Att skinka är en allvarlig sak i Spanien känner vi till sedan tidigare. Nu är 200 professionella ”cortadores”, skinkuppskärare, på plats vid strandpromenaden i Estepona för att tävla i det åttonde världsmästerskapet.

Nyligen hölls det spanska mästerskapet i att skära skinka i Alpandeire i Valle del Genal norr om Estepona. Nu är det dags för världsmästerskapet eller ”Certamen Mundial de Jamón” när 200 ”cortadores” är på paseo marítimo fram till 15 augusti från klockan 19 till 02.

Ta chansen och smaka och se när inte mindre än 60 utställare är med och du köper ett fat uppskuren skinka för fem euro.

Självklart finns lokala viner på plats som Bodegas Carpe Diem från Mollina som ingår i konceptet Sabor a Málaga.

Det blir musik och konserter från klockan 23.30 med La Guardia (9/8), Compás Flamenco (10/8), Decai (11/8), Jesús de Manuel (12/8), José el Francés y Gloria Bendita (13/8), Son del Puerto (14/8) och Maki y María Artés (15/8).

Bakom evenemanget står den kände skinkuppskäraren José María ”Popi” Téllez tillsammans med provinsstyrelsen Diputación de Málaga och regionalregeringen Junta de Andalucía.

Ola Josefsson

Ola Josefsson

Bevakar Solkusten och Spanien sedan 1994.