Smörgåstårtan, en svensk klassisk favorit ända sedan tidigt 1900-tal. Varianterna är oändliga men idag blir det en smarrig tårta med lax och räkor.

Eftersom det är en del olika moment föreslår jag att du gör de olika delarna klara innan montering och garnering av själva tårtan.

Talkspices.com
C/ Pintor José caballero 32 local 11
San Pedro de Alcántara
Tel: +34 722 60 50 10 Instagram: talkspicestomebaby

 

Bröd

Jag brukar göra runda tårtor men det går naturligtvis lika bra med rektangulära. Godast är att varva med vitt bröd och kavring. Väljer ni rektangulär form är det lättast att skära brödet på längden, underifrån. Viktigt tips är att du skär bort kanterna. 1 ljust bröd (formfranska, hönökaka eller surdegsbröd) 1 mörkt bröd helst kavring

Pepparrotskräm till garneringen.

2 dl vispgrädde

1 dl mascarpone

1.5 msk färsk finriven pepparrot alt. 1 liten tub pepparrotskräm

Vispa grädden till tårthård, vispa ner på låg styrka mascarponen och därefter rör ner resterande ingredienser. Lägg krämen i en spritspåse och in i kylen så länge.

Philadelphiakräm

200 g Philadelphia ost

Nästan 1 burk röd kaviar eller forellrom. Spara ¼ dels kaviar till garneringen.

1 dl mascarpone

½ dl finhackad schalottenlök

2 msk finhackad gräslök

Salt och peppar

Ägg

Koka äggen, kyl ner och skala.

6 små vaktelägg (delas i halvor och används till garnering)

3 vanliga ägg (skivade)

Räkor i lag

Sila räkorna från laget och tryck ut vätskan. Lägg räkorna i en skål eller tallrik med hushållspapper i botten.

Räkröra

Rör ihop

2 msk majonnäs

3 msk mascarpone

2 msk finhackad dill

Smaka av med salt och peppar och en skvätt pressad citron. När du är nöjd med krämen, grovhacka hälften av

räkorna och rör ner i krämen.

Gurkor

Dela i 2 delar på längden, gröp ur mittdelen med kärnorna. Hyvla sedan gurkan med skal på längden med osthyvel.

Dill och gräslök

Finhacka var för sig och lägg i skålar.

Nu börjar det roliga att skapa en vacker tårta.

  1. Börja med att lägga ljust bröd i botten. Lägg gärna direkt på fatet du ska servera på. Bred på ett ganska generöst lager med Philadelphiakräm. Lägg fint lager med tunna skivor gurka, lax samt droppa lite pressad citron jämnt fördelat och lite peppar.
  2. Nästa lager bröd är kavringen. Bred på ytterligare ett lite tunnare lager med Philadelphiakräm. Placera ut äggskivorna jämnt fördelat
  3. Nu är det ljust bröd igen. Bred ett lite tunnare lager Philadelphiakräm på ena sidan och ett lite tjockare lager på andra sidan. Placera det lite tunnare lagret mot äggen. På ovansidan lika som nummer 1, med gurka och lax.
  4. Kavring med Philadelphia kräm på ena sidan som du lägger mot laxen. På ovansidan tunna skivor rädisor och sedan strö 1–2 matskedar finhackad dill och fördela räkröran. Strö över det finrivna citronskalet.
  5. Sista lagret med ljust bröd. Tryck till försiktigt så du får en stadig tårta. Börja med att spritsa pepparrotskräm endast på sidorna. Jämna ut försiktigt med slickepott så du får en slät yta. Garnera sidorna med finhackad gräslök.
  6. Toppen av tårtan. Tunt lager med pepparrotskräm. Lättast att göra med slickepott. Mitten av tårtan lägger du en cirkel med tunna gurka. Gör små rullar. Nu är det dags för räkorna. Lägg dom tätt och till och med lite på varandra. Spara några centimeter från kanterna. Spritsa pepparrotskräm runt om som små maränger. Lägg vakteläggshalvorna runt gurkan. Du kan spritsa små klickar där äggen ska ligga så halkar dom inte omkring. Lägg det sista av den röda kaviarn på varje ägg. Jag har gjort en girlang av rädisor, men det går lika bra med tunna skivor som du kan sticka in lite försiktigt runtom, nertill på tårtkanten.  Ätbara blommor är fint som komplement men inte nödvändigt. Citron i halva skivor runt tårtan eller på gurkan.

Inköpslista

Rädisor

3–4 schalottenlökar

1 paket Philadelphia ost

2 gurkor

Pepparrot färsk alternativt en tub med pepparrotskräm

2 knippen gräslök

2 knippen dill

1 citron

250 g räkor i lag

250 g lättrökt lax

1 burk röd kaviar eller forellrom

Finrivet skal av 1 citron

Salt och peppar

2..5 dl mascarpone

2 dl vispgrädde

6 vaktelägg

3 vanliga ägg

2 msk majonnäs

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen