De senaste 25 åren har vi studerat en spännande och snabb utveckling inom vinnäringen i provinsen Málaga. En ursprungsmärkning som har funnits sedan 1833, en av de äldsta i Europa, som bara var känt för söta dessertviner. Numera skapas viner i alla tänkbara stilar utifrån de förutsättningar som finns här. Något som utländska investerare bidrar till. Av Ola Josefsson
Röda och vita viner producerade i provinsen Málaga, kan det verkligen vara något? Ännu rynkar en del på näsan åt viner från Solkusten. Inte kan väl ett gott vin komma härifrån?
Jag läste nyligen en intervju med Jesús María Claros vid restaurangdistributören López Pardo om hur folk kan reagerar när de provar vin från provinsen. Spanien historia är vin eftersom landet ligger på topp tre av de som producerar mest vin i världen.
När det kommer till vin från Málaga har det rynkats på näsan. Men inte bara det. Tyvärr har producenterna själva varit dåliga på att marknadsföra vinerna. Det finns till och med ett talesätt att de pratar i glaset, men inte vid sidan om…
90 procent av restaurangernas vinlistor har samma innehåll. Vi talar om de fyra R:en: Rioja, Ribera del Duero, Rueda och Rías Baixas.
Vilket vin kan vara bättre än det här, säger provaren som blir rejält överraskade när denne får veta att vinet kommer från Málaga och bidrar till doft- och smakkickar.
Ögonöppnare
Vinproduktionen har tagit rejäla steg framåt i provinsen inte bara när det kommer till kvantitet utan även kvalitet. Och det har gått fort. Det är inte bara spanjorer som fått fart på vinnäringen, även utlänningar har bidragit och fungerat som ögonöppnare. Vi kan räkna till sex vingårdar där ägarna och grundarna kommer från länder som Tyskland, Österrike, Holland och till och med Sverige.
Den som bröt mark var den Madridfödde prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg som grundade Marbella Club 1954 och som blev ett inneställe för jet-set-folket i stil med St Moritz, Gstaad, Cannes, Monte Carlo och Saint-Tropez. Prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg bidrog till att sätta Marbella på kartan.
Hit kom Hertigar av Windsor, prins Rainier av Monaco och hans hustru prinsessan Grace själv liksom Ava Gardner, Kim Novak, Gunilla von Bismarck, Audrey Hepburn, Guy de Rothschild, Frans Josef, Cary Grant och Laurence Olivier.
Cortijo Las Monjas
På 1980-talet gav sig Alfonso de Hohenlohe in i vinbranchen. Han köpte mark vid Cortijo Las Monjas nära Ronda och tog hjälp av experter som Sacha Lichine, Carlos Falcó y Michel Rolland. 15 hektar planterades med vinstockar och druvor som cabernet sauvignon, syrah, merlot, petit verdot och tempranillo. Två olika viner framställdes. Alfonso de Hohenlohe var pionjären när det gäller att få provinsen producera rödvin igen.
Men faten var gamla och anläggningen var i minsta laget. I mars år 2000 undertecknade prinsen ett samarbetsavtal med gruppen Arco Bodegas Unidas med Marqués de Griñón som huvudägare.
Arco köpte 50 procent av bodegan för 600 miljoner pesetas och produktionen ökade till en halv miljon flaskor. Det talades om ”de nya vinerna från Andalusien”.
Sedan ett antal år tillbaka är det Cortijo los Aguilares som står vid rodret. De har lyckats vårda anläggningen, dess historia, tradition, miljö och landskapet runt omkring. Cortijo los Aguilares är en av de mest spännande vinproducenterna i Ronda-området som gör ett strålande arbete.
40-talet vinproducenter
Prins Alfonso de Hohenlohe-Langenburg var den som bröt mark och införde vinproduktionen av röda viner återigen med ursprungsmärkning provinsen Málaga. Sedan har mycket hänt.
Totalt finns det nu ett 40-tal vinproducenter, och antalet växer. Enbart runt Ronda finns det över 20 stycken. Flera ägs av utlänningar från länder som Tyskland, Österrike, Holland och till och med Sverige. Karl Rickard Enkvist med bodegan Cézar har blivit omskriven i flera svenska tidningar. Men det har liksom stannat vid det, vilket är trist. Enkvist gör det bra i dalgångarna mellan Genal och Gaucín, på gränsen till provinsen Cádiz. Ingen trodde väl på projektet, det var väl bara Enkvist själv, som var djärv och kallades för ”el sueco loco”, den galne svensken. Han har lyckats bra.
