Vinmässan Experiencia Verema arrangerades i salón Al-Andalus på Hotel Puente Romano i Marbella 21 maj. Ett 50-tal vinproducenter från hela Spanien var på plats. Det pratades vin, doft, färg och smak. Av Ola Josefsson
Foto Paco Lorente
Spanien är bland världens tre stora vinproducenter. Under fjolåret 2017 producerade Spanien officiellt 32,1 miljoner hektoliter vin. Bara Italien (42,5) och Frankrike (36,7) var större. På fjärde plats kom USA (23,3). Till ytan med vinodlingar är Spanien klar etta men uttaget är mindre än i Italien och Frankrike. En del bedömare tror att Kina att ganska snart seglar upp som etta.
Är du intresserad av spanska viner är ett evenemang av Verema det bästa du kan uppleva. Verema arrangerar vinmässor med vintester över hela Spanien och de växer i antal varje år. Konkurrensen är knivskarp på den spanska vinmarknaden. Det blir allt viktigare för producenter att synas vid sådana här tillfällen. Det är här de knyter kontakter med uppköpare, grossister, branschfolk, agenter och restaurangkedjor.
Evenemang
I Marbella träffade jag Jose Luis Contreras som är kommersiell direktör vid Verema. Att intresset för vin växer är ett faktum. Verema gör ett fantastiskt arbete med att informera om spanska viner via evenemang och deras alltid läsvärda webbplats verema.com.
Under 2018 arrangeras elva evenemang över hela Spanien samt ett i Frankrike. Till nästa år växer de i antal med ytterligare fyra.
Under 2018 var nyheterna Girona och Zaragoza. I år arrangeras även en mässa för franska viner i Madrid och en för specialviner i Barcelona. Den 29 oktober kommer Verema även att hålla en vinmässa i Paris.
Till ifjol flyttade ni evenemanget på Costa del Sol från Málaga till Marbella. Vad var orsaken till det?
– Jo, det är riktigt. 2016 var vi i bilmuseet i Málaga. Faktum är att flera av våra kunder finns i Marbella-området. Det är restauranger och grossister, och så har Marbella sitt fördelaktiga läge. Puente Romano ligger precis vid havet och ger en bra upplevelse. Detta är Costa del Sol med värme, sol och strandliv nära inpå, säger Jose Luis Contreras.
Vid Veremas evenemang finns en samlad expertis som är svåra att hitta på andra håll. Förutom själva mässan hålls flera enskilda vinprovningar. En dag här är livets bästa vinskola.
Om du vill lära dig mer om vin vill säga. Denna produkt från jordbruket som innehåller så mycket kärlek, värme, historia och upplevelse. Och ju mer vi lär oss om vin desto mer inser vi hur lite vi egentligen vet.
Öland
Daniel Barrio Lundh är oenolog, vinexpert och vinmakare. Han bor i Madrid, har svensk mamma medan pappan är spanjor. På somrarna jobbar Daniel för Wannborga vingård på Öland. Övrig tid på året jobbar han för Villarta som producerar vin i Escalona, en liten by utanför Toledo, söder om Madrid.
Jag möter Daniel vid Verema-evenemanget i Marbella.
– Jag jobbar för Villarta och Méntrida som är namnet på vindistriktet med ursprungsmärkning söder om Madrid. Om två veckor reser jag till Wannborga vingård på Öland.
Vilken druva odlas på Öland?
– Det är Solaris, en grön sort av druva som används för framställning av vin i svala klimat. Solaris är från början en tysk druva, berättar Daniel som också jobbar för Villarta i Méntrida.
Måste erkänna att för mig är Méntrida ett ganska outforskat vindistrikt i Spanien. Här finns 26 vinproducenter. Några av deras viner jag provar imponerar. Speciellt Bodegas Arrayán.
– Vi är med i Marbella för att komma i kontakt med uppköpare och agenter. I dagsläget finns inte Méntrida-viner att köpa på kusten, berättar Daniel.
Det skiljer bara 500 km mellan Solkusten och Toledo. Men vinerna finns inte att köpa på kusten. Det visar bara Spanien gigantiska utbud av vin.
Alkoholmonopolet
Intresset i Sverige för spanska viner växer efter några dalande årtionden. Det var Spanien som lärde svenskarna dricka vin i samband med att charterresandet tog fart på 1960-talet. La Rioja känner de flesta svenskar till och på Systembolaget fanns spanskt lantvin tidigt. I början på 1990-talet stod spanska viner för 30 procent av konsumtionen i Sverige. Nu ligger den på strax över tio procent.
De flesta vinproducenter jag möter är negativa till alkoholmonopolet i Sverige. Små vinproducenter har svårt att ta sig in på den svenska marknaden. Personligen tycker jag att utbudet av spanska viner vid flera Systembolagsbutiker är trist. De viner jag köper i Spanien hittar jag inte i Sverige.
Det dricks vin som aldrig förr i Sverige. Italien var tidigt ute med export av lådviner. Det är en anledning till varför italienska viner har 30 procent av marknaden i Sverige.
