Gastronomin på Solkusten har skruvat upp på service, kvalitet och utbud de senaste åren. Solkustens gastronomi är på modet, inte minst bland utländska besökare.

Gastronomi kommer av grekiskans ”gastros” (på svenska mage). Det är läran om sambandet mellan mat, tradition och kultur. Visst har vi både mat, tradition och kultur på Solkusten.

Numera hittar vi mat från alla jordens hörn i det enorma bar- och restaurangutbud som finns på kusten. Dessutom den omtalade spanska gastronomin som skiljer sig mycket beroende på region.

Det delades även ut priser till restaurangen Chinchín Puerto (Sabor a Málaga), Grupo Tercer Acto (för utveckling), restaurang Cándida (Toda una Vida), Skina (för vinutbudet), Back (service) och Cávala (upplevelse).

När tidningen Diario Sur presenterade årets matguide med 600 recensioner av restauranger i provinsen Málaga och tips på bra viner, ”Quién es quién en la gastronomía de Málaga 2025” (Vem är vem i Málagas gastronomi 2025), hyllades den ena krögaren efter den andra.

Hovmästare, chefskockar, restauratörer, matskribenter, vinskribenter, vinproducenter och media var på plats. Svenska Magasinet var inbjudna för att ta del av de framsteg som gjorts inom restaurangnäringen på Costa del Sol vid presentationen som hölls på den ansedda restaurang- och turistskolan Los Roches i Marbella.

Marknadsföra

Tidigare har det riktats krav på att Solkusten måste bli bättre på att marknadsföra mat, råvaror och gastronomi. För elva år sedan startade provinsstyrelsen projektet Sabor a Málaga, En smak av Málaga, för att lokala mindre producenter skulle få hjälp att visa upp sina produkter. Det har blivit en framgångssaga.

I andra länder har kocken det rykte han förtjänar men så har det inte alltid varit här.

– Vi har politiker som generaliserar, talar nedsättande och fnyser åt servicejobb och restauranganställda, ett jobb kopplat till turism och låga löner. Sådana kommenterar är tråkiga för oss att höra, säger Pablo Gonzalo vid El Pimpi och tillägger:

– Vi jobbar hårt, kanske hårdare än många andra.

Den klassiska gastronomin på Solkusten uppskattas av många

Provinsstyrelsens vice ordförande, Antonia Ledesma, höll med:

– Det är uppoffringar och engagemang och ett väl utfört jobb som kännetecknar en sektor där många familjer är involverade.

Det ska hedras och vara stolta över kockyrket. Samtidigt som restaurangutbudet bara blir bättre och bättre.

Men som alltid finns det två sidor av samma mynt. Med bredare utbud, influenser av utländska kök och kvalitetshöjningar har även priserna skenat. Ibland tycks det som att enklare turisthak på strandpromenaden höjer priser automatiskt bara för att alla andra gör det, och utan att maten blivit bättre.

Högre priser betyder inte att maten automatiskt blir bättre. Det skrämmer snarare bort besökare. Inte minst den inhemska turismen. Under fjolåret minskade antalet spanska turister som väljer Solkusten.

Nära 60 år

I nära 60 års tid har semesterfirare besökt kusten för att sola och bada. En uppfräschad matkultur i kombination med nystartade vinproducenter drar matglada resenärer numera. Det är inte bara sol och strand som lockar.

Espeto de sardinas, grillade sardiner, till vänster, är en av sommarens favoriter. Till höger fideau

Evert Taube diktade om ”Málagas vindränkta kust” i Torpmaja, strofen som kommer från dikten Svarta Rudolf av Erik Axel Karlfeldt. Då hade den moriske härskaren Idriss II redan år 1.047 druckit vin från Málaga, som han kallade ”Málaga-sirap”, för att kringgå koranens lagar.

Det söta dessertvinet höll på att försvinna tills det plötsligt dök upp i de finare salongerna 2012. Producenten Jorge Ordóñez & Co i Vélez Málaga i Axarquía-området låg bakom dessertvinet som serverades till över 1.200 inbjudna gäster i Blå hallen i Stockholms stadshus vid Nobelfesten. I konkurrens med hundra andra viner valdes número 2 Victoria årgång 2010 med ursprungsbeteckningen Denominaciones de Origen de Málaga y Sierras de Málaga.

