I Spanien finns idag 8,5 miljoner hundar registrerade hos myndigheterna, därtill finns ytterligare 20 miljoner husdjur av andra arter.

I mars tidigare i år klubbade kongressen igenom en ny lag, Ley de Bienestar Animal, som ämnar förbättra djurskyddet genom reglerad djurhållning.

Bland annat ska hundägare genomgå en obligatorisk kurs, vilken kan skötas online. En ansvarsförsäkring blir även lagstadgad för hundägaren och hundens nya status är “familjemedlem”. Den nya lagen träder i kraft den 29 september.

Av Stina Lundin e-post: stina@ccbreeding.com

När jag flyttade till Spanien och Fuengirola första gången år 1997 strövade herrelösa hundar omkring på stadens gator, de var ofta harmlösa och fick sin mat hos restauranger.

Annons

Att köpa bajspåsar var omöjligt, familjen tog med sig stora lager från Sverige för att de skulle räcka till nästa Sverigeresa. Att plocka upp efter hunden var allt annat än en självklarhet och gatan fylld av lort. Mycket har skett sedan dess.

I många kommuner är det lag på att skölja rent marken där hunden kissat, bland annat i Mijas och Benalmádena. Det gäller även stränga böter om man inte plockar upp efter vovven och det diskuteras DNA-prov på avföring för att möjliggöra fler bötfällningar och komma tillrätta med slarvet.

Självklart är det en sanitär fråga, inte en fråga om disciplin. Äntligen, skulle jag säga.

Sedan EU-regler kom att underlätta import och export av sällskapsdjur år 2004 ser vi även hur parasiter och smittsjukdomar sprids över nya lands- och klimatgränser. I Spanien gäller årlig påfyllnad av rabiesvaccin, det rekommenderas avmaskning var tredje månad och djuren behöver antiparasitmedel året runt.

Nya lagen innebär:

1. Förbud mot att lämna ett husdjur ensamt i mer än tre dagar, 24 timmar när det gäller hundar.

2. Försäljning av hundar, katter och illrar får endast ske av auktoriserade uppfödare, utan mellanhänder.

3. Klassificeringen av potentiellt farliga raser (PPP) bibehålls. Däremot är klassificeringen ej rasbestämd utan beroende på individ.

4. Avlivning av djur av ekonomiska skäl förbjuds.

5. Obligatorisk sterilisering av samtliga katter efter ett halvt levnadsår.

6. Skyldighet att ID-märka katter, illrar och hundar genom ett mikrochip.

7. Obligatorisk utbildning för ansvarsfullt hundägande (innehåll ej fastställt)

8. Krav på ansvarsförsäkring för hundägare (finns redan i vissa hemförsärkingar).

9. Fortsatt utredning över vilka husdjursarter som kan tillåtas i privata bostäder.

10. Hundar som är dedikerade till specifika arbetsaktiviteter, såsom jakt, vallning eller säkerhetsstyrkor, är undantagna från denna nya lag.

Andra punkter i den nya lagen gäller hållandet av fler än fem husdjur samtidigt, vilket kommer att kräva ett officiellt tillstånd liknande det i Sverige, där tillstånd gäller vid hållning av fler än 9 hundar över 24 månaders ålder. Har man redan fem husdjur i Spanien är tillstånd inte ett krav, däremot får man inte utöka flocken utan att ansöka om tillståndet innan.

Myndigheterna anger även kommande reglering av avelsarbete och fortsätter att utarbeta nya riktlinjer kring detta. Bland annat får hundar endast fördas upp av registrerade uppfödare men än är inte allt färdigt och fastställt gällande hur. Vi följer det med spänning! 

Å du! Har du inte redan registrerat vovven, kontakta din lokala veterinär för hjälp med det. Det är kostnadsfritt, kanske tillkommer en mindre administrativ avgift hos utfärdade veterinär. Registreringen gör till exempel att myndigheterna enkelt kan söka upp dig om vovven springer bort.