Inte politikerna, ekonomin eller arbetslösheten. I stället visar den senaste opinionsundersökningen från CIS att invandringen är landets största problem.

Nästan var tredje spanjorer (30,4%) menar att invandringen är landets största problem visar undersökningen från CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas).

Nyhetsrapporteringen har haft mer fokus på flyktingströmmen under sommaren. Experten Gemma Pinyol-Jiménez som bedriver forskning på ämnet menar också att uttalanden om invandringen från vissa politiska partier som ser det som ett problem påverkar allmänheten att också tro det.

Läs mer: Flyktingrutten till Kanarieöarna – en kvarts miljon på tre decennier

Ifjol anlände 40.000 flyktingar till Kanarieöarna. Hittills i år hade ytterligare 22.000 kommit. Fram till den 15 augusti i år hade antalet ökat med 126 procent. Omkring 50.000 förväntas nå Kanarieöarna innan året är slut.

Från Kanarieöarna förs flyktingarna vidare och omplaceras i regioner på spanska fastlandet.

Flyktingrutten till Kanarieöarna har pågått i tre decennier med en kvarts miljon migranter.

– Men det är först nu ordet flyktingkris används. Om migrationen hanteras dåligt eller bra kan diskuteras, säger Gemma Pinyol-Jiménez.

På bara tre månader har invandringen gått från att vara landets nionde problem till att bli det största. Jämfört med juli-undersökningen är det dubbelt så många som anger invandringen som landets främsta problem.

Samma undersökning visar också att när spanjorerna tillfrågas om de problem som påverkar dem personligen ligger invandringen inte på första plats, utan faller till femte plats.

Rapporten ”Estadística continua de población” som landets motsvarighet till statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística) publicerat visar att 13,3 procent av landets befolkning har utländsk härkomst.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.