Premio Mezquita i Córdoba. Att som svensk vinbonde i södra Spanien få ett erkännande här känns stort, säger Rickard Enkvist.
Sedan följde nya framgångar på världens vinscener som Concours Mondial de Bruxelles. Totalt har det blivit ett 40-tal utmärkelser sedan 2004. Och höga poäng vid bedömningar.
Det krävs expertis för att göra kvalitetsvin i Sydspaniens heta klimat. Med hjälp av oenologen och vinmakaren José Manuel Cozar Cabañas har vinerna utvecklats för varje år.
Mikroklimat
Sierra de la Bota vid Gaucín har 300 soldagar om året och temperaturskillnader. Varma heta sommardagar. Svalare sommarnätter jämfört med de tropiska nätterna nere vid kusten.
– Värme, sol och svala nätter. Lägg till kalkstensjord som vi känner från La Rioja och vi har idealiska förhållanden. Och vi befinner oss mellan två floder, río Genal och río Guadiaro.
Här i bergen växlar vindarna mellan Poniente och Levante som bidrar till ständiga temperaturväxlingar.
Rickard berättar att det är en mycket behaglig plats att bo på under sommaren. I huset behöver de inte ens luftkonditionering.
– Vi öppnar fönster och luckor under natten. Det är friskt och skönt.
Vintertid är det kallt i trakterna runt Ronda och Sierra de las Nieves, Snöbergen, som fått sitt namn från att de är vita av snö från och till under vintern.
Vinodlingarna på sluttningarna av Sierra de la Bota vid Gaucín ligger på omkring 680 meters höjd, bara några mil från Atlanten och Medelhavet, och bidrar till tvära kast i vädret. Det är inte ovanligt med snö i februari.
Vad betyder läget för vinframställningen?
– Vi odlar Tempranillo på 680 meters höjd. Temperaturskillnaderna ger ett kraftfullt skal som påverkar vinet, en förutsättning för intensitet och tät färg.
– Den långa och varma sommaren ger druvor med optimal mognad, hög sockerhalt som ger jäst och alkohol. Allt detta sammantaget skapar optimala förhållanden för vinodling.
Berggrunden är till största del kalkstensjord. Jordmånen är av samma typ som i Rioja. Fälten ligger i västlig sluttning emot Atlanten, vilket medför att berget skuggar solen under stor del av förmiddagen.
Sierra de la Bota, stövelberget, varifrån kommer namnet?
– Det kommer från tiden när spanjorerna skickade ut araberna ur Spanien. Här fanns en stor uppsamlingsplats innan morerna skickades över till Afrika.
– Och muslimer tar av sig skor eller stövlar vid bön. Det låg en stor hög med stövlar som de inte fick på sig före avresan.
Fruktvin med pappa
Passionen för vin har funnits länge. Som liten var Rickard med sin pappa och gjorde starkvin av frukt från trädgården i Malmö.
Den personliga vinkällaren har varit ett stort intresse. Kontaktlistan över vinmakare har vuxit.
Nu ligger produktionen på nära 30.000 flaskor. 14.000 flaskor rött, 10.000 flaskor vitt och resterande ett sött vin på Moscatel.
Redan i slutet av 1970-talet köpte Rickard ett hus i Manilva på västra Costa del Sol. Senare blev det Las Brisas i Nueva Andalucia.
Under alla år i Spanien har vinintresset varit på topp. Rickard är passionerad vinälskare så han reste tidigt runt och besökte producenter. En frågvis Rickard fick till slut en oenolog att föreslå honom att starta en egen bodega.
”Varför gör du inte ditt eget vin”, föreslog en vinmakare. Sagt och gjort.
Enkvist letade lämpligt ställe i trakterna runt Ronda. Det blev gården Buenavista i Gaucín. 1998 sattes de första plantorna vid sluttningarna av Sierra de la Bota nordväst om Estepona på den spanska Solkusten.
Första skörden kasserades. Den var nämligen så dålig.
Med hårt arbete, envishet och noggrannhet blev kvalitén på druvorna bättre och bättre. 2004 kom det första vinet ut på försäljning och Enkvist mottog den första utmärkelsen.
Det som var annorlunda med vinbonden Enkvist jämfört med andra odlare i området under tusentals år var druvorna.
Romarriket
Enkvist är inte först med att producera vin på platsen. Romarna producerade vin vid Gaucín. Om det var fenicierna från våra dagars Libanon som tog vinstocken till Spaniens kuster var det romarna som tog vinstocken vidare och anlade vingårdar i inlandet.
Där av namnet Bodegas Cezar. Som en ny ”romersk kejsare” har Rickard Enkvist satt Gaucín på vinkartan igen, precis som under romarrikets dagar.
