Elisabeth Küntzel driver sitt paradis El Escondite (”The Hideaway”) i Nerja och ger oss här sina bästa tapastips inför sommarens trädgårdsfester.
Tonfiskröra med kapris
12 tapas portioner
Ingredienser
ca 320 tonfisk inlagd i vatten på burk
5 matskedar kapris
citron eller lime cest, ca en halv, smaka dig fram
5 stycken selleristjälkar
limepeppar på kvarn ca 3-4 varv
Hellmans majonäs knappt 2 deciliter
Hjärtsallad passande storlek
Läs mer: Att leva sin dröm
Gör så här
Låt tonfisken rinna av ordentlig i durkslag, pressa ut överflödig vätska.
Dela selleristjälkarna på längden i fyra delar, hacka sedan i små bitar.
Blanda tonfisken för hand med en sked med sked med övriga ingredienser.
Kyl ner i kylskåpet.
Lägg tonfiskröran i önskad mängd på härtsalladsbladet. Servera kylskåpskall.
El Escondite Spain avokado och laxrulle
12 tapas portioner
Ingredienser
3 ägg
1 morot
ca 10 gram gräslök
1 liten tesked salt
Philadelfiaost med örtsmak
1 halv större avokado
ca 100 gram rökt lax i tunna skivor
några varv svartpeppar och Chiliflakes
Gör så här
Ungsform ca 23 X 23 cm
Blöt bakplåtspapperet under kran, skrynkla ihop och krama ur så att vätskan försvinner.
Lägg i bakplåtspapper i formen.
Speja på försiktigt på lite olja.
Skär zucchinin i tunna skivor. Lägg de runda skivorna tätt bredvid varandra så att formen täcks.
Skala moroten med potatisskalare och lägg strimlorna ovanpå zucchinin, endast den nedre fjärdedelen av formen.
Vispa lätt upp äggen, blanda ner den finhackade gräslöken tillsammans med salt, svartpeppar ch chiliflakes.
Häll ner äggblandningen i formen så att grönsakerna täcks.
Gräddas ca 30 minuter i 175 grader, i mitten av ugnen.
Ta ut och låt svalna.
Bred sedan på ett lager filadelfiaost på hela omeletten.
Lägg på den rökta laxen så att den nedre fjärdedel täcks där morötterna är.
Lägg sedan på skivad avokado på samma yta och pressa några droppar citron på.
Rulla försiktigt från den nedre delan. När rullen är färdig, täck den med gladpack.
Låt vila en stund i kylen.
Skiva upp så många bitar som behövs för serveringen i ca 1 cm tjocka skivor. Spar den delen som inte behövs i gladpack i kylskåpet, så håller den ihop och är fin att servera ytterligare ett par dagar.
Önskar man flörta med sushi, servera med lite wasabi och japansk soya.
El Escondite Spain Pruschetta med tomat och olivröra
12 tapas
Ingredienser
12 skivor lantbröd/baguette
24 körsbergstomater skurna i små tärningar
Olivröran:
3 dl svarta urkärnade oliver
6 sardellfiléer inlagda i olja
6 tsk små kapris
3 klyftor vitlök
3 tsk färsk timjan, repad
6 stjälkar basilika
ca 12 msk olivolja
1,5 msk färskpressad citron saft
1,5 krm peperomcino (chilli)
salt & svartpeppar
olivolja till pensling
basilikablad
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 C
Hacka oliver, sardeller, kapris, vitlök, timjan och basilikan med en mixerstav eller i en matberedare.
Tillsätt 6 msk olivolja dropvis under mixning.
Rör om och smaka av med citronsaften, salt och peppar.
Skär körsbärstomateran i små tärningar.
Skiva brödet och pensla på båda sida med resterande olivolja.
Smaksätt med en nypa peperomcino (chilli).
Lägg bröden på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och rosta de i den övre delen av ugnen tills de fått lite färg.
Fördela olivröran jämnt på bröden och toppa med tomat tärningarna.
Garnera med basilikablad
El Escondite Spain Heta laxspett i shotglas
10 tapas
Ingredienser:
600 gr rimmad laxfile utan skinn
1 citron
1 kruka persilja
2 tsk chiliflakes
Yoghurtsås:
1 kruka citronmeliss
1 lime
5 dl matyogurt
2 msk flyrande honung
salt & peppar
20 små träspett
Gör så här:
Börja med såsen. Plocka och skölj citronmeliss bladen.
Skölj limen, riv skalet, dela och pressa ut juicen.
Mixa citronmeliss, yougurt, honung, lime zest och juice.
Salta och peppra
Skär laxen i ca 3 X 1 cm stora bitar och trä upp 2 eller 3 laxbitar på varje spett, skölj och zesta citronskalet, hacka persiljan, rör ihop citron och chiliflakes och rulla spetten i detta.
Bottna små glas med såsen och ställ laxspetten i glasen. Såsen går utmärkt att göra ett par dagar i förväg och spara den i kylskåpet. Spetten kan göras en dag innan servering om de plastas in ordentligt och förvaras i kylskåp.