45 vinproducenter

Nu framställs det inte bara söta dessertviner. Utmärkelserna har de senaste åren stått på rad för kvalitetsviner av både rött och vitt med ursprungsmärkning Málaga.

Vinmakarna har tagit jättekliv de senaste 20 åren och framtidstron är stark. Engagemanget för att visa upp sig på den gigantiska vinmarknaden ökar med satsningar internationellt.

För cirka 30 år sedan fanns det 14 vingårdar i provinsen Málaga. Fem år senare hade de minskat till nio. 1999 inträffade flera viktiga saker. Det året började vinodlingar utanför Ronda återskapas och blev en del i kontrollorganet Consejo Regulador de las Denominaciones de Origen Málaga y Sierras de Málaga.

Enligt vinguiden Guía Peñín för 2025 är antalet bodegor eller vinhus 45 till antalet. Nästan hälften av dessa vinfirmor ligger runt Ronda som har blivit ett riktmärke i branschen även om flera av dem bara funnits något mer än ett decennium.

Utveckla andalusiska köket

Och så har vi maten. Kusten har varit synonym med friterad fisk, fritura malagueña, grillade sardiner på spett, gazpachuelo, gazpacho, ajo blanco eller fideua. Det är en matkultur vi har lärt oss att uppskatta. En del mer, andra mindre.

En av de som medverkade vid presentationen av restaurangguiden 2025 var Skina som ägs av Marcos Granda som även är ägare till japanska Nintai. Skina har två Michelinstjärnor medan Nintai har en stjärna.

Marcos Granda är sommelier och mottog Vinoble Málaga, priset för kustens bästa vinkällare med ett utbud på 2.700 olika viner.

– Jag var stolt över att vara servitör. Det är tack vare besökarna som vi har blivit det som vi är. Vi har turen att vi bor där vi bor, sa en ödmjuk Granda som ville tillägna priset sin dotter.

– Hon är fyren som vägleder mig i livet.

– Marcos vet hur man förmedlar vinets kärlek till besökaren, säger Enrique Bellver, mat- och vinkritiker i tidningen Sur.

Elva stjärnor

Totalt har Málagaprovinsen elva Michelinstjärnor. I den välkända franska restaurangguiden har Spanien 16 restauranger med tre stjärnor, 22 med två stjärnor och 240 restauranger med en Michelinstjärna. Årets nykomling på Solkusten heter Blossom i Málaga centrum.

Att det händer saker inom gastronomin på Solkusten är en anledning varför provinsens största tidning för nionde året har gett ut en restaurangguide.

Gastronomin utvecklas och Málaga får en plats på matkartan. Flera har börjat vid restaurangskolan La Cónsula, senare har de förärats med Michelinstjärnor.

Det är ungdomlig entusiasm som kännetecknar den imponerande satsning och framåtanda som märks inom gastronomin. Det är professionalism som kännetecknar restaurangbranschen även på Solkusten.

– Restauranger ropar efter professionellt folk och inte minst utländsk arbetskraft med utbildning och som talar flera språk, säger hovmästaren David Olivas vid restaurangen Back som ifjol fick en Michelinstjärna.

Krögarna är medvetna om att det krävs fortsatta satsningar. Vilket betyder att restaurangbranschen befinner sig i en fortsatt utveckling.

Gastronomiska höjdpunkter

Här följer de bästa tipsen för den som är på jakt efter gastronomiska upplevelser.

Krogar på Solkusten med Michelinstjärnor

Blossom * Málaga

Kaleja * Málaga

José Carlos García * Málaga

Sollo * Fuengirola

Messina * Marbella

Nintai * Marbella

Back * Marbella

Skina ** Marbella

Bardal ** Ronda

Missa inte dessa

Restaurante de Cándida i samhället Alameda. Ägarinnan Cándida Montenegro, 82, fick nyligen pris för det stora arbete och utveckling restaurangen visat under historien gång.

