DEL 2. Rygg- och nacksmärta är två åkommor som kostar samhället och
den enskilde individen enormt varje år. Dels ekonomiskt men också mentalt/
socialt/psykiskt. Smärta är ett fysiskt fenomen, men är detta hela sanningen? Kan vi skylla all form av smärta på fysiska komponenter? Av Leg. kiropraktor & hälsoexpert Micke Dahlström
+46 707 99 66 36 (also WhatsApp) eller 656 82 66 18 [email protected]

I den förra artikeln berörde jag fenomenet muskulär obalans och hur en felaktig sådan kan orsaka smärta.

Vad är smärta?
Smärta är en varningssignal att något är fel. Men inte vad som är fel, bara att något inte står rätt till. Det finns 4 kategorier av smärta, Neurogen, Nociceptiv, Idiopatisk och Psykisk. Men detta är bara en form av kategorisering, vi kan göra en annan uppdelning som ser ut så här: Smärta är endera fysisk eller psykisk. En fysisk smärta är till exempel en fotledsstukning. En psykisk smärta kan uppstå vid till exempel en depression eller vantrivsel på jobb/i en relation. Vad har detta för betydelse frågar du kanske dig, jo, behandlingen skiljer sig drastiskt åt om smärtan är av fysisk eller psykisk grundorsak.

Värme eller kyla
Hur ska man då kunna urskilja om en smärta är av fysisk eller psykisk härkomst? Jo, med värme eller kyla. Om du stukar foten, lägger du is eller en varm vetekudde för att lindra smärtan? Is, naturligtvis. Om du har ont i ländryggen, lägger du is eller en varm vetekudde på området för att lindra smärtan? Alltsom oftast är svaret; en varm vetekudde. Så enkelt är det att skilja på om smärtorsaken är av fysisk eller psykisk grundorsak. Observera det lilla ordet grundorsak. Det är med all sannolikhet musklerna i din rygg som signalerar smärta, men de är bara symptomet. Grundorsaken kan fortfarande vara av psykiskt eller mentalt ursprung.

Symptom, utlösande faktor, orsak och grundorsak
Det är viktiga att särskilja på lite olika begrepp här: Symptom: Symptom är det som förmedlar t ex smärta. Låt oss ta huvudvärk. Detta är ett symptom. Det gör ont i huvudet, spänner över pannan. Symptom. Tror du att det är fel i pannbenet bara för att smärtan sitter där? Nej naturligtvis inte, Orsaken kan vara att du druckit för lite vatten, för mycket alkohol, stressat på jobbet, har en spänd nacke. Det är detta som vi benämner som; Orsak. Det är alltså skillnad på symptom och orsak, två helt separata saker, om du inte blivit träffat på smalbenet av en Volvo 740’s kofångare. Symptom kommer ofta väldigt sent i förloppet.

Grundorsak: Om du spontant känner att en varm vetekudde eller ett varmt bad lindrar dina smärtor så är de med största sannolikhet av mentalt eller psykiskt ursprung. Det kan vara vantrivsel, rädsla att inte duga, svårt att säga nej, prestationsångest eller en enorm mängd liknande företeelser/tankar som plågar tusentals människor varje dag. Denna tolkning av ditt liv, din relation, eller ditt förhållningssätt är det som vi benämner som grundorsak.

Utlösande faktor: De flesta människor som har någon av dessa ovan nämnda tolkningar/ besvär eller någon närbesläktad kusin kommer en dag att få smärta på grund av detta.

Ibland kommer smärtan smygande över en lång period, ofta hand i hand med sina närbesläktade kusiner, nedstämdhet och depression, men ibland helt ensam också. Om kusinerna inte är med i processen, är detta ofta en ganska långdragen process och alltsom oftast krävs en utlösande faktor, t ex kratta gräs eller skotta snö för att du ska känna smärta.

SMACK, smärtan kom omedelbart. ”Min smärta kom när jag krattade löv.” ”Men det är bara den utlösande faktorn”, svarar jag ”.. om du hade fungerat helt optimalt skulle du inte fått ont i ryggen” Det är skillnad på grundorsak och utlösande faktor. Säg att du ligger på soffan och käkar chips hela dagarna under sex månader, sen får du för dig att börja springa. Du snörar på dig skorna, springer 2 kilometer och dagen efter har du ONNNT, i hela kroppen. Att springa skapar smärta, bäst att undvika. Men springturen är bara den utlösande faktorn inte grundorsaken. Det är 6 månaders knaprande av chips på din soffa som är grundorsaken.

Så även om den utlösande faktorn är fysisk så kan den bakomliggande grundorsaken vara mental eller psykisk. Behandlingen skiljer som således drastiskt åt. Du kan inte behandla dessa fenomen på samma sätt.

Nu har jag nått slutet på denna artikel i serien. Mer om mentala bakomliggande orsaker kommer snart här i Svenska Magasinet. Då kommer vi också beröra hur vår hjärna utvecklas och vad som kan döljas i snör vid fyra kan plåga dig resten av ditt liv.