I månadens artikel tänkte jag bjuda på en intressant intervju med skidstjärnan Anna Haag. Anna har under många år tävlat professionellt, hon har varit en del av det svenska längdlandslaget från 2006 till 2018 och deltagit i tre OS och fem VM.

Och har både OS-guld och flera VM-medaljer.

TEXT: LINNEA SANDELL & FOTO: SARA GÄRDEGÅRD

Idag ser Annas liv annorlunda ut, hon och maken Emil har tre barn och Via sitt tränings- community STARKARE tränar Anna flera hundra, framför allt kvinnor, för att stärka upp sin och kropp och därmed må bättre och orka mer i vardagen. Upplägget är väldigt uppskattat och konceptet är enkelt där all träning sker på klienternas egna premisser vad gäller när och hur de väljer att träna, vilket gör att det passar in i mångas hektiska liv!

Idag delar hon med sig av sina bästa tips och sina tankar kring träning och mat.

Längdskidåkning är ju en sport som kräver en otrolig fysik, så du har ju stor erfarenhet av träning. Hur är din fysik nu jämfört när du tävlade som mest?

– Som skidåkare krävs ju framför allt en extremt bra kondition och den tränades ju upp under flera år av flera timmars träning per dag. Men sedan jag slutade har ju antalet timmar jag tränar minskat drastiskt, jag tränar nog knappt en tredje del mot när jag tränade som mest, vilket ju gör att jag inte alls har samma konditionskapacitet längre. Men den är nog heller inte dålig. Det enda jobbiga är väl att man vet hur bra man en gång var! Haha! Däremot är jag nog lika muskulöst stark som då, eftersom jag har prioriterat att träna styrka och crossfit sedan jag slutade för att fortsätta vara STARK men framför allt för att minska risken att få ont i kroppen.

Hur har din erfarenhet som elitidrottare påverkat ditt synsätt och tillvägagångssätt när det gäller träning för den genomsnittliga personen?

– Som elitidrottare lever man för sin träning, för att optimera allt och inget får lämnas åt slumpen. Träningen är till för att bli BÄST. Numera tränar jag för att må bra och det ställer helt andra krav på min träning och därför blir jag ibland förvånad över hur osunt många ”vanliga” tränar. Många tränar på tok för hårt, återhämtar sig för lite och äter dåligt. De lever på ett sätt än mer extremt än en elitidrottare. Eller så tränar man inte alls. Jag vill få fler att börja träna lagom. Träna för att må bra! Men samtidigt hålla balansen i livet! Man kan inte träna som en elitidrottare och samtidigt jobba heltid och ha barn.

Vilka är vanliga misstag eller fördomar du ser att människor gör när det gäller sin träning och hälsa?

– Att man antingen tränar för extremt (för hårt och för lite återhämtning) eller inte tränar alls för att man inte vet var man ska börja.

Kan du dela med dig av några grundläggande principer för att upprätthålla en hållbar och hälsosam träningsrutin över tid?

– Det viktigaste är att hitta en form av träning som du gillar och som gör att du fortsätter träna, även de dagar motivationen sviktar. Att träna allsidigt, variera träningen utifrån säsong är bra för motivationen. Sen är det viktigt att träna både kondition och styrka, för kroppen behöver både och. Speciellt vi kvinnor behöver styrka för att klara av vardagen och minska risken att få ont i kroppen pga att vi blir försvagade med åldern.

Vad tror du är de mest underskattade aspekterna av en hälsosam livsstil, förutom träning?

– Vikten av återhämtning mellan varven! Och behovet av mat. Många jag hjälper med kosten får en aha-upplevelse över hur mycket de faktiskt behöver äta för att kroppen ska vara i balans. Många äter på tok för lite och helt enkelt fel!

Hur kan man hantera motivationssvackor och hålla sig engagerad i långsiktiga träningsmål? Ge oss dina bästa tips!

– Genom att hitta sitt VARFÖR. Varför ska du träna? Hitta det och då är det mycket lättare att hitta motivationen till att träna när orken tryter. Det kan vara att man vill känna sig stark, klara av någon utmaning eller bara må bra. Skriv gärna upp det och fokusera på detta, ditt VARFÖR, så är det lättare att hålla igång sig över tid. Vilket ju är det som är det viktiga, att träningen blir en vana i ditt liv!

Finns det specifika träningsmetoder eller övningar du särskilt rekommenderar för att främja både fysisk och mental hälsa?

– Nej inga speciella övningar eller träningsmetoder, men att både träna styrka och kondition, både inomhus och utomhus, i grupp och själv och se till att prioritera både återhämtning och bra kost!

Slutligen, Vad är dina tankar kring mat?

– Generellt äter vi för dåligt. För mycket halvfabrikat, för mycket mättat fett och det går för långt mellan måltiderna. Men det är inte svårt att få till en successiv förändring som kan göra stor skillnad. Att äta 5-6 måltider per dag, prioritera att fylla ut måltider och mellan måltiderna med frukt och grönt. Ät bra med fibrer (ger bra mättnad), äta både fisk, fågel och kött men undvika att äta allt för mycket av ex skinka och ost. Växtbaserat fett är bättre än animaliskt fett. Men också detta – vilket jag anser är det viktigaste – INGET är så dåligt att man aldrig kan äta det och INGET är så bra att man alltid kan äta det. Ät varierat och njut av godsaker då och då, men kanske inte varje dag?

Redaktionen SvM

Redaktionen SvM

Redaktionen