Men det som romarna gjorde i Gaucínområdet var starkvin på druvan Moscatel. Enkvist ville något annat och planterade Tinto País eller Tempranillo som den också heter.
En del tvivlade på att druvan skulle gå. En galen svensk? Resultatet har visat att Enkvist satsning höll. Med kunskap och idéer har produktionen förfinats och druvan trivs utmärkt. Sedan följde utmärkelser som den i Córdoba 2004 där Enkvists Tempranillovin sopade banan med sina spanska kolleger.
Genomtänkt
När jag tittar ut över Rickard Enkvists ägor förundras jag över att allt är så vackert och genomtänkt. Bostadshuset går i svagt gult och blått, som han själv har ritat. Ovanför ingången står det ”sursum corda”, upplyften edra hjärtan till Gud
– Det var lite motstånd från byn, alla hus ska vara vita fick jag veta, men jag fick som jag ville. Det blev i blått och gult.
Utsikten tar andan ur en. Från terrassen syns Gibraltarklippan och vid klara dagar Marockos kust.
Från Rickard och Inga-Lills terrass njuter jag av miljön och naturen. Högt på himlen en bit bort svävar två gåsgamar. Samtidigt som vi avnjuter några av Enkvist viner.
Det kan liksom inte bli bättre.
Kvalitet
Vinmakeriet hålls på en lagom nivå. Kvalitet går före kvantitet och Enkvist hyllar småskalighet och hållbarhet. Här finns tre hektar vinodlingar. Utöver det köps druvor in från lokala odlare i Ronda. Samtliga produkter är ekologiska.
Det är en passion och den driver honom framåt. Få syssla med det som han gillar.
Senaste tiden har Enkvists verksamhet vuxit i Gaucín inom övernattning för bodegans besökare. Vinturismen ökar i Spanien och med närheten till Costa del Sol öppnas nya möjlighet med besökare. God mat och gott vin i ett vackert och behagligt landskap. Det goda livet.
Dagen efter att jag besökt Bodega Cezar kommer ett större svenskt sällskap som ska fira en 50-åring. Rickard Enkvist är på plats och berättar sin historia.
Det är livfullt och varierat. Rickard är en utmärkt humoristisk berättare. Sedan väntar ett besök i kapellet och en pedagogisk film som beskriver verksamheten vid bodegan.
Så följer en tur genom anläggningen och vinprovning. En sådan där helt perfekt dag alltså.
Cortijo Larios
Och så är det övernattningen. I markisens hus Cortijo Larios i El Colmenar, estación de Gaucín, som tidigare ägdes av Marques Larios med familj. Numera tillhör den Bodega Cezar och efter ombyggnad är den öppen för gäster.
Colmenar ligger nere i dalen och syns från bodegan.
Marques Larios var en betydande man som ägde många sockerraffinaderier i Andalusien och även utanför regionen. Vindistriktet Ribera del Duero, idag känt för sitt vin, var då känt för sin produktion av socker.
På Cortijo Larios tillverkades även kork för vinproduktion. Idag känner vi till namnet från tillverkning av starksprit som Larios Gin.
Efter avslutad ombyggnad har nu Cortijo Larios fyra lägenheter och två fristående gästhus, totalt 25 bäddar. De största lägenheterna hyser åtta övernattande och de minsta två. Extrasängar för yngre familjemedlemmar finns tillgängliga.
Samtliga lägenheter är utrustade med AC, minibar och övriga bekvämligheter. Givetvis ingår frukost, fri wifi och fri parkering på inhägnat område. Här är det total avkoppling med livets goda.
Betrakta, iaktta samt uppleva dofter och färger. Njuta av utsikten och naturen tillsammans med ett glas gott vin. Eller varför inte ta ett svalkande dopp i poolen.
Vid större evenemang finns det plats för upp till 75 sittande gäster och på terrassen finns plats för ytterligare 150 personer. All catering hanteras av Bodega Cezar. Och det gamla stenugnsbageriet som familjen Larios en gång i tiden hade använder numera Enkvists restaurangkök.
Närmaste restaurang ligger knappt hundra meter bort. På fem minuter når du Colmenar som har flera restauranger och barer samt tågstationen Algeciras-Ronda.
Ett stycke härifrån ligger Alcornocales nationalpark som har utmärkta vandringsleder i vackra korkekskogar. Här finns två skyddade naturvårdsområden. Förutom Alcornocales även Grazalema.
Vingården Bodega Cezar når du med bil på 15 minuter.
MER OM VIN HITTAR DU HÄR:
Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin
Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt