Nu går vi in i oktober och för många vårdcentraler brukar detta vara startskottet för höstförkylningar, luftvägsinfektioner och den årliga influensavaccinationen. Frågorna brukar vara många om infektionen man bär på behöver antibiotika eller om det ”bara är virus” Av leg. läkare & ägare Scandclinic Andreas Bengtsson
scandclinic.com

Detta år är allt annorlunda. Coronapandemin har fått stora delar av världen att stanna upp och vi har fått lära oss och uppleva saker som karantän, social distansering och munskydd. Saker som de flesta för ett år sedan var tryggt ovetande om. Allt på grund av ett virus som effektivt spridit sig från Kina och ut i Världen.

Vad är egentligen virus och bakterier?
Bakterier är encelliga små levande organismer. Bakterier är lite som oss människor, det finns både snälla typer och mindre snälla. Det finns bakterier som hjälper oss att bryta ner maten vi får i oss och som gör att vi mår bra, sen finns det bakterier som gör oss mycket sjuka om de infekterar oss.

Bakterier förökar sig genom delning och kan också göra detta utanför våra kroppar. Bakteriernas styrka är mångfald, precis som hos oss människor. När bakterierna delar på sig blir dom inte riktigt identiska kopior utan lite olika. Detta är en mycket viktig funktion för utveckling av antibiotikaresistens. När vi tar antibiotika mot en infektion är det viktigt att hela kuren tas. Annars kan de farliga bakterierna ändå dela på sig och bakterier som bildas kan sakna känslighet mot antibiotikan och de är då resistenta.

Virus är dock något helt annat än bakterier. Virus räknas faktiskt inte som levande överhuvudtaget vilket kan tyckas märkligt. Till skillnad mot bakterier så kan inte virus föröka sig utanför vår kropp utan det måste komma i kontakt med en cell för att aktiveras. I praktiken är virus inget annat än kod/information i form av DNA/RNA i ett hölje av proteiner som fungerar lite som antenner. När vi får i oss ett virus kommer dess antenner att aktiveras om det kommer i kontakt med rätt sorts cell. När viruset aktiveras tränger det in i cellen och tar över kontrollen för att sedan göra egna kopior av sig själv som i sin tur tar sig ut och upprepar processen.

Som tur är har vi ett snillrikt immunförsvar med celler som patrullerar vår kropp likt vakter och slår larm när obehöriga befinner sig i kroppen. Vi har också möjlighet att skapa antikroppar mot dessa inkräktare. Antikroppar kan fungera som ett minne och göra att om samma inkräktare kommer tillbaka aktiveras immunsystemet direkt innan inkräktaren knappt tagit sig över tröskeln.

Vid våra vanliga säsongsinfluensor och infektioner har vi oftast stött på liknande infektioner tidigare, vi brukar därför ha en viss typ av skydd vid dessa infektioner beroende på vad vi gått igenom tidigare. Vi använder också vaccin som fungerar ungefär som att vi visar upp en bild på inkräktaren för immunsystemet så att antikroppar kan bildas.

Vid pandemin som nu drabbat oss är det en ny typ av virus som drabbat oss, ett s.k. coronavirus. Just detta gör viruset farligt eftersom vi inte tidigare har stött på det så har vi inget uppbyggt försvar mot det. Det gör att många människor insjuknar samtidigt och de som drabbas hårdast är oftast de i riskgrupp med underliggande sjukdom.

Fram tills att coronapandemin släpper taget om oss är det bara att fortsätta kämpa med social distansering, handsprit, munskydd och det vi kan för att minska smittspridningen.

Hos oss på ScandClinic vårdcentral finns möjlighet att komma för testning av just antikroppar mot Coronaviruset. Vi hjälper givetvis till med alla andra medicinska frågeställningar som dyker upp och när du behöver hjälp och vill träffa svensktalande läkare. För att minska risken för smittspridning har vi endast bokade läkartider och du bokar enkelt under vår telefontid eller via att mail oss.