Vinkulturen skiljer sig åt om vi jämför Spanien och Sverige. Ta bara detta med att dricka ur. I Sverige har jag aldrig sett någon gå från bordet eller bardisken utan att först ha druckit upp. Dropparna är alltför dyra. Av Ola Josefsson

I Spanien händer det att folk går från bordet utan att ha druckit upp. Och det handlar inte om att vinet är dåligt. Okej, det finns väl sådana fall också, både här och där.

Vinkulturen i Sverige har förändrats sedan EU-inträdet. Tidigare var vinkonsumtionen i Sverige förlagd till veckoslutet. Och då kunde det bli en hel del. Numera har svensken lagt sig till med kontinentala vanor. Det drick även under veckan.
Det kommer varningssignaler om att det i boxvinernas förlovade land vid hemkomsten efter arbetsdagens slut blir ett glas vin eller två. För att slappna av i en stressfylld vardag. I Spanien är vin ett komplement till tapas och mat. Att se en person bara dricka vin är ganska sällsynt. Ser du någon är det troligtvis en turist. Eller så är det en äldre spanjor som tar en Málagavin före middagen.

Kanske är boxviner skälet till att svenskar dricker mer vin är spanjorer. Boxvinet står ständigt framme. Bekvämt, det är bara en liten kran att vrida på så kommer vinet.
Ägnade mig åt att studera statistiken för 2016 från den världsomspännande vinorganisationen OIV (Organización Internacional de la Viña y el Vino).
Under 2016 drack svenskarna 41 liter vin per person och låg med det på fjärde plats i världen. Spanien hamnade på åttonde plats med 25,4 liter vin per person.

Det är intressanta siffror. Det konsumeras betydligt mer vin i Sverige än i Spanien om vi ser till antal liter per person. Vilket misslyckande för Sveriges alkoholpolitik, skulle vi kunna tillägga.
Speciellt avsedda butiker skulle ju hålla svenskarnas alkoholkonsumtion i styr. Här i Spanien kan vi köpa vin i vilken livsmedelsbutik som helst. Trots det konsumeras det mer i Sverige än i Spanien.

När jag skickade ut en tweet på twitter över vinkonsumtionen i Spanien respektive Sverige fick jag några tankeväckande kommentarer:
”Avskaffa ordet alkoholpolitik och behandla alkohol som livsmedel. Taxfree och hamsterresor till utlandet skapar hetsdrickande alkoholister. Systembolagets varor är svåråtkomliga. Man storhandlar när man är där. Systembolagets varor är dyra. Man hamstrar utomlands/ tax-free. Jag tror även svenskar skulle dricka normalt om vi kunde handla en flaska vin på ICA som har öppet 7-22 alla dagar”.

Var dricks det mest vin i världen? I Spaniens granland Portugal där varje portugis inmundigar 54 liter om året. Därefter följer Frankrike (51,8), Italien (41,5), Sverige (41), Schweiz (40,3), Belgien (31,6), Argentina (31,6), Tyskland (29,3) och Australien (27).
Spanien ligger på plats åtta med 25,4 liter per person. Därefter följer Holland (24,5) och Storbritannien (24).
Det finns ett överskott på vin i världen. Konkurrensen är mördande. Globalt ökade vinkonsumtionen i världen med 0,4 procent till 242 miljoner hektoliter. Det var efter en stagnation som observerats sedan finanskrisen 2008.

Samtidigt minskade produktionen under fjolåret med tre procent till 267 miljoner hektoliter, främst på grund av ogynnsamma väderförhållanden på södra halvklotet som Chile, Argentina och Brasilien, enligt den världsomspännande vinorganisationen OIV (Organización Internacional de la Viña y el Vino).
Mest vin producerades det i Italien (50,9 miljoner hektoliter, +2%), Frankrike (43,5, -7%) och Spanien (39,3, +4%). Av övriga länder var det bara USA (23,9, + 10%) och Australien (13, + 9%) som ökade medan Kina (11,4, -1%) backade liksom Sydafrika (10, 5, -6%), Chile (10,1, -21%) och Argentina (9,4, -29%). Käppar i hjulet för Kinas vinindustri alltså som ibland framställs som en komet av experter. I Kina skedde nyplanteringar på 17.000 hektar. Totalt har Kina 847.000 hektar vinodlingar vilket placerar landet på andra plats efter Spanien med 975.000 hektar. Totalt sett i världen finns det 7,5 miljoner hektar vinodlingar.

Spanien var under fjolåret världens största vinexportör med 22,3 miljoner hektoliter vin följt av Italien (20,6), Frankrike (14,1), Chile (9,1), Australien (7,5), Sydafrika (4,2), USA (4,1), Tyskland (3,6), Portugal (2,8) och Argentina (2,6).
Frankrike är å andra sidan etta i inkomster från vinexport. 2016 exporterade Frankrike vin för 8.255 miljoner euro följt av Italien med 5.354 miljoner euro och Spanien med 2.644 miljoner euro.

Månadens vintips
Läs artikeln om La Axarquía på annan plats i tidningen. Där får du tips på trevliga bodegor och bra viner öster om Málaga. Trevlig resa!