Det är billiga boxviner som står bakom den högre vinkonsumtionen i Sverige. Läste nyligen en artikel i Accent att varje vuxen svensk dricker tre glas mer i månaden på grund av bag-in-box-vinerna. Det beror främst på att literpriset är lägre, men själva förpackningen har också betydelse.
Vin i låda började säljas på Systembolaget 1996. Sedan dess har vinkonsumtionen närmast fördubblats, från 1,7 till 3,2 liter per person och år. Ungefär hälften av det vin som säljs är numera förpackat i plast och kartong. Försäljningen av vin på flaska har inte minskat, den står snarare still, skriver Accent.
Lådviner står i regel alltid framme. Det är lätt att skruva på kranen och ta sig ett glas vin efter arbetets slut. Krångligare att öppna en flaska.
Spanska vinmakare vid små vingårdar har det ganska kämpigt att ta sig in på den svenska marknaden på grund av monopolet. Små distrikt riskerar att försvinna i mängden.
Hittar du viner från Ronda på Systembolagets webbplats finns ingen information om vinerna. Du får bara meddelandet att ”drycken lagerförs av leverantör och inte av Systembolaget. Den är inte provad av Systembolaget och därför visas ingen smakbeskrivning”. Jag finner fem viner från Ronda på Systembolagets webbplats men utan information och smakbeskrivning. Det är värt att notera att Ronda har runt 25 olika vinproducenter. För 25 år sedan var de två…
En smak av Málaga
I Spanien finns det uppskattningsvis 45.000 olika viner. För varje år kommer det nya årgångar. Provar du ett vin varje dag får du hålla på i 123 år. Även i Spanien har mindre vingårdar svårt att komma ut på enorm vinmarknad.
I provinsen Málaga har provinsstyrelsen Diputación sedan några år tillbaka satsningen ”Sabor a Málaga” (En smak av Málaga, på svenska) för att hjälpa lokala producenter att synas.
Det har blivit mycket lyckat. Förutom vin handlar det om olika lokala produkter från provinsen Málaga som ost, olivolja, frukt och grönt varav mycket är ekologiskt. Det arrangeras tävlingar, provningar och tester vilket genererar kvalitetshöjningar på samtliga områden.
”Sabor a Málaga” ligger helt rätt i dessa dagar när vi är allt fler som förespråkar närodlat och närproducerat. Vi som bor på Costa del Sol eller Costa Tropical har allt på nära håll.
Vid Verema i Marbella mötte jag med flera lokala vinproducenter som hyllar satsningen ”Sabor a Málaga”.
– Det har varit en mycket lyckad satsning på alla håll och kanter. Vi känner verkligen att myndigheterna stöder oss. Ökad uppmärksamhet genererar försäljningsmöjligheter och fler arbetstillfällen, säger José Antonio Palomo Báez vid Bodega Cortijo la Fuente i Mollina norr om Málaga.
Utmed kusten arrangeras regelbundet matfestivaler med lokala produkter under temat ”Sabor a Málaga”. Har du inte besökt en sådan matmarknad tidigare så har du något att se fram emot eller att återvända till.
Månadens vintips
I samband med Vinmässan Experiencia Verema i Marbella bjöd provinsstyrelsen Diputación de Málaga in representanter från samtliga utställare till en sexrätters lunch i samarbete med restaurang La Milla och Solwines. En lunch som bestod av gastronomi från provinsen Málaga. Till lunchen serverades sex viner samtliga prisbelönta vid Concurso de Vinos Sabor a Málaga. Viner du hittar vid större köpcentrum som Carrefour eller El Corté Inglés.
Carpe Diem Málaga Trasañejo från Tierras de Mollina
En underbar aperitif och aptitretare. Gjort på Pedro Ximénez och lagrat minst fem år på fat. Ska serveras vid nio grader. Pris 18 euro.
Don Pepe de Cortijo la Fuente, Pedro Ximenez Seco
Torrt vin gjort på 100 procent Pedro Ximénez. Ska serveras vid sex grader. Perfekt vin till förrätten. En av mina favoriter. Pris: 5,90 euro.
Blanco Lunares 2016 Chardonnay y Sauvignon Blanc
Vitt vin från Bodegas Lunares vid Ronda. Gjort på 65% Chardonnay och 35% Sauvignon Blanc. Ett karaktäristisk Chardonnay, utmärkt till en soppa typ Ajo Blanco. Pris: 12 euro.
Tinto Rondarte 2015 Bodegas Excelencia
Blev vald till bästa rödvin (Roble) lagrat sex månader på fat med ursprungsmärkning Sierras de Málaga. Gjort på 100 procent Tempranillo. Utmärkt till paella. Pris: 12 euro.
Cortijo la Fuente Tinto Crianza Cabernet Sauvignon y Syrah
Bodegas Cortijo la Fuente går från klarhet till klarhet. En välsmakande röd Crianza gjord på Cabernet Sauvignon och Syrah. Perfekt till lamm. Pris: 8,90 euro.
Piamater Naturalmente Dulce 100 procent Moscatel Bodegas Dimobe
Dessertvin på 100 procent Moscatel från Dimobe i Axarquía öster om Málaga. Ett utmärkt vin till efterrätten bestående av årstidens frukt eller glass. Serveras mellan 9 till 11 grader. Pris: 11,50 euro.