För första gången på nästan 10 år görs fler bostadsaffärer i Spanien med kontanta medel än med bolån. 

Nästan 60 procent av alla bostadsköp i Spanien under 2023 betalades med kontanta medel. De senaste uppgifterna från Spaniens allmänna notarieråd visar att 42 procent av köpen under december månad finansierades av bolån medan 58 procent betalades kontant. Denna rekordmånad byggde på en trend som rapporterats under hela året, där fler och fler betalar för sina boenden utan att låna pengar från banken. 

Förklaringen är att fler och fler av fastighetsköpen i landet görs av internationella storfonder som har tillgångar stora nog för att köpa upp hela bostadskomplex. Även det stora antal utländska medborgare som skaffar sig en semesterbostad bidrar till utvecklingen. 

Detta har inneburit att priserna i landet fortsätter att öka trots att antalet bostadsaffärer sjönk under 2023. Antalet försäljningar av hus och lägenheter föll med 11,2 procent, jämfört med 2022, och antalet beviljade bolån minskade med 21,3 procent. Trots detta ökade genomsnittspriset per kvadratmeter med 1,5 procent, till 1 640 euro. 

Annons

Det är första gången på nästan ett årtionde som fler bostäder betalas kontant än med hjälp av bolån. Senaste gången marknaden såg ut som den gör idag var mellan 2011 och 2014.