Men i trakterna runt Ronda finns så mycket mer att upptäcka. Jag tänker här helt kort räkna upp några av de utländska producenter som vågat ge sig på vinproduktion på Solkusten. Det är vinmakare som också tar emot besökare.
Ny hemmiljö
Att flytta från en plats i norra halvan av Europa till södra Spanien med varma och heta somrar är som natt och dag när det kommer till vinproduktion. De som gjort flytten har haft målet att skapa sina egna viner. Andra var försiktiga i början, studerade och granskade det som vi inom vinets underbara värld kallar för terroir, en märklig sammansättning av jordmån, läge, klimat och druva. För att sedan gå igång.
Nu har de anpassat sig till sin nya hemmiljö, producerat prisbelönta viner och några har även planterat druvor från hemlandet. Eller så gör de utmärkta viner på inhemska druvsorter.
Går det att importera vinstockar från alplandet Österrike och plantera vid Ronda? Martin C. Kieninger har lyckats och gör det bra. Han är född i Ried i norra Österrike och bor sedan 1998 i Ronda. Hans intresse för vin kommer från tiden när han växte upp mellan födelseorten Ried och fincan på landet där hans farföräldrar producerade vin.
År 2000 började Martin att plantera 4.000 vinstockar nedanför Sierra de las Cumbres i Ronda. Det var de österrikiska druvorna Blaufraenkisch och Zweigelt bland annat.
Här odlar han även den andalusiska druvan Tintilla de Rota samt Garnacha Tinta förutom flera franska druvsorter som Cabernets Sauvignon Franc, Merlot och Pinot Noir.
Allt arbete som utförs på odlingar och under vinframställning följer de strängaste kriterierna för jordbruk och ekologisk produktion, CAAE. Flera av vinernas får ständigt höga poäng, över 90, i vinguiden Guía Peñin. Här produceras fyra röda viner, en rosé och en vit.
Själv fastnade jag för 7 Vin Blau 2013 som det finns 3.246 flaskor av och är gjort till 100 procent på Blaufraenkisch. Har legat elva månader på franska och amerikanska fat.
Du hittar vinet på de flesta större välsorterade vinavdelningarna vid köpcentrum på kusten. Cirka 16 euro. Du kan besöka deras ekologiska vinodlingar. Guidad tur avslutas med provning av fyra viner.
Tänk vad vinvärlden förändras. Det finns inte längre tydliga gränser mellan stilar, länder och regioner. Exemplet med Kieninger visar att skickliga vinmakare utmanar traditioner, tänker nytt, och tar med druvor från Österrike som fungerar i Ronda. Och den färdiga produkten smakar utmärkt.
Just detta gör utvecklingen i provinsen Málaga så intressant att följa och studera. Nya viner skapas i alla tänkbara stilar utifrån de förutsättningar som finns här.
Bland de övriga utländska vinmakarna måste vi även uppmärksamma familjen Schatz som kom till kusten 1982. Friedrich började läsa spanska i Marbella men ville upp i bergen. Han började plantera vinstockar vid gården Finca Sanguijuela vars initialer, F S, sammanfaller med Friedrich Schatz. Han var var en av arkitekterna för återvinningen av kvalitetsvin i detta område i Serranía. Han blev en av de första som började producera i ekologiskt vin i området. Nu görs flera röda viner samt en vardera av rosé och vitt.
Från Holland kom 1995 Clara Verheij och André Both som numera producerar vin i Axarquía-området öster om Málaga. André, civilingenjör inom byggbranschen. Clara, översättare, öppnade först en språkskola, innan paret började fundera i andra banor. De hade intresse och kunskap i vin och började odla upp gamla marker med vinstockar och producera sitt eget vin.
Det intressanta är att de använder sig av lokala druvsorter som moscatel som blir till ett torrt vitt vin, och Romé som används till rosévin. Ytterligare några viner produceras vid anläggningen.
Nära El Burgo vid Ronda ligger Bodegas Conrad som startade 1998 av Theo och Anne Marie Conrad från Schweiz. De har jobbat inom matproduktion för att senare bli vinproducenter i södra Spanien. Kvalitet och respekt för naturen har bidraget till deras viner med namn som El Pinsapo, Cristina, Soleón och El Niño León och Leona Hermosa. Senaste åren har utmärkelserna börjat trilla in.
I Cártama i Guadalhorcedalen ligger Bodegas Sánchez Rosado som har fått sitt namn efter grundaren Enrique Sánchez. Men det är det belgiska paret Darifa El Makrini och Bruno Laureys som driver bodega och produktionen av vardera ett rött, rosé och vitt med namnet Cartima S.XXI. Namnet kommer från den tiden när romarna stod för vinproduktionen i området.