Chinchín Puerto i Caleta de Vélez är en av Solkustens bästa fiskrestauranger som ligger bara några meter från Solkustens fiskehamn med största fångsten. Det kan inte bli färskare fisk. Närmaste granne är El Camarote som är ett utmärkt alternativ om det är fullt på Chinchín.

Restaurante Cávala i Soho-kvarteren i Málaga. Med en gastronomi som bygger på enkelhet och innovation.

Enrique Bellver är mat- och vinkritiker på Solkustens största dagstidning Diario Sur. Han är ansvarig för restaurangguiden som presenterades vid turist- och restaurangskolan Les Roches i Marbella.

Innovation och 21:a århundradets kök

1 El Jardín de Lutz (Casares)

2 Cávala (Málaga)

3 Bardal (Ronda)

4 JCG (Málaga)

5 La Alvaroteca (Málaga)

6 Karmela (Alhaurín de la Torre)

Klassiskt och traditionellt

1 El Grill del Marbella Club (Marbella)

2 Cándida (Alameda)

3 La Reserva 12 (Málaga)

4 El Gamonal (San Pedro Alcántara)

5 La Pérgola (Málaga)

6 El Candado Golf (Málaga)

Fisk- och skaldjur

1 La Milla (Marbella)

2 El Cateto (Málaga)

3 Parador Playa (Benalmádena)

4 Hnos. Alba (Málaga)

5 Marina Playa (Rincón de la Victoria)

6 Las Palmeras (Málaga)

Kött & Grill

1 Verum (Málaga)

2 VÔVEM (Marbella)

3 Casa Navarra (Mijas)

4 Sarmiento (Casares)

5 Erre (Marbella)

6 Asador el Puerto (Vélez Málaga)

Internationellt kök

1 99 Susshi bar (Banahavís)

2 UMI-Nakara (Marbella-Cártama)

3 Takumi (Marbella)

4 Rei (Casares)

5 Pícara Pizzeria (Marbella)

6 Misuto (Málaga)

Strandklubbar

1 Cortesín Beach (Casares)

2 Salduna (Estepona)

3 Villapadierna Playa (Estepona)

4 MC Marbella Club (Marbella)

5 Palapa Beach (Torremolinos)

6 Tropicana (Torremolinos)

Snabbmat på stan

1 Picnick Artisan Food

2 La Despensa de Iñaki

3 Primera (Marbella)

4 Méndivil (Málaga)

5 Sueño Pasteleria Francesa (Málaga)

6 Mercado San Martín (Málaga)

Tapasbarer

1 Tragatá (Ronda)

2 Contracata (Marbella)

3 Kraken (Málaga)

4 Gastrobar Bassoa (Málaga)

5 Tragatá Málaga (Málaga)

6 Bar Guerra (Marbella)

Ventas (Gästgiveri)

1 Venta los Atanores (Valle de Abdalajís)

2 Venta el Navasillo (Parauta)

3 Ventorrilo Patascortas (Casabermeja)

4 Venta el Refugio (Estepona)

5 Venta el Cordobés (Teba)

6 Venta el Túnel (Los Montes de Málaga)

Sötsaker

1 La Recova (Málaga)

2 Bar Fiesta (Marbella)

3 Puerto Nueva (Málaga)

4 La Ñora (Málaga)

5 El Caliente (Estepona)

6 La Huerta (Casabermeja)

Catering

1 Doña Francisquita (Torremolinos)

2 Alabardero Catering (Málaga)

3 Alejandra Catering (Alhaurín de la Torre)

4 Goyo (Marbella)

5 La Canasta (Málaga)

6 Lepanto (Benalmádena)

Cocktail- och terrassbarer

1 The Pharmacy (Málaga)

2 La Destileria (Málaga)

3 Cobalto (Málaga)

4 Nusa (Málaga)

5 Matiz (Málaga)

6 1804 Cocktail Bar (Málaga)

Källa: ”Quién es quién en la gastronomía de Málaga 2